StoryEditorOCM
4 kantunaBOLNICA POD KORONOM

Ravnatelj Čulina: Pritisak raste, ali nismo u kolapsu. Spremni smo za najcrnji scenariji: više od 200 medicinara svaki dan odrađuje lavovski posao!

Piše Iva Ivanac
4. prosinca 2020. - 21:01

Dnevni broj novozaraženih u Zadarskoj županiji već tjednima nije manji od stotinu, što znači da pritisak na zdravstveni sustav, prije svega Opću bolnicu Zadar, svakog dana sve više raste. U četvrtak su na covid odjelima bila 62 pacijenta, u petak četiri manje, a trenutni kapacitet svih covid odjela u bolnici je oko 70 kreveta. 

Iako stanje u Zadarskoj županiji nije ni toliko kritično u usporedbi s drugim županijama koje dnevno bilježe i preko petsto slučajeva, broj aktivnih slučajeva i osoba koji je potrebna medicinska skrb svakodnevno raste, a među oboljelima je sve više mlađih osoba s teškom kliničkom slikom.

Zbog povećane potrebe za liječničkom pomoći OB Zadar je morala u potpunosti reorganizirati svoje poslovanje i ponovno, kao u prvom valu epidemije, ukinuti hladni pogon. Oko šezdeset medicinskih djelatnika je zaraženo virusom, a preko dvjesto djelatnika, liječnika i sestara, svakodnevno je angažirano na Covid odjelima. Kako bolnica pod takvim pritiskom funkcionira, nedostaje li liječnika i drugog medicinskog osoblja, jesu li na izmaku snaga, treba li bolnici opreme, kreveta, respiratora, postoji li plan za najcrnji scenarij, pitali smo ravnatelja dr. Željka Čulinu.

- Svakodnevno je dvjestotinjak medicinskih djelatnika uključeno u borbu protiv koronavirusa i zbrinjavanje pacijenata kojima je potrebna liječnička pomoć. Ti ljudi uistinu odrađuju lavovski posao kaže ravnatelj Čulina koji je morao, kako kaže, bolnicu kompletno reorganizirati kako bi zadovoljio potrebe covid, ali i svih drugih bolesnika.

- Ovog trenutka bolnica raspolaže s 25 kreveta na odjelu COVID 1 koji se nalazi u bivšoj zgradi ATD-a. Od toga 20 kreveta služi za pacijente s blagim do srednje teškim simptomima, a preostalih pet kreveta je ostavljeno za trijažu pozitivnih pacijenata. Na tih pet kreveta izmjenjuju se pacijenti koji su oboljeli od koronavirusa i koji traže medicinski pomoć, a nakon što dobiju svoje nalaze -  rendgen pluća i nalaze krvi - propisuje im se terapija. Ovisno o njihovom zdravstvenom stanju ili budu otpušteni ili hospitalizirani – navodi Čulina.

- U COVID 2 odjelu, koji je smješten u zgradi Urologije i otorinolaringologije, nalazi se 30 kreveta. U njega se smještaju pacijenti s težom kliničkom slikom kao što je obostrana upala pluća.  Najteži pacijenti idu u COVID JIL gdje se nalazi 13 respiratora. Iako je u prvom valu epidemije COVID JIL bio izmješten i imao je sedam respiratora, sada smo izmjestili klasični JIL, a u njemu napravili COVID JIL, kaže Čulina dodajući kako se na COVID JIL-u trenutno nalazi 12 pacijenata s najtežom kliničkom slikom.

Svaki od odjela OB Zadar, nastavlja, ima i intermedijalnu sobu u kojoj se pacijenti zaprimaju sve dok ne dobiju negativan nalaz. Ukupno je takvih 11 kreveta, a u slučaj da pacijent bude pozitivan na koronu, on u sobi može ostati. Tri kreveta za pozitivne pacijente nalaze se i u Hitnom bolničkom prijemu koji također mogu biti hospitalizirani dok ne dobiju rezultate testa. Na Pedijatriji se nalazi pet kreveta za djecu, a kroz par dana trebao bi biti gotov i prostor na Ginekologiji. OB Zadar je od početka pandemije porodila i pet trudnica zaraženih koronavirusom.

- Šatori su ispred bolnice, u njima je 20 kreveta, ali sada služe isključivo za trijažu pozitivnih pacijenata. S današnjim danom pripremamo još jedan, COVID 3 odjel, koji će se nalaziti na Kirurgiji. On će primati pacijente s teškom kliničkom slikom, koji bi uskoro mogli biti priključeni na respirator, kaže Čulina ističući kako će COVID 3 odjel imati 20 kreveta i bit će u direktnoj komunikaciji s COVID JIL-om.

- U bolnici trenutno imamo 23 respiratora, a ako bude potrebno povećavat ćemo taj broj. Za slučaj da kapaciteti bolnice za najteže bolesnike budu puni, onda ćemo ih morati slati u respiratorni centar za Dalmaciju, a to je KBC Split, navodi ravnatelj koji se nada da do tog scenarija ipak neće doći. Naglašava kako svakog dana radi na reorganizaciji bolničkih odjela jer je više od 60 djelatnika zaraženo, što predstavlja velike organizacijske probleme. Kako bi doskočio tom problemu i osigurao normalan rad svakog odjela, ravnateljstvo bolnice je moralo neke odjele spojiti: Otorinolaringologija se tako prebacila na Ginekologiju, na Internoj su povezani Endokrinologija i Hematologija, a drugi će tjedan, najvjerojatnije ići spajanje Pulmologije s još jednim odjelom.

- Od ministarstva sam tražio suglasnost za raspis natječaja za 30 medicinskih sestara. Problem je, međutim, što na birou uopće nema dostupnih medicinskih sestara. Tražili smo i 16 njegovatelja kako bi pomogli sestrama, a vidjet ćemo koliko će ih se javiti na natječaj. Bez kadra je teško organizirati posao, govori Čulina dodajući kako ništa od ovog ne bi bilo moguće da nisu ukinuli hladni pogon.

Veća plaća djelatnicima na COVID odjelu

Za razliku od prvog vala epidemije kada je svaki medicinski djelatnik koji je bio prebačen na rad s COVID pacijentima dobio tisuću kuna nagrade, u jesenskom su se valu te stavke promijenile.

- Sada svaki djelatniku koji je prebačen na rad s COVID pacijentima dobiva maksimalni koeficijent koji bolnica može dati, kazao je ravnatelj Čulina.

- Operacije koje mogu stavili smo na čekanje. Radimo samo nužne i hitne slučajeve kao što su maligni bolesnici i traume. Znam da će nam se zbog toga ponovno povećati liste čekanja, ali ne možemo drugačije. Primarnoj zdravstvenoj zaštiti uputili smo dopis u kojem tražimo da se nalazi pacijenata specijalistima šalju putem maila, tako da pacijenti moraju dolaziti u bolnicu. Naime, imali smo problem s vađenjem krvi, zbog velikog pritiska. Od sada se u bolnici krv vadi onkološkim bolesnicima, trudnicama, djeci i hitnim slučajevima, a svi drugi krv mogu vaditi kod liječnika obiteljske medicine. Bolnica ima dovoljno vozača tako da i dva puta dnevno mogu slati uzorke na analizu, naglašava ravantelj uz napomenu da zadarska bolnica na svom PCR uređaju, kojeg je nedavno kupila, obavi stotinjak testova dnevno. - Na taj smo način rasteretili Zavod za javno zdravstvo. Mi testiramo sve pacijente koji dolaze na Hitni bolnički prijem, a aparat koristimo i za djelatnike. Mislim da smo jedina bolnica koja je testirala sve svoje djelatnike prije povratka s godišnjeg odmora, sve one koji su bili kontakti s pozitivnim osobama i sve pacijente koji su se vraćali u domove. 

Samo na reagense za testove bolnica je u studenom potrošila 615 tisuća kuna, što je iznimno veliki trošak s obzirom da se ta stavka bolnici ne refundira. Veliki trošak bolnice je i zaštitna oprema. Samo jedan ulazak zdravstvenog djelatnika u sobu s pacijentima zaraženim koronavirusom košta stotinjak eura zaštitne opreme. Čulina se na koncu osvrnuo na riječi ministra zdravstva Vilija Beroša koji je rekao kako će zdravstveni djelatnici uskoro dobiti nagrade.

- Podržavam i pozdravljam njegovu volju da nagradi djelatnike. Ljude treba nagraditi jer ovo nije posao koji traje dva-tri tjedna, ovo je dugotrajna borba. Zadarska bolnica je spremna na veći prihvat zaraženih bolesnika. Ako bude trebalo, svi se odjeli mogu pretvoriti u COVID odjele. Ipak, takav scenarij ne priželjkujemo. Zato bih i ovim putem zamolio građane da se savjesno ponašaju, da se pridržavaju mjera, da drže distancu, nose maske i dezinficiraju ruke. Samo tako ćemo uspjeti pobijediti virus, baš kao što smo ga pobijedili i u prvom valu, poručuje dr. Čulina.

Novi uređaji

Zadarska bolnica dobila je novi mamograf u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna. Od ponedjeljka će dva mamografa biti u funkciju u podrumu Poliklinike. Nedavno su dobili i uređaj za denzitometriju, a u bolnicu je stigao i novi CT uređaj koji bi od idućeg tjedna trebao biti u funkciji.

image
Luka Gerlanc/Cropix
27. travanj 2024 21:43