StoryEditorOCM
4 kantunaRASTE PRITISAK

Ravnatelj Čulina: "Na COVID odjelima je sve više mladih bolesnika. Osigurali smo lijekova za sve naše pacijente"

Piše Iva Ivanac
13. travnja 2021. - 13:09

Zbog povećanja broja oboljelih osoba od koronavirusa, pritisak na zadarsku Opću bolnicu svakodnevno raste, a paralelno s većim brojem zaraženih pacijenata sustav dodatno opterećuje opskrba lijekovima i medicinskim materijalom zbog nagomilanog duga bolnice prema veledrogerijama.

Bolnica, naime, dnevno prima petnaestak novih pacijenata s težom kliničkom slikom, a dug prema veledrogerijama je još u veljači prešao 115 milijuna kuna.

Broj novozaraženih u Zadarskoj županiji od početka travnja u prosjeku je 117 dnevno, na COVID odjelima u zadarskoj i biogradskoj bolnici liječi se više od sto pacijenta, a od prošlog tjedna na snazi su i nove, strože mjere za Zadarsku županiju.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina priznaje da se bolnica nalazi pred najvišim izazovima od početka izbijanja pandemije. Sustav je preopterećen, ravnateljstvo bolnice, liječnici i medicinsko osoblje ulažu maksimalne napore da bolnica osigura svu potrebnu skrb, i COVID pacijentima, i svim drugim pacijentima s područja županije, ponajprije teškim onkološkim i kroničnim bolesnicima.

– Nažalost, pacijenti oboljeli od korone kojima je potrebna liječnička pomoć sve su mlađi. Ali na odjelima imamo i starijih osoba s težom kliničkom slikom koji nisu cijepljeni – ističe Čulina, dodajući kako se najteži pacijenti trenutno nalaze na novootvorenom COVID 4 odjelu.

Da je stanje ozbiljno kazuju i brojke, prošlog vikenda u zadarskoj je bolnici od korone umrlo čak osam pacijenata, najviše dosad u dva dana, a na respiratoru je u ponedjeljak bilo deset osoba. Kako se ne očekuje pad broja zaraženih idućih dana, to znači da bolnicu čekaju novi problemi.

Uz COVID 1 odjel koji se nalazi u bivšoj zgradi ATD-a, COVID 2 u zgradi Urologije i otorinolaringologije te COVID 3 na očnom odjelu, bolnica je nedavno otvorila COVID 4 odjel na Neurologiji. Odjel ima 34 kreveta i na njemu su smješteni najteži bolesnici, svi koji su na respiratoru, ali i oni s težim simptomima jer svi kreveti imaju priključke za terapiju kisikom visokog protoka. U ravnateljstvu bolnice se nadaju da bi ti kapaciteti trebali zasad biti dovoljni, a u slučaju da kapacitete bude trebalo povećavati, spremni su i na to.

Istodobno s novim prilagodbama raste broj teških pacijenata, a ravnatelj Čulina pokušava osigurati normalnu opskrbu bolnice svim potrebnim lijekovima. Nakon prijetnje veledrogerija da će bolnicama zbog dugova obustaviti isporuke lijekova, dr. Čulina je kazao da je bolnica napravila zalihe te da su pripravni za takvu situaciju, a onda je krajem prošlog tjedna Vlada veledrogerijama čiji ukupan dug iznosi više od šest milijardi uplatila 980 milijuna kuna.

– Uz dogovor između veledrogerija i resornog ministarstva, postignut je dogovor oko drugačijeg modela plaćanja. Naime, HZZO neće više plaćati nama, a onda mi veledrogerijama. Od sada će HZZO direktno isplaćivati veledrogerije, a lijekova će sigurno biti za sve. Eventualno se može dogoditi da neki specifični lijek bude kasnio koji dan, ali će svi pacijenti dobiti terapiju koju trebaju i nitko neće u potpunosti ostati bez lijeka – ističe ravnatelj Čulina, dodajući kako će bolnica jedan dio duga prema veledrogerijama sama otplatiti.

Jedan od većih problema zadarske bolnice je i gomilanja dugova zbog probijanja mjesečnog limita za bolničke troškove.

– Maksimalni mjesečni iznos za pružanje bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz osnovnog zdravstvenog osiguranja, odnosno "limit" bolnice, iznosi 18,9 milijuna kuna, dok samo prosječni mjesečni rashodi za zaposlene iznose oko 20,3 milijuna kuna. U takvoj je situaciji teško funkcionirati, ali se mi kao ravnateljstvo snalazimo na sve moguće načine – istaknuo je dr. Čulina, napominjući kako će svi pacijenti dobiti svoje lijekove.

Ministarstvo financija i Ministarstvo zdravstva u srijedu bi trebali ponuditi konačno rješenje za plaćanje dugova za lijekove, što bi u potpunosti normaliziralo opskrbu bolnica u Hrvatskoj, pa tako i one zadarske.

28. travanj 2024 15:46