StoryEditorOCM
4 kantunaBLIŽI SE OTVORENJE

FOTO: Radovi na obnovi Providurove palače su završeni! Tko sve useljava na 5.500 kvadrata? Atraktivni prostori u prizemlju idu na natječaj...

Piše Lada Burčul
6. kolovoza 2021. - 14:06
Radovi na uređenju Providurove palaće su dovršeni i čeka se tehnički pregled. Ukupno je rekonstruirano, sanirano i obnovljeno 2.910 kvadrata prostora. Na fotografiji: Ante Čurković, v.d. pročelnika gradskog odjela za EU fondoveJure Miskovic/Cropix

- Svi radovi na uređenju Providurove palače su dovršeni i čekamo tehnički pregled. Jedinstvena cjelina Kneževe i Providurove palače, spojena konstrukcijskom „zmijom“ ima više od sedam tisuća kvadrata. Zadar je ovim dobio kulturni centar kakav zapravo ne postoji nigdje u Hrvatskoj, možemo ugostiti vrhunske umjetnike, ali isto tako ova jedinstvena cjelina Kneževe i Providurove palače postat će, nema sumnje, i „dnevni boravak“ građana Zadra – kaže Ante Ćurković, v.d. pročelnika gradskog Odjela za EU fondove. U ovom gradskom odjelu nastali su projekti obnove obje palače, koji su prošli na natječajima i dobili preko sto milijuna kuna sredstava iz EU fondova.

image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix

- Tehnički pregled očekujemo krajem ovog ili početkom slijedećeg mjeseca, čim se dovrše sva izvješća u odnosu na stručni nadzor i na izvođača. Nakon toga korisnici, dobivanjem uporabne dozvole, mogu ući u prostor. To je ključan trenutak, to je ono zbog čega se sve skupa radilo, to znači da smo uspjeli završiti jedan od najsloženijih građevinskih poduhvata u odnosu na zatečeno stanje građevine i u odnosu na činjenicu da smo imali objekt od 5.500 kvadrata u strogom centru grada. I u odnosu na to da se radi o nepokretnoj kulturnoj baštini, te da smo imali obvezu izvođenja arheoloških radova, a konstrukcija je bila u znatno lošijem stanju u odnosu na ono što smo očekivali zateći. Završetkom ovog projekta Zadar je dobio, u pogledu infrastrukture koja je vezana uz kulturni sektor, kapitalni objekt – kazao je Ćurković.

U prizemlje Providorove palače, i dijelu gdje prozori gledaju na Medulićevu ulicu, vraća se Gradska knjižnica, odnosno otvara se podružnica s čitaonicom. U Providurovoj je uređena i multifunkcionalna polivalentna dvorana kojom će upravljati Koncertni ured. Ono što je do prije nekoliko godina bila „crna točka“ na Poluotoku, sada je novi reprezentativni kulturni centar.

image
Jure Miskovic/Cropix
 

image
Jure Miskovic/Cropix

U dijelu prizemlja koje je okrenuto prema Poljani Šime Budinića rekonstrukcijom su napravljena tri poslovna prostora, od kojih će dva biti ugostiteljska objekta, a trećem namjena još nije određena. Vjerojatno će se raditi o trgovini koja će biti vezana uz muzejsku ponudu, a postoji još jedan poslovni prostor unutar zgrade, gdje bi bila muzejska kafeterija. To je četvrti komercijalni prostor u Providurovoj palači za koji će se raspisivati javni natječaji.

O raspodjeli i korištenju palače odluke tek trebaju biti donesene; za sada je izvjesno da će u prizemlje useliti dio Gradske knjižnice, te da će Koncertni ured tu imati svoje urede. Također, na prvom katu bit će stalni postav Muzeja grada Zadra, a na drugom Galerija umjetnina. Za ostalo se namjena dogovara u gradskoj upravi, ali i u Županiji koja je osnivač Narodnog muzeja.

Prema dostupnim informacijama, Grad Zadar bi trebao postati osnivač nekih odjela Narodnog muzeja (Muzej Grada Zadra, Galerija umjetnina), dok bi drugi odjeli (prirodoslovni, etnografski) ostali pod Zadarskom županijom.

Nakon završetka radova na jedinstvenoj cjelini povezanoj konstrukcijskim „zmijama“, slijedit će i treća faza radova, no za sada ona nema ni financijsku konstrukciju, pa tako ni vremenske rokove. Treća faza podrazumijeva rekonstrukciju cijelog dijela objekta u kojem je sada smješten Vodovod.

image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
29. travanj 2024 21:29