StoryEditorOCM
4 kantunaPRIPREMA LI SE STEČAJ TREĆELIGAŠA SA STANOVA:

Račun NK Zadra je u blokadi, krenule su ozbiljne ovrhe, a otkriva se i postojanje Udruge HNK Zadar kojoj je na čelu klupski direktor Damir Knežević! Zašto?

5. veljače 2020. - 14:18

Nitko nije iznenađen informacijom da je Nogometni klub Zadar opet u blokadi i da kroz ovrhe odleprša i ono malo sredstava koje legnu na klupski račun. U pitanju je isplata plaća zaposlenicima i igračima, sve se intenzivnije priča o stečaju Kluba, a to onda znači da funkcioniranju zadarskog trećeligaša nije mnogo značio kredit od 950.000 kuna podignut u kolovozu prošle godine.

Odlukom gradonačelnika Branka Dukića, koji samostalno i bez Gradskog vijeća može odlučivati o iznosima do milijun kuna, jamac je bio Grad Zadar. U siječnju ove godine kredit NK Zadra je zatvoren i to, kako se moglo i očekivati, s računa jamca, Grada Zadra.

NK Zadar od preoblikovanja iz 2014. godine funkcionira kao sportsko dioničko društvo, ali je ispod radara zadarske javnosti prošlo osnivanje Udruge pod nazivom Hrvatski nogometni klub Zadar! U Registar udruga Ministarstva uprave ta je udruga upisana 16. prosinca prošle godine i to temeljem odluke osnivačke skupštine od 15. studenoga 2019. godine, a u Registru stoji da se sjedište HNK Zadra nalazi u Ulici Hrvoja Ćustića 2, dakle ma adresi NK Zadra.

Istovremeno, predsjednik HNK je direktor NK Zadra Damir Knežević! Klupski direktor bi Udrugu trebao voditi do 16. studenoga 2023. godine. A to je, makar sudeći po trenutnom financijskom stanju na Stanovima, jako daleka budućnost.

-U blokadi smo, nije to ništa novo ni neuobičajeno za NK Zadar, ali ne mogu detaljnije govoriti o iznosima. O svemu sam obavijestio članove Nadzornog odbora i očekujemo da će Skupština biti održana u ožujku. Radimo sve da skinemo blokadu računa, ali sada nismo u mogućnosti isplatiti plaće. Cijelu situaciju trebaju razriješiti vlasnici NK Zadra, kaže direktor Damir Knežević.

Među 40-ak vlasnika NK Zadra najveći je s nešto više od 41 posto Grad Zadar, drugi je s 35 posto Reno Sinovčić, a ostalo su „mali dioničari”, među kojima je „Vodovod” s oko 4 posto, te brojni bivši nogometaši. Ono što sadašnja klupska administracija podvlači jest činjenica da osim Grada Zadra, nitko od preostalih vlasnika za svoje „blokirano vlasništvo” ne izdvaja niti jednu kunu!

Dugovi su milijunski, Grad „istrese” oko 1,5 milijuna kuna s eventualnim povećanjem kroz rebalans gradskog proračuna, a od sponzorstva se ubere svega između 100 i 200.000 kuna. Uz sve to, direktor Knežević kaže da se „po prvi put radi o vrlo ozbiljnim blokadama”, NK u ovrhama ostaje bez značajnih sredstava, a mnoge od tih ovrha „gurane su pod tepih kroz proteklih pet-šest godina”.

-Znači li sve to da NK Zadar ide prema stečaju?

-To se pitanje često provlači, ali ja sam direktor Kluba, to nije pitanje za mene, nego za dioničare. Zakonski gledano, stečaj je moguć, ali sa svoje pozicije ja samo mogu konstatirati sadašnju situaciju i sve informacije o kompletnom stanju Kluba prenijeti Nadzornom odboru i Skupštini.

-Osnovana je Udruga HNK Zadar kojoj ste na čelu. Zašto?

-U prosincu smo imali nekoliko puta blokiran račun, ovršeni su nam ozbiljni novci. Ovršeni su čak i prihodi prikupljeni kroz Školu nogometa u prosincu i siječnju, pa smo osnivanjem Udruge htjeli na neki način zaštititi Školu nogometa na kojoj temeljimo budućnost Kluba. Time je rad Škole doveden u pitanje iako ona financijski može samostalno funkcionirati.

-Ali, Udruga je registrirana 16. prosinca temeljem odluke iz studenoga?

-Da, htjeli smo zaštititi Školu nogometa. Osnivanje Udruge je jedna od opcija za to, rade to i drugi hrvatski klubovi koji izdvajaju škole nogometa. Ali, o tome se moraju izjasniti Nadzorni odbor i Skupština, na njima je donošenje odluke o tome. Ponavljam, Udruga je samo jedna od ideja o mogućem funkcioniranju Kluba.

-Jesu li o njenom osnivanju uopće obaviješteni članovi Skupštine?

-Većina članova Nadzornog odbora je bila upoznata, ali i jedan širi krug ljudi. Upoznat ću sve dioničare s time, zaključuje direktor NK Zadra Damir Knežević objašnjavajući da je za održavanje Skupštine ponekad potrebno i više od mjesec dana.

 

Škola nogometa je pred kolapsom?


Po informacijama iz NK Zadra, u prosincu je za potrebe klupske Škole nogometa investirano oko 100.000 kuna. Ako je točan neslužbeni podatak kako je u prosincu i siječnju ovršeno čak 200.000 kuna prikupljenih od članarina koje uplaćuju roditelji, pred kolapsom je i Škola nogometa, klupski segment na kojega se vrlo rado pozivaju ne samo vlasnici iz Grada Zadra, nego i trenutno klupsko vodstvo.

 

28. travanj 2024 20:22