StoryEditorOCM
4 kantunaFAŠISTI&KOMUNISTI

Pupić Bakrač i Rubeša napali zadarski SDP: "Optužuju ove one da su ovakvi, onakvi... debili, idioti... A jedini debili i idioti su oni sami"

Piše Zadarski.hr
16. studenog 2023. - 15:26

Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša, vijećnici Akcije mladih u Županijskoj skupštini i Gradskom vijeću, uputili su dva odvojena priopćenja za javnost.

Kao su oba motivirana istom temom, uvjetom SDP-a da će razgovore s HDZ-om o proračunu za 2024. otvoriti tek kad gradske vlasti uklone fašističke i nacističke murale i grafite na Voštarnici i Bulevaru, objavljujemo ih u cijelosti na istom mjestu.

Marko Pupić Bakrač, vijećnik u Skupštini Zadarske županije:

image

Marko Pupić Bakrač

Luka Gerlanc/

„Ja kao stručna osoba po pitanju istraga i uzroka pojedinih dijela malo drugačije gledam na cijeli slučaj. Prvo pitanje koje bih ja postavio kome najviše paše da su se pojavili ovi grafiti baš u ovo vrijeme? Često se neki događaji insceniraju kako bi se isprovocirala konfrontacija radi postizanja političkih ciljeva. Poput recimo paljevine Reichstaga za koju je Hitler optužio komuniste, podmetanja požara u Rimu za koji je Neron optužio kršćane... itd, mnogo je primjera u povijesti. Naziv za takva podmetanja je operacija pod lažnom zastavom. Svatko normalan zna i vidi da u današnjem modernom društvu nema ni fašista ni komunista. Ja ne znam niti jednog takvog. Znate li vi?

Kome danas može pasti na pamet slikati kukaste križeve ili zvijezde petokrake? U čemu je onda kvaka? Pa koja bi uloga i funkcija bila svih tih pustih antifašista i antikomunista ako nema fašista ni komunista? Na kojem valu bi oni jahali, gradili svoje političke karijere i populizam? Ako nema fašista i komunista treba ih izmisliti, njih i njihove subverzivne djelatnosti pa onda na sav glas promovirati svoju ideološku borbu protiv zla fašizma ili komunizma, svejedno. Jer bez te borbe i te ideološke podjele u društvu prestaje bilo kakva potreba za postojanjem takvih likova koji sebe nazivaju antifašistima ili antikomunistima, svejedno.

S druge strane ni jedni ni drugi zucnut neće kada se na ljude vrši pritisak da se cijepe četiri puta godišnje protiv iste bolesti, natjerava ih se da nose brnjice, uskraćuju im se osnovna građanska i ljudska prava. Kada je na djelu totalitarizam novog doba pod krinkom globalizma kojem je s fašizmom i komunizmom zajedničko to što su totalitarizmi. Ali eto antifašisti i antikomunisti se bore protiv totalitarizama iz ‘41 i ‘45 a ne onog iz 2023. Izmišljaju fašiste i komuniste kako bi se imali protiv koga i protiv čega boriti. Šetaju gradom tražeći kojekakve fašističke ili komunističke simbole. Optužuju ove one da su ovakvi, onakvi... debili, idioti... A jedini debili i idioti su oni sami.

I tako u ovom konkretnom slučaju išaraš svega i svačega pored toga staviš simbol TZ i imaš zbog čega arlaukati uživljen u svoju funkciju borca protiv totalitarizma iz četrdesetih a eto imaš i krivce. Zato bih ja kod ovakvih događanja pod sumnjom kao nalogodavce prvo ispitivao one s Trga pet bunara i iz Medulićeve jer jedino njima pašu ovakve provokacije i konfrontacije na ovim osnovama...i njihovim satelitima. Sad će eto antifašisti i antikomunisti prekinuti svoje partnerske odnose i pregovore oko proračuna kako bi doveli do izvanrednih izbora za GV u terminu kojima njima najviše odgovora, onih za parlamentarne izbore. Uzrok je jedno, povod drugo a cilj nešto treće. To smo valjda naučili iz povijesti? Ili nismo?”

Ante Rubeša, gradski vijećnik i zastupnik u Skupštini Zadarske županije:

image

Ante Rubeša
 

Jure Miskovic/Cropix

Poštovani sugrađani, dobrodošli u izborni inženjering, koji nad nama provodi zadarski SDP. Izborni inženjering u slobodnom prijevodu je ono kad neka politička stranka, manipulira biračkim tijelom na način da svoje loše odluke, pokušava prikriti navodnom promjenom smjera, zbog sitnih interesa stranke, a na štetu naroda. Zadarski SDP, koji već dvije godine, po svojim riječima, upravlja procesima s možda najkriminalnijem HDZ-om u državi, tako što odbijaju sve one dobre, socijalne inicijative, koje bi u konačnici rezultirale podizanjem standarda.

Iako u zadarskom SDP-u, kao razloge prestanka upravljanja procesima s HDZ-om nalaze uspoređujući boje ideoloških grafita s nadgrobnim spomenicima, mi bismo ovu situaciju usporedili s misterioznom svastikom, koja se tada izgleda sama ispisala na centru Poljuda. Sjećam se tada se tom anomalijom bavio Ranko Ostojić, drug Jure Zubčića, koji je inače u SDP-u nadležni za pitanja grafita. I tada je, kao i sada, svastika model čija je uloga bila zamutiti ionako kancerogenu močvaru, znanu kao Hrvatska politička scena. Sva sličnost s navedenom situacijom je u svakom slučaju, slučajna.

Više je razloga za ovaj sramotan pokušaj manipulacije biračkim tijelom, a jedan od glavnih je zasigurno sljedeća super izborna godina. Naime politički kalkulanti su svjesni pada popularnosti zbog bratimljenja s HDZ-om, što su i istaknuli, kao razlog napuštanja SDP-a, kvalitetni pojedinci poput Zlatka Marasovića. Nakon što su dvije godine s HDZ-om i tobože nezavisnima sprječavali podizanje standarda, odlučili su izazvati izbore, kako bi se lokalni spojili s parlamentarnima pa će valjda svi oni koji podržavaju sdp na državnoj razini, podržati i njih u Zadru. Prozirno i jadno.

Umjesto da su kao razlog prestanka pregovora s hdz-om naveli to što Udruzi Svijetlo prijeti gašenje jer im grad ne želi pronaći adekvatan prostor, ili zbog toga što se po gradskim tvrtkama ne primjenjuju kolektivni ugovori i što se krše prava radnika, ili pak zbog toga što gradski vrtići pucaju po šavovima jer zbog inflacije s gradskom subvencijom, mogu nabavljati namirnice samo s akcije zbog isteka roka, pa nam se djeca po vrtićima nekvalitetno hrane. Eno kažu mi jučer, neki se vrtić dosjetio da će od sad teta djecu pozdravljati na Engleskom i Hrvatskom pa će na osnovu toga, vrtić poskupiti 50%. Žalosno je s čim se sve ljudi moraju služiti kako bi preživjeli, a upravo zbog sebične vlasti, koja naša sredstva koristi za sebe umjesto za razvoj i boljitak svih nas. I onda oni navode svastiku kao razlog.

Valjda će sad podržati amandmanski proračun, koji od početka predlažemo i primjenjujemo jer je to jedini pošteni način prema našim sugrađanima i biračima. Iskreno se nadam da će ovaj put imati više od jednog amandmana, onog o građanskom odgoju, koji je doživio fijasko pa ga više ne spominju. Ako ne prođe naših 15 milijuna eura amandmana HDZ-u, kojima također odgovaraju prijevremeni izbori kao i SDP-u su ostali jedino tobože nezavisni da im "spase“ proračun, a kako će se postaviti Servantes s Bokanjca, nitko ne zna, mada i on namjerava "uteć" u Zagreb.

Dragi sugrađani polako se obistinjuje sve ono što smo više puta istaknuli. U Zadru postoje samo dvije opcije. HDZ sa satelitima koji manipuliraju vašim sudbinama, koji vam žele ukrasti, koji vas žele raseliti i Akcija mladih, koja vam želi vratiti i koja želi u vas uložiti. Vrijeme je da i u Zadru dođe do promjene izvršne vlasti. Tek kad uništimo onog najgoreg, unutarnjeg neprijatelja i srušimo njihov korumpirani sustav možemo očekivati rast i razvoj."

27. travanj 2024 20:08