StoryEditorOCM
4 kantunaTKO JE OVDJE LUD - NASTAVLJA SE RAT U OŠ PETRA ZORANIĆA U NINU

Prosvjetna inspekcija zahtijeva raspuštanje školskog odbora, a on u krnjem sastavu, s jednim razriješenim članom, smijenio ravnatelja Vukovića!

20. srpnja 2019. - 00:30
nin_ravnatelj4-110719

Nastavljaju se vruće igre u Ninu oko smjene Tonća Vukovića, ravnatelja osnovne škole Petar Zoranić. Naime, predsjednica školskog odbora (ŠO) Linda Maraš sazvala je za četvrtak (18. srpnja) u 17 sati nastavak prekinute sjednice ŠO, kako bi završili započeti posao smjene ravnatelja Vukovića. Prošla sjednica prekinuta je u trenutku kad su u školsku vijećnicu upali nastavnici koji podržavaju Vukovića, odnosno kad je predsjednica Maraš shvatila da glasački listići za sedam članova ŠO nisu ovjereni službenim pečatom.

Međutim, iako su pozivi uredno poslani svim članovima, na nastavak sjednice pojavila su se samo četiri člana ŠO, tri koja imenuje osnivač (Županija, odnosno politika) i Linda Maraš, predstavnica vijeća roditelja, koja se svrstala uz predstavnika osnivača, dok se tri člana koja predstavljaju zaposlenike škole, a podržavaju Vukovića, nisu pojavila. Četvorici članova ŠO pritom je onemogućen ulazak u prostor škole, pa su sjednicu održali ispred zgrade, o čemu nas je u sms poruci obavijestila predsjednica Maraš. Na takvoj ad hoch sjednici završili su započeti posao i smijenili ravnatelja Vukovića, a za v.d. ravnateljicu imenovali Katu Knežević, učiteljicu u OŠ Obrovac.

I tako nastaju novi problemi.

Naime, istog dana, 12. srpnja, kada je u Slobodnoj Dalmaciji objavljen tekst o pokušaju smjene ravnatelja Vukovića, reagirala je inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja koja je, prema neslužbenim informacijama, Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji najavila zahtjev za raspuštanjem ŠO u OŠ Petar Zoranić u Ninu!

- Inspekcijskim nadzorom utvrđeni su propusti u radu Školskog odbora te je podnesen Uredu državne uprave zahtjev za raspuštanje istog – stoji u izvješću prosvjetne inspekcije iz Splita od 15. srpnja, kojeg potpisuje viša prosvjetna inspektorica Neda Galešić, upućenom Vesni Pešušić, bivšoj predsjednici ŠO i njegovoj sadašnjoj članici. Pešušić je predstavku na rad ŠO inspekciji uputila nakon što je bila smijenjena, a na njeno mjesto izabrana Linda Maraš. No sve do danas Ured državne uprave nije donio rješenje o raspuštanju ŠO, jer ima problema sa sastavljanjem povjerenstva, budući da je sezona godišnjih odmora, i svi potencijalni kandidati nisu na raspolaganju. A dok Ured državne uprave formalno ne raspusti ŠO, on je još uvijek važeći.

Novi udarac legitimitetu ŠO zadao je već sutradan, 16. srpnja, glavni predstavnik osnivača, župan Božidar Longin. On u utorak potpisuje rješenje kojim razrješuje člana ŠO Borjana Andriju Pešu, a na njegovo mjesto imenuje Moniku Peša, kao predstavnicu osnivača. Zašto je Peša smijenjen nije potpuno jasno, ali se neslužbeno može čuti da se to dovodi u vezu s njegovim koleričnim ispadom na prekinutoj sjednici, kada je nastavnike koji su stali u obranu Vukovića izvrijeđao da su "neradnici koji se valjaju u kaljuži blata" te da ih je većina "prisiljena i ucijenjena" tu biti. Zbog tih je izjava predstavnica sindikata Željana Popić već najavila podnošenje tužbe za klevet u cilju zaštite kolega nastavnika.

Dakle u četvrtak, 18. srpnja, kada Linda Maraš saziva nastavak sjednice, prosvjetna inspekcija je već i službeno zatražila raspuštanje ŠO, a jedan njegov član koji predstavlja osnivača, sam je župan smijenio! Može li sjednica ŠO održana pod takvim kondicijama - s jednim razriješenim članom koji je glasao za smjenu ravnatelja i pokrenutom procedurom za raspuštanjem - biti legitimna? I zakonita?

Mnogi smatraju da ne može, i da je ovakav nastavak sjednice bio zapravo očajnički pokušaj smjene ravnatelja Vukovića pod svaku cijenu, bez obzira na posljedice. Odnosno, da je ovo potvrda teza da školskim odborom upravlja politika, što se zadnjih 25 godina, koliko je Vuković na čelu škole kao nestranački čovjek, nikad nije dogodilo. Barem ne tako eklatantno.

Pokušali smo komentar novonastale situacije dobiti od predsjednice ŠO Linde Maraš, ali do zaključenja teksta nije se javljala na naše pozive i poruke.

Smijenjeni ravnatelj Vuković i dalje ne želi davati izjave za javnost dok se cijela situacija ne raščisti, ali nam je ipak rekao kako smatra da je ovakav postupak ŠO definitivna potvrda da provode nečiju političku volju, i da im nije stalo do interesa škole. Štoviše, naglasio je da se po statutu škole vršiteljem dužnosti ravnatelja može imenovati samo neka osoba iz redova škole, a ne osoba koja radi u drugoj školi, kao što je to slučaj s v.d. ravnateljicom Katom Knežević.

Povrh toga, na spornom nastavku sjednice sudjelovao je tada već smijeni član Borjan Andrija Peša, a njegova zamjenica nije verificirana. Niti je mogla biti jer se Dnevni red u nastavku sjednice ne može mijenjati, što dodatno dovodi u sumnju legitimitet odluke krnjeg sastava ŠO.

Neobično snažna želja da se smijeni ravnatelja Vukovića dovela je tako do nove, kaotične situacije u OŠ Petra Zoranića u Ninu. Dobra okolnost u svemu tome je što su ljetni praznici, pa djeca i njihovi roditelji ne moraju biti izravno izloženi ovom bizarnom ratu za mjesto ravnatelja.

27. travanj 2024 07:32