StoryEditorOCM
4 kantunaPREDSTAVLJENI 'OKUSI I MIRISI ZADARSKOG KRAJA'

Projekt uvođenja zdrave prehrane u zadarske dječje vrtiće i osnovne škole!

Piše Nikolina Lucić i Bernarda Zupčić
19. travnja 2017. - 16:20
impact12-190417_resize.JPG

"Okusi i mirisi zadarskog kraja" naziv je projekta kojim se želi u zadarske vrtiće i osnovne škole uvesti zdrava prehrana bazirana na autohtonim namirnicama našega kraja. Problem nezdravih i neredovitih prehrambenih navika kod školarca od sljedeće školske godine trebao bi se riješiti uvođenjem nastave o zdravim životnim navikama, a kasnije i vraćanjem zdravih obroka na školske menije.

Stručnjaci iz Instituta za nutricionizam, Grada Zadra i Ministarstva poljoprivrede u zadarskom su IMPACT centru kroz interaktivne materijale predstavili 12 zadarskih autohtonih namirnica kao što su ninski šokol, ninska sol, maslinovo ulje, smokva, paški sir, pršut, plava riba i višnja maraška. Od njih bi se jednostavnim recepturama kreirali zdravi meniji za zadarske mališane.

Projekt ne cilja isključivo na školarce već i na djecu u vrtićima što je i potvrdila Darija Vranešić Bender iz Hrvatskog instituta za nutricionizam.

- Kako bi ostvarili cilj našeg projekta kreirali smo bojanku za predškolsku djecu iz koje će djeca moći na interaktivan način učiti o važnosti zdrave prehrane. Za školarce i njihove profesore pripremili smo priručnik u kojem su obuhvaćene predavanja o 12 spomenutih autohtonih zadarskih namirnica.

Projekt "Okusi i mirisi zadarskog kraja" inicirala je i u cijelosti financirala Zadarska županija koja prva u Hrvatskoj pokušava implementirati ideju ovakve vrste, a nadaju se da će njihov primjer potaknuti slične projekte i u drugim hrvatskim županijama.

- Grad Zadar je već uložio 400 tisuća kuna u osuvremenjivanje školskih kuhinja. Nadamo se da ćemo u narednih nekoliko godina vratiti zdravu prehranu u zadarske osnovne škole - kazao je Ivan Hajdić iz gradskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo.

Izuzev škola i vrtića projekt se želi provesti i među zadarskim ugostiteljima, a s tim ciljem svoje su namirnice predstavila i četiri zadarska proizvođača.

Osim stručnih predavanja na kojima su gostovali Ivica Vlatković (maslinovo ulje), Radoslav Bobanović (vino), Ljilja Balorda (plava riba) i Petra Brok (smokva), posjetitelji su imali priliku uživati u kulinarskoj radionici kuhara Marija Čepeka i Saše Vranića iz Gourmeta Kalelarga.

Kreativnim kulinarskim tehnikama spomenute su namirnice iz tradicionalnih pretvorili u moderna jela. Radionicom su htjeli potaknuti zadarske ugostitelje da autohtone proizvode u što većoj mjeri uvrste u svoje menije kako bi modernim interpretacijama tradicionalnih recepata oduševili svoje goste.

30. travanj 2024 12:15