StoryEditorOCM
4 kantunaSUĐENJE U SPLITU

Prijetnje smrću zadarskom sucu: šestero okrivljenika, dvije ženske osobe i četiri muškarca, junačilo se na facebooku

Piše Vladimir Urukalo /SD
23. rujna 2021. - 08:23

Velika bura u javnosti podignula se krajem 2019. godine, kada su se mediji raspisali o tome da je sudac istrage zadarskoga Županijskog suda Ivan Marković "pustio na slobodu" petoricu mladića u dobi od 17 do 19 godina koji su bili osumnjičeni za grupno silovanje tada 15-godišnje djevojčice, koje je trajalo čak godinu dana. Nakon žalbe zadarskoga ŽDO-a, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru preinačilo je odluku suca istrage i odlučilo vratiti u zatvor na mjesec dana petoricu mladića osumnjičenih za silovanje.

Na osnovi napisa u medijima o ovom brutalnom i gnusnom slučaju, digla se tada "kuka i motika" na suca Markovića, "raspištoljili" su se komentatori na društvenim mrežama, a stvar je otišla toliko daleko da je čak i tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković javnosti pojašnjavao kako on neće "reći je li sud pogriješio ili nije, to bi značilo da se miješam u neovisnost pravosuđa".

A da se zaista radilo o ozbiljnim prijetnjama sucu kao službenoj osobi, govori činjenica da je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu 30. lipnja 2021. godine podignulo optužnicu protiv šestero okrivljenika, dvije ženske osobe i četiri muškarca, kojima zbog prijetnji službenoj osobi prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. U kolovozu ove godine Vrhovni sud RH odlučio je da će se okrivljenima suditi na splitskom Općinskom sudu, a, kako doznajemo, tamo još nisu ni potvrdili optužnicu, a bez toga ne može ni biti zakazan početak suđenja.

Optužnica splitskog ODO-a tako tereti M. H. da je sa svog profila na Facebooku 17. listopada 2019. godine, ispod članka objavljenog na portalu Slobodne Dalmacije pod nazivom "Preokret na zadarskom sudu proslavili i policajci...", ostavila komentar u kojem piše: "Gospodine Markoviću, Vama bi bilo najbolje da date otkaz i odselite iz Hrvatske... Mi takve ovdje ne želimo i ako bude maltretiranja novinara jer su objavili istinu nećete dobro proći..." Takav komentar ocijenjen je kao ozbiljna prijetnja zlom sucu kako bi ga se ustrašilo i uznemirilo.

Drugi u optužnici je R. Đ., koji je dva dana prije na istoj društvenoj mreži, ispod članka objavljenog na portalu Zadarski.hr pod nazivom "Nezapamćeni zločin u okolici Zadra...", odgovarajući na komentar jednog korisnika, napisao: "Njima i sucu bi iskopo oči i neka mi sude", te dodao da bi to napravio prstima. Istog dana ispod istog članka trećeokrivljeni M. D. je napisao: "Njima sedmorici bi odro kožu ko raži prije gradela, a sucu bi glavu nabio na kolac ispred suda da su to mojoj kćeri uradili pa makar smrtnu presudu ja dobio..."

Četvrti okrivljeni D. K. je ispod istog članka objavljenog 15. listopada 2019. godine napisao: "Do kada suci mogu ovako suditi? Dok ne nalete na pravoga..." Peti okrivljeni u optužnici je B. P., koji je, opet komentirajući isti članak, preko iste društvene mreže napisao da bi i "njima i sucu iskopao oči pa nek mi sude".

I naposljetku, šestookrivljena M.S. se tereti da je ispod članka objavila komentar: "Da sam ćaća žrtve, kupila bi kolt i metke za svakog od silovatelja plus jedan za sudiju, pustila da žive u miru i misle da se sve zaboravilo, a onda kada najmanje očekuju, poslala bi govna pod zemlju..."

Sve su te rečenice napisane u komentarima, kako stoji u optužnici ODO-a, kod suca Markovića izazvale osjećaj straha i ugroženosti.

27. travanj 2024 21:50