StoryEditorOCM
4 kantunaOBA DVA, OBA SU PALA!

Prije točno 27 godina Vodičanin Ivica Bilan snimio je legendarni usklik: Filip je bio hrabar i pošten, poginuo je od mine 1998. u zadarskom zaleđu!

Piše ŠibenikIn
21. rujna 2018. - 15:12
obadva

 

Prije točno 27 godina Vodičanin Ivica Bilan svojom je kamerom snimio pokojnog hrvatskog branitelja Filipa Gaćinu kako viče "Oba dva, oba su pala" i tako ovjekovječio jednu od najpoznatijih epizoda Domovinskoga rata i trenutak obrane Šibenika koji je svakako ušao u legendu - prenosi Jutarnji.hr.

Tog 21. rujna 1991. godine  ukupno je bilo 55 preleta vojnih aviona JNA nad šibenskim krajem, a na bitnici Zečevo nebo su motrili današnji šibensko-kninski župan Goran Pauk na topu te Neven Livajić naoružan 'Strelom' zajedno s Damirom Fržopom i Draženom Bilaćem.

Oni su tada srušili dva aviona tipa 'Jastreb', a zahvaljujući snimatelju Bilanu i euforiji mladog Gaćine, nastala je kultna snimka koja je isti dan prikazana na HRT-u i izazvala oduševljenje diljem zemlje.

"Kad sam se prijavio u gardu sa sobom sam ponio i kameru. Rujanski rat proživio sam sa šibenske strane mosta. Iz vojarne u Zečevu u kojoj sam se zatekao stalno sam vidija guste oblake dima iz pravca Šibenika i mojih Vodica. Teško je bilo gledati ih i znati da su svakodnevno granatirani, i sa kopna i iz zraka. Iz Bihaća i Mostara redovito su dolijetali avioni i raketirali i Šibenik i Vodice. Među ostalim, teško su oštetili  šibensku katedralu, a vodičko gospino svetište na Okitu potpuno su sravnili sa zemljom. U jednom od tih svojih prelijetanja Zečeva, a bilo je to u predvečerje 21. rujna,  naišli su na 'raspoložene' hrvatske gardiste  Damira Fržopa, Dražena Bilaća, Gorana Pauka i Nevena Livajića koji su ih oborili trocijevcem i strijelom. Događaj je popraćen euforičnom reakcijom Ante Ivice Klarića i posebice Filipa Gaćine čiji je uzvik 'oba dva…' uistinu ušao u legendu i postao česta uzrečica", ispričao je Bilan za ŠibenikIN.

Bilanov suborac, mladi Primoštenac Filip Gaćina sedam godina kasnije poginuo je kao pripadnik Mungosa u čišćenju minskog polja.

- Filip je nakon rata, ne mogavši naći neko drugo zaposlenje, radio kao pirotehničar. U rujnu 1998. godine poginuo je čisteći od mina zadarsko zaleđe. On će mi zauvijek ostati sinonim za hrabrog branitelja i poštenog čovjeka. Osoba koja je rasla u siromašnoj burno-primoštenskoj obitelji i koja je doslovno 'lupila petama' i rekla: 'evo, sve za Hrvatsku!' – prisjetio se Bilan suborca Gaćine.

 

Ivica Bilan je tri godine nakon rata počeo raditi kao realizator u šibenskom studiju HTV-a, a na tom mjestu radio je deset godina. Zadnje tri i pol godine radi kao pomoćni knjižničar u vodičkoj Gradskoj knjižnici. Iako se snimanjem ne bavi od kraja 1991. godine, još uvijek je aktivan fotograf i rado bilježi događaje u knjižnici i akcije darivanja krvi.

Kako se osjeća 27 godina nakon događaja koji mu je obilježio život? "Ne sudjelujem u obilježavanju događaja i obljetnica iz rata. Sve to imalo bi mi puno više smisla da je država za koju smo se (iz)borili ponešto drugačija. Da je ispala bolja no što jest. Na žalost, u mnogome je preslika lošeg iz bivše države. Vjerujem da će je kroz desetak godina, kada stasaju, boljom učiniti današnja dica i mladi. Uređena i uljudbena Hrvatska bit će najbolji mogući spomenik Filipu i svim ostalima koji su dali živote za nju. Nadam se da ću dočekati takvu Hrvatsku", kazao je Bilan za ŠibenikIN.

27. travanj 2024 12:30