StoryEditorOCM
4 kantunaTUŽNA VIJEST

Preminuo Alan Smojver, dugogodišnji voditelj Marine Preko. Među njegovim morskim prijateljima bili su mnogi poznati i slavni...

Piše Zadarski.hr
5. svibnja 2024. - 08:46

Preminuo je Alan Smojver – projektant, moreplovac, ronilac i dugogodišnji voditelj Marine Preko, objavio je More magazin iz pera glavnog urednika Braslava Karlića.

Smojver je bio zaljubljen u more onako kako to samo rođeni kontinentalci mogu biti. Kad je započela ta ljubav, trajala je do kraja.

Danas je stigla tužna vijest da je u Zagrebu preminuo Alan Smojver. Teško je naći istinskog zaljubljenika u more a da se s Alanom nije negdje na moru ili pod morem susreo. Bio je čovjek od druženja, povezivanja, inicijative… pa su ga voljeli mnogi. I nama u Moru bio je suradnik.

Napisao je nezaboravan tekst Near Drowning o tomu što se u roniočevoj glavi događa kad stvari krenu po zlu i kad se gleda smrti u oči. Ali bio je Alan mnogo više – čovjek na kojeg si se uvijek mogao osloniti, spreman pomoći kad god zatreba. Pun informacija o zanimljivim ljudima i mjestima po otocima „izvan ruke“. Dijelio ih je nesebično i činio nam plovidbe zanimljivijima i sadržajnima

Ne znam kad se zarazio morem. Prvi put smo čuli za njega početkom devedesetih godina (Alan je rođen 1968. godine), kada je kao tek diplomirani inženjer strojarstva i apsolvent brodogradnje bio jedan od dva ili tri najbliža suradnika Mladenu Šuteju u pripremi projekta Hrvatska Čigra i njenoj gradnji. Šutej je planirao sagraditi brod pa obići rubove svijeta ploveći od Arktika do Antarktike.

Smojver je radio u timu koji je projektirao brod i, po riječima Šuteja, „kroz njegove ruke su prošli svi proračuni; nacrtao je stotine nacrta i radioničkih crteža bez kojih Hrvatska Čigra ne bi mogla biti sagrađena“. Čigrom je u dva navrata plovio prešavši na njenoj palubi više od pet tisuća milja.

Profesionalno se bavio i ronjenjem a njegova tvrtka Maritimo izvodila je niz radova u podmorju, na rijekama i jezerima u Hrvatskoj i drugim zemljama. Među njima javnosti je možda najpoznatije ispumpavanje mazuta s olupine prastaroga grčkog broda Vassilos T. koji je potonuo 2006. godine uz rt Stupišće kod Komiže i čije je gorivo prijetilo razlivanjem i zagađivanjem čitavog akvatorija.

Godine 2008. postaje voditelj Marine Preko i ostaje na tom poslu punih petnaest godina. Malu marinu na Ugljanu vodio je poput pravog yacht kluba. Mnogo je poznatih nautičara, domaćih i stranih vezivalo svoje brodice i jahte povremeno ili stalno baš radi ugođaja koji je u njoj vladao.

Alanovi morski prijatelji bili su i slavni projektant Ron Holland, frontman grupe Duran Duran Simon Le Bon, čuveni jedriličar Iain Percy, glumac Rene Medvešek… Tko bi ih sve nabrojao! Inicirao je i bio presudan u organizaciji Glumačke regate koja je u Preku i u akvatoriju pred njim okupljala kremu hrvatskoga glumišta u pravom jedriličarsko-teatarskom performanceu. Nažalost, pandemija je nakon dvije godine održavanja prekinula nastojanja da postane tradicionalna.

Posljednje tri godine najveći dio vremena provodio je ploveći Salonom 45 Jadranom ili u Ižu gdje je bila vezana pripremajući je za plovidbu.

Dobro ti more, dragi Alane!

31. svibanj 2024 10:21