StoryEditorOCM
4 kantunaZRAČNA LUKA ZADAR RUŠI REKORDE I ZAPOŠLJAVA 209 SEZONACA

Prelazimo milijun putnika i uvodimo 29 novih linija!

10. veljače 2020. - 22:57

Prošle je godine u prosincu, točnije 16. prosinca, Zračna luka Zadar dočekala svojeg 800.000 putnika. Ta je brojka samo šlag na torti najuspješnije sezone do sada, koja je zadarskoj zračnoj luci donijela titulu hrvatskog rekordera po rastu broja putnika.
Priča o uspješnom razvoju zadarske Zračne luke počela je prije više od desetljeća uvođenjem linija najvećeg europskog niskotarifnoga prijevoznika Ryanaira. S godinama su počeli slijetati i drugi avioprijevoznici, pa je zadarski aerodrom iz godine u godinu obarao vlastite rekorde. Tako je ACI Europe prošle godine u svojoj analizi Zračnu luku Zadar svrstao među pet najprometnijih aerodroma u Europi u Grupi 4 - Mali regionalni aerodromi s prometom do pet milijuna putnika.
Pričali smo s glasnogovornikom Zračne luke Zadar, Nikolom Baraćem, koji nam je potvrdio kako će se ove godine, zbog rasta prometa od 25 posto, zaposliti najviše djelatnika u povijesti zračne luke

- S obzirom na to da iz godine u godinu obaramo rekorde putničkoga prometa, a očekivanja su da ćemo u sezoni 2020. prvi put prijeći milijun putnika, što je zajedno s prošlom sezonom potvrda o dvostrukom rastu prometa. Upravo se iz tog razloga moramo i kadrovski jako dobro pripremiti za nadolazeće izazove.

- O kojoj brojci novih zaposlenih govorimo?

- Prošle godine smo zapošljavali njih 140, dok ćemo ove zaposliti ukupno 209 sezonskih djelatnika. Kako je riječ o sezoni koja traje više od sedam mjeseci, od kraja ožujka do početka studenog, a dio sezonskih djelatnika ostaje u statusu tzv. stalnog sezonca, odnosno tijekom zimskih mjeseci plaćaju im se doprinosi i primaju 70 posto plaće te vjerujemo kako smo time atraktivan poslodavac koji nudi dobre uvjete.

- Koja su zanimanja najtraženija, a koja najviše plaćena?

- Najtraženiji su nam djelatnici u prihvatu i otpremi. Najviše tražimo referenata putničkog prihvata i otpreme, njih 28 te 27 manipulanata. Tražimo dosta konobara, njih 10, a potrebno nam je i devet prodavača te osam pomoćnih čistača odnosno čistačica. Također smo objavili natječaje za po tri referenta općeg i poslovnog zrakoplovstva, vatrogasaca, RTG operatera i skladištara, te po dva pomoćna radnika u kuhinji i jednog kuhara.

- Tražite li kvalificiranu radnu snagu ili to nije važno?

- Za sva tražena mjesta potrebna je srednja stručna sprema, dok su za neka od njih postavljeni uvjeti, primjerice vozačka dozvola B kategorije ili znanje barem jednog stranog jezika. Sve ostale licencije koje su potrebne za pojedina radna mjesta u zrakoplovstvu, djelatnici će polagati u našem Školskom centru.

- Koliko na porast broja putnika utječe i činjenica da je Zadar ponovo matična luka za najpoznatiju lowcost kompaniju, Ryanair?

- Naravno da je presudan utjecaj na ovo povećanje te je time povećan i broj linija i rotacija Ryanaira, a od ove godine i Laudamotiona, njegove tvrtke kćeri. Ove godine Zadar ponovo postaje njihova matična luka te će ovoga puta noćiti tri zrakoplova Laudamotiona koji će prevoziti i Ryanairove putnike. Također, bitno je napomenuti kako ove godine Ryanair iz Zadra ima ukupno 31 liniju.

- Koliko je ukupno novih linija te za koje destinacije?

- Ove godine Zračna luka Zadar ponovno će imati rekordan broj novih linija. Prošle godine je to bilo 15 što je bila najveća brojka u Hrvatskoj i šire. No, ove godine očekujemo 29 novih linija, od kojih je 13 Ryanairovih. Riječ je o zaista velikom povećanju. Zapravo, nema većeg europskog grada i zračne luke s kojim Zadar nije povezan. Od novih linija prema većim europskim gradovima, Zadar će biti povezan s Bečom, Budimpeštom, Amsterdamom, Kopenhagenom, Parizom. Ukupno će ove sezone biti 72 linije iz Zadra prema europskim gradovima.•


 Lanjski trend rasta od preko 30 posto nastaviti i ove godine

Je li sve ovo nabrojano, i broj povećanja radnika i letova pa čak i novih destinacija, priprema za nadolazeću sezonu te koji su planovi za bližu budućnost?
- Kao što je javnosti poznato, Zračna luka Zadar provela je tijekom prošle godine u suradnji s Društvom arhitekata Zadar natječaj za dogradnju zgrade putničkog terminala koji će biti izgrađen u nekoliko faza, ovisno o daljnjem rastu prometa. Najave za ovu godinu obećavaju da će se vrlo snažan trend od prošle godine kada smo ostvarili rast od preko 30 posto nastaviti i ove godine. Očekivanja su da će Zračna luka Zadar ove godine prijeći čarobnu brojku od milijun putnika. Takvi trendovi nas obvezuju da prilagodimo kapacitete za takav pojačani promet. Upravo zato se nadamo da ćemo s prvom fazom proširenja zgrade krenuti već tijekom ove godine, ovisno o pripremi dokumentacije potrebne za planirane građevinske zahvate - zaključio je Barać.
Prošle godine smo zapošljavali njih 140, dok ćemo ove zaposliti ukupno 209 sezonskih djelatnika. Vjerujemo kako smo atraktivan poslodavac koji nudi dobre uvjete - kaže Nikola Barać

27. travanj 2024 07:24