StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: 250 STRANICA, 159 RATNIH FOTOGRAFIJA I 36 IZVORNIH DOKUMENATA

Predstavljanje monografije o 112.brigadi preraslo u erupciju emocija!

15. siječnja 2018. - 16:00
promocija_knjige-150118

Predstavljanje monografije „112.brigada – od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja“ u ponedjeljak u prostoru zadarskog Kazališta lutaka izazvala je toliku pozornost javnosti, da je većina posjetitelja ostala ispred vrata, dok su u dvorani bili natiskani slušatelji. Stoga je, iako su se svi govornici, kao i autori Marko Čulina i Dušan Nikitović, držali činjenica u svojim izlaganjima, atmosfera bila vrlo emotivna. Brigadni general Mate Viduka, rođeni Pridražanin, sebe je nazvao „malim Matom sa puno brigada“.

- U kolovozu 1991.godine sam preuzeo Operativnu zonu Split. A zadarska 112.brigada bila je jedna od 15 brigada u zoni. No operativna zona izgledala je kao žirafin vrat: duga i tanka, svaki čas ju je neprijatelj mogao probiti. Bio sam mali Mate sa puno brigada – bilo je samo jedno od ispričanih sjećanja svjedoka tih vremena na promociji knjige.

- Tvrdo ukoričena monografija tiskana je u dvije tisuće primjeraka, ima više od 250 stranica, 159 ratnih fotografija, 36 izvornih dokumenata, sve je posloženo kronološki u deset poglavlja – rekao je urednik knjige Nedjeljko Jusup.

Svjedočenje tog vremena donose i brojni novinarski tekstovi koji su objavljeni u knjizi, a koje su tim teškim danima stvarali Mario Vuksan, Davorka Mezić, Edvard Šprljan, Nedjeljko Jusup, Elza Radulić Toman…  Jusup je istaknuo i doprinos fotografa Zvonka Kucelina i Željka Karavide, te apostrofirao kako monografija o 112.brigadi nije memoarsko štivo niti sadrži osobni pristup, već su kronološki i sistematski obrađeni događaji do priznanja RH 15.siječnja 1992.godine.

Predgovor knjizi napisao je dr.sc. Zlatko Begonja, koji je u svom govoru u ponedjeljak među ostalim podsjetio koliku je odgovornost 112.brigada preuzela na ogromnom prostoru, dok su na kraju knjige svoja sjećanja, kao svjedoci vremena, napisali general zbora Mirko Šundov i brigadni general Mate Viduka.

U borbama su poginula 74 pripadnika 112.brigade, dvojica se vode nestalima, a 300 pripadnika je bilo ranjeno.

- Život kakav danas živimo ne bismo imali bez takvih entuzijasta kakvi su bili dragovoljci 112.brigade. Veliku zahvalnost upućujem autorima knjige i ratnim zapovjednicima Marku Čulini i Dušanu Nikitoviću. Danas obilježavamo i 26 godina priznanja naše države, a slavimo i zadarsku zaštitnicu sv. Stošiju – rekao je zadarski župan Božidar Longin. Župan, kao i gradonačelnik Branko Dukić, također su dragovoljci Domovinskog rata, a Dukić je ovom prigodom poručio da povijesnu istinu trebaju znati i mladi naraštaji.

Uz navedene govornike na predstavljanju monografije, na kraju su se okupljenima obratili autori Čulina i Nikitović, koji su redom zahvalili svima koji su pomogli da knjiga ugleda svijetlo dana.

Iznenađenje je uslijedilo na samoj „odjavi“, kada se pojavio nekadašnji pripadnik 112.brigade Edvard Šimićev. On je osobno izradio veliku tapiseriju sa logom 112.brigade i na pozornici ju poklonio svom prvom ratnom zapovjedniku Marku Čulini, što su svi prisutni popratili ustajanjem i dugotrajnim pljeskom.

28. travanj 2024 17:21