StoryEditorOCM
4 kantunaOTP DONIRA LIGU

Predsjednik dr. Branko Dukić: Novac ide za edukaciju osoblja i kupnju instrumenata za rad na linearnom akceleratoru, uskoro ide natječaj!

Piše L.Burčul
29. prosinca 2022. - 12:30

U petak je Ligi protiv raka Zadar uručena donacija OTP banke u iznosu od 50.000 kuna, namijenjena educiranju medicinskog osoblja koje sudjeluje u liječenju onkoloških pacijenata, prvenstveno na linearnom akceleratoru, te kupnji potrebnih instrumenata. Donaciju je predsjedniku Lige dr. Branku Dukiću uručio član uprave OTP banke u Zadru Ivan Šimičević. Dr. Luka Matak, subspecijalist ginekološke onkologije i član predsjedništva Lige protiv raka Zadar zahvalio je na donaciji, istaknuvši da one omogućavaju nesmetan razvoj liječnika.

- Uzimajući u obzir da se ovdje radi o onkološkim pacijentima, vjerujem da ćemo na tom tragu i potrošiti ovu vrijednu donaciju. Kako se sada oprema Onkološki centar i kako Liga jednim dijelom pomaže i nabavku linearnog akceleratora, rad na tom uređaju zahtjeva dodatnu stepenicu edukacije, pa smo donaciju namijenili za to. Rad na linearnom akceleratoru uključuje inženjere, sestre, specijalizirano medicinsko osoblje koje će raditi u Onkološkom centru - kazao je dr. Matak. Poznato je da je dr. Luka Matak vodio tim koji ne na Odjelu ginekologije u Zadru izveo prvu vNOTES operaciju u Hrvatskoj, o čemu smo pisali

- Ova godina je za nas bila dosta uspješna, što se tiče ginekologije, implementirali smo nove stvari u naš rad i dalje ćemo se razvijati. Mladim ljudima zapravo nedostaje samo edukacija, a ovako vrijedne donacije to nam omogućava – kazao je dr. Matak.

Branko Dukić je istaknuo da je nedavno obavio razgovor s državnim tajnikom u ministarstvu zdravstva i da ide natječaj za linearne akceleratore, kojih u Hrvatsku stiže četiri.

- Što se Zadra tiče, sve je već potpisano. Paralelno imamo radove na dnevnoj bolnici, do proljeća bi to trebalo biti gotovo. Bunker za smještaj akceleratora je spreman, sve izolacije su gotove, napravljene – rekao je dr. Dukić.

Dodao je da na računu Lige protiv raka Zadar ima 2,5 milijuna kuna i da će sav taj novac biti utrošen u kupnju dodatne opreme i edukaciju za liječnike. Na raspolaganju Ligi je i stan obitelji Švelec, čija je vrijednost procijenjena na 1,1 milijun kuna.

Ivan Šimičević, član Uprave OTP banke, istaknuo je da je ova banka dio zajednice i da je nedavno novčano pomogla OŠ Voštarnica i DV Latica.

02. svibanj 2024 23:45