StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI U ZADRU ZBOG MUČENJA PSA

Prebio noge mješancu Joliju, pa vlasnicima rekao da je pas pao - niz stube!

8. srpnja 2017. - 15:06
IMG_20170707_141247

Šest mjeseci bezuvjetnog zatvora zatražilo je zadarsko tužiteljstvo za 67-godišnjeg umirovljenika Karla Heinza Stumpfa iz Munchena jer je u srpnju 2015.godine u sumanutom pohodu Karinu Donjem tupo tvrdim predmetom krvnički prebio sedam godina starog mješanca Jolija, a onda vlasnicima rekao da je pas - "pao niz stube". Prije nego što ga je Stumpf brutalno izudarao, te mu "prebio" šape, zbog čega je kasnije nosio protezu, Joli je bio vezan za klupu u dvorištu obiteljske kuće njegovih vlasnika Nade i Ferdinanda Elsbergera.

- Joli je sada relativno dobro i ima deset godina - rekli su vlasnici psa ispred sudnice na Općinskom sudu u Zadru gdje je u petak pod predsjedanjem suca Tomislava Šimića nastavljen kazneni postupak protiv njemačkog umirovljenika koji je nakon što su vlasnici sve prijavili policiji optužen za kazneno djelo protiv okoliša ubijanjem ili mučenjem psa.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO)koju zastupa Josip Pedišić tereti se da je 24. srpnja 2015. godine oko 22.45 sati u Donjem Karinu, iako nitko nije bio ugrožen, niti je bila riječ o opasnom psu, mješancu Joliju, u namjeri da ga ozlijedi i izloži bolima, zadao više udaraca tupo tvrdim predmetom po cijelom tijelu.
Tijekom suđenja priznao je da je psa istukao štapom po leđima ali da je pas potom pao niz stube i ozlijedio se. Sudu je objasnio da se iznervirao jer bi ga vlasnici ostavljali vezanog kada bi otišli na praznik, te je naveo i da je pas ugrizao njegovu prijateljicu, iako o tome nema nikakve evidencije.

Veterinar koji je operirao teško ozlijeđenog psa, dr. Edi Maričić, jučer je posvjedočio kako je pas kada su ga dovezli u njegovu ambulantu u Zadru jako cvilio, te trpio veliku bol.

- Ozlijede su bile takve naravi da sam morao najprije utvrditi jesu li obje šape bile slomljene, a onda sam rendgenskim snimanjem utvrdio da mu je slomljena jedna šapa, a sjećam se da je i druga prednja bila puna modrica. Operacija koju sam izvršio na psu zove se osteosinteza i zapravo predstavlja učvršćivanje frakture odnosno loma medicinskom pločicom. U konkretnom slučaju radi se o teškoj ozlijedi psa. Osim toga imao je i oguljotine po dijelovima tijela, glavi, te krvne podljeve – opisao je dr. Maričić navodeći kako je operacija psa trajala oko dva sata. Na upit zastupnika optužbe pojasnio je da nije moguće da pas takve ozlijede zadobije kotrljanjem niz stube.

- Ja kao veterinar ne vjerujem da je pas mogao neku od ovih ozljeda koje sam opisao zadobiti kotrljanjem niz stube jer su povrede nastale samo sa prednje strane glave, a ja sam inače specijalist kirurg pet godina, a u specijalističkoj praksi veterinarskoj oko 13 godina, pa smatram da mogu ocijeniti na koji je način došlo do ovakvih ozljeda psa - rekao je dr. Maričić. Na upit suca Tomislava Šimića ima li često takve slučajeve poput Jolija u svojoj veterinarskoj ambulanti u Zadru, odgovorio je da po jedan takav ili sličan slučaj ima gotovo svaki mjesec.

Posvjedočio je da je Joli definitivno trpio boli nakon što su mu naneseni udarci te da ih je osjećao sve do operacije kada je medicinski tretiran.

- Pas je definitivno trpio bol nakon što su mu naneseni udarci. Trpio ih je sve do operacije kada je medicinski tretiran, ali i nakon operacije jer su tada bolovi najjači. Ozlijede psa nastale su iz višekratnih udaraca i to prvenstveno na dnu noge na samim šapama, ali ina glavi, rekao je liječnik.

Suđenje se nastavlja u 26.rujna kada će se saslušati Jolijevi vlasnici Nada i Ferdinand Elsberger.

03. svibanj 2024 00:36