StoryEditorOCM
4 kantunaVAPAJ OČAJNIH STANARA BORELLIJEVE ULICE (2. DIO)

Potpisujemo peticiju jer ovako više ne ide!

Piše Matea Gugić
6. svibnja 2019. - 15:40
Gradiliste hostela

Prije nekoliko dana dobili smo ozbiljne pritužbe stanara jedne od najprometnijih ulica Poluotoka, Borelli, koja se u posljednjih nekoliko godina pretvorila u pravi pakao za život tamošnjih stanara. Buka klima uređaja sa susjednih lokala i apartmana koji su nepropisno postavljeni, nepodnošljivi smrad iz ventilacija zbog kojih ne otvaraju prozore, probijene cijevi koje su uzrokovale poplave, zauzimanje portuna za guljenje krumpira ili presvlačenje konobara... samo su neke od stvari koje nam je opisao ovaj ljutiti stanar, zbog čega on i njegovi susjedi više ne mogu normalno živjeti.

Nakon što smo objavili tu priču, javili su nam se i drugi stanari iste ulice koji već godinu dana vode bitku s nekoliko lokala.

VAPAJ STANARA ULICE U SRCU POLUOTOKA ZBOG MASOVNOG TURIZMA I APARTMANIZACIJE:"Osoblje restorana se presvlačilo po ulazima, pa smo nerijetko na njih usred noći znali nabasati kako po ulazu hodaju samo u gaćama!"

- Zbog nepodnošljive buke koju stvaraju tri poslovna prostora, jedan trgovački lanac, jedan caffe bar, a  ponajviše jedan hostel, mi više ne možemo funkcinirati. Ta tri poslovna objekta postavila su svoje klima uređaje na unutrašnje strane svojih zgrada u dvorište koje je okruženo s više desetaka stanova i u kojima živi veliki broj stanara – žale nam se stanari tih zgrada. Kako oni tvrde, vanjske jedinice klima uređaja stvaraju nemoguću buku 24 sata dnevno i onemogućuju im normalan život.

- To je jedno grotlo buke! Drugačije to ne mogu opisati. Mi svi skupa živimo u vakuumu već preko godinu dana jer se od buke ne mogu otvoriti prozori. Po noći, kada utihne dnevni život poluotoka, ta buka postaje još glasnija. Jednostavno je neizdrživo – opisuju svoj život stanari Poluotoka, rijetki koji (još uvijek) nisu odselili iz stare gradske jezgre.

- Kako da se odselimo kad stanove pod ovakvom bukom nitko normalan neće kupiti, što ujedno i smanjuje njihovu vrijednost. A vjerojatno ih ne bi mogli ni iznajmljivati jer, opet, tko bi normalan došao spavati u tim uvjetima?! Ne možemo više dozvoliti da netko svoju sreću gradi na tuđoj nesreći i patnji – kažu nam razočarani stanari koji su do sada nekoliko puta prijavljivali sanitarnoj inspekciji tri navedena lokala. Neuspješno, dakako.

- Ništa se nije pokrenulo ni pomaknulo, jer mi i dalje moramo živjeti i spavati s konstantno zatvorenim prozorima. Najzanimljivije od svega je što ta tri objekta imaju izlaze u jedno dvorište, koje je ujedno i javni prostor grada Zadra. Ovim putem obraćamo se medijima da nam pomognete, kako bi vratili naš život u normalu jer doslovno u pitanje došlo i naše mentalno i fizičko zdravlje. Više se nemamo kome žaliti jer nas očito nitko ne doživljava – zavapili su stanari želeći ukazati na problem koji i institucije u relativnoj blizini, očito – izbjegavaju.

- Jedna od "smješnijih" anegdota je i dolazak sanitarnog inspektora za mjerenje buke koji je uredno najavio da će doći taj i taj dan u toliko i toliko sati. Pa naravno da tu večer nije uopće bilo buke - prepričava stanar samo jedan od mnogih apsurda koje su doživjeli u posljednjih godinu dana.

Ipak, kako tvrde, najveći su problem dvije vanjske jedinice klima uređaja hostela Downtown u spomenutom, stražnjem, zajedničkom dvorištu koje su nepropisno i instalirane i ograđene.

- To su klime tzv. chiller sustava, puno jače od onih koje imamo u kućama! Mi smo pokušali slikati te klime, ali vlasnik hostela je na neki čudan način ogradio gradsku površinu i dignuo visoku ogradu tako da mi više niti ne možemo pristupiti tom dvorištu između naših zgrada. Postavljamo pitanje zašto mu je dozvoljeno iznajmljenu javnu površinu pretvoriti u privatno vlasništvo - terasu, i što bi se dogodilo da se tako počnu ograđivati lokali na trgu, Kalelargi ili bilo kojoj drugoj ulici u Zadru - pitaju se stanari te dodaju kako je navedeni hostel okitio svoju terasu sa stotinama sijalica raznih boja koje bliješte i do 1 sat ujutro.

Upit u vezi s neizdrživom bukom u centru grada poslali smo i Ministarstvu zdravstva, pod kojim radi Sanitarna inspekcija. Dobili smo odgovor nakon kojega nismo ništa pametniji. Uostalom, procijenite sami:
"Sanitarna inspekcija svakodnevno provodi inspekcijske nadzore na više područja nadzora, pa tako i na području zaštite od buke, sukladno godišnjim i tromjesečnim planovima rada, te po zaprimljenim podnescima građana i drugih javnopravnih tijela.
Što se tiče dozvoljenog broja vanjskih jedinica klima-uređaja za Sanitarnu inspekcije jedino je bitno da buka koja nastaje kao posljedica rada svih vanjskih jedinica klima-uređaja bude u Zakonom i Pravilnikom propisanim vrijednostima, neovisno o broju izvora buke. Što se, pak, tiče konkretnog slučaja koji navodite u svojem upitu, građani svakako mogu podnijeti prijavu Državnom inspektoratu, po kojoj će sanitarni inspektori obaviti inspekcijski nadzor, narediti provedbu akustičkih mjerenja koja se obavljaju, od strane Ministarstva zdravstva, ovlaštene pravne osobe, te u slučaju prekoračenja dozvoljenih vrijednosti poduzeti zakonom propisane upravne i prekršajne mjere protiv prekršitelja, a podnositelja će svakako obavijestiti o nalazu i ishodu postupka u Zakonom propisanom roku."

 

28. travanj 2024 00:43