StoryEditorOCM
4 kantunaKONAČNO

Potpisan vrijedan ugovor kojim bi otoci, zaleđe te podvelebitski i lički dio Zadarske županije trebao dobiti pitku i tekuću vodu

Piše Zadarski.hr
14. ožujka 2024. - 18:05
SPECIJAL SD. Donji Dolac, 060721. Reportaza iz Poljica koja nemaju vodovodnu infrastrukturu. Na fotografiji, uobicajena slika u poljickim dvorima.Josko Ponos/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je svečanom potpisivanju ugovora o razvoju vodoopskrbe uslužnog područja Vodovoda Zadar. Riječ je o potpisivanju ugovora za izradu projektne i natječajne dokumentacije za razvoj vodoopskrbnog područja zadarske županije gdje bi vodovod, konačno u 21. stoljeću, trebao doći.

Ovo je tek ugovor kojim će se izraditi projektna dokumentacija, voda bi u Zadarskoj županiji trebala stići na otoke, ali i u ruralna područja. Ugovor s tvrtkom Via Factum, vrijedan 5,2 milijuna eura, potpisao je direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek. Vrijednost izvedbe ovog projekta trenutno se procjenjuje na 230 milijuna eura. 

Zadarski župan Božidar Longin kazao je kako je ovo povijesni dan za Zadarsku županiju, jer se sporazumom o izradi studijske i projektne dokumentacije stvaraju preduvjeti da se u potpunosti riješi pitanje vodoopskrbe na području cijele županije.

- Obnovom cjevovoda i prateće infrastrukture smanjit će se postojeći gubici vode. Omogućit će se i nesmetana opskrba vodom svim domaćinstvima tijekom cijele godine, uključujući ljetne mjesece kada je znatno veći pritisak na vodovodnu mrežu. Ovo je slobodno mogu reći projekt stoljeća zahvaljujući kojemu će cijela Zadarska županija imati riješenu vodoopskrbu na cijelom području! Projekt je osmišljen tako da će se graditi 540 kilometara cjevovoda i 24 kilometra podmorskih cjevovoda kojima bi spojili kopno s pojedinim otocima, uključujući i gradnju dodatnog cjevovoda prema otoku Ugljanu. Gradit će se i desalinizatori na otocima Silbi, Premudi i Olibu. Ne zaboravljamo zaleđe te podvelebitski i lički dio Zadarske županije koji će također dobiti pitku i tekuću vodu, kazao je župan Longin.

Potpisivanje vrijednih ugovora odvijalo se u Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje, a tom je prigodom potpisan i ugovor za iozgradnju pristupne ceste do CGO Biljane Donje vrijedan 2.212.354,05 eura s PDV-om. 

- Ono što je najvažnije, izgradnjom nove prometnice, izbjeći će se da kamioni voze kroz naseljena mjesta, što je posebno važno iz perspektive sigurnosti, kazao je župan Longin. 

Potpisan je i Sporazuma o suradnji na pripremi i provedbi Projekta „Uređenje lijeve obale rijeke Zrmanje od Jankovića buka do grada Obrovca“ između Hrvatskih voda, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Lučke uprave Sisak i Grada Obrovca.

Grad Obrovac će projektom "Uređenje lijeve obale rijeke Zrmanje od Obrovca do Jankovića buka" dodatno osnažiti turističku ponudu grada. Uz ostalo, omogućit će se pristajanje turističkih brodova te dodatno oplemeniti atraktivne šetnice. 

 

 

 

26. travanj 2024 21:22