StoryEditorOCM
4 kantunaANALIZA

Posljedice razbuktavanja korone na skorašnje izbore: ‘Da na turniru u Zadru nije bio premijer, to ne bi bio tako težak udarac za HDZ‘

Piše Marina Karlović Sabolić
24. lipnja 2020. - 15:45

Hrvatska plaća visoku cijenu zbog epidemije koja je buknula na zadarskom Adria Touru. A hoće li je platiti i HDZ, stranka koja je forsirala srpanjske izbore kako bi profitirala upravo na priči o sigurnosti u korona-krizi? Možda, no ne nužno, kaže nam stručnjakinja za strateško komuniciranje Ankica Mamić, koja je za naš list analizirala na koji način ova zadarska epizoda može utjecati na ishod parlamentarnih izbora.

– Ključna je stvar u svakim izborima kontekst. Promjenom konteksta sve se mijenja. Slučaj iz Zadra važan je jer doista može promijeniti tijek izbora. Na turniru je, uostalom, bio i državni vrh. Cijela kampanja HDZ-a bazirana je na sigurnosti. Posljednjih dana vidimo da se građane poziva da se drže mjera, a oni koji ih propisuju ne drže ih se – upozorava Mamić.

Odluku o održavanju teniskog turnira bez ikakve kontrole i fizičkog razmaka među gledateljima naziva "potpuno nerazumnom".

– Ne igra se Wimbledon, a igra se Adria Tour. Svugdje su u svijetu otkazani turniri, a u Hrvatskoj se on održava. Tu nešto ne štima – smatra naša sugovornica.

No, iako je ovo situacija koja oporbi može omogućiti da usmjeri strelice prema HDZ-u, to se, ističe naša sugovornica, još uvijek nije dogodilo.

– Nisam primijetila da je ijedna oporbena lista strateški promijenila svoju komunikaciju i prilagodila je ovoj situaciji. Oni nastavljaju upirati prstom u premijera, ali to nije to. To je osobno pokazivanje, no građanima je dosta toga da političari jedan drugome govore "Ti si lopov" ili "Ti si nesposoban". U oporbi očito nema stratega koji zna u ovakvom trenutku usmjeriti kampanju u određenom smjeru. Željezo se kuje dok je vruće, važno je odmah reagirati, jer sutra Zadar više neće biti tema – upozorava Mamić. Komunikacijski gledano, jedino Most i Možemo zaslužuju prolaznu ocjenu, dok se Restart koalicija, prema njezinu mišljenju, nije pretjerano iskazala.

A može li onda nova najezda koronavirusa povećati šanse Plenkoviću i HDZ-u? U Srbiji epidemija buja, a premijer Aleksandar Vučić i njegova stranka dobivaju više od 60 posto glasova.

– Hrvatsku i Srbiju ipak se ne može uspoređivati. Hrvatskom premijeru ne može se reći da je autokrat, a njegova Vlada ne ponaša se kao što se ponaša ona u Srbiji. Ovu situaciju HDZ možda ne može okrenuti u svoju korist, ali može postići da mu ona ne čini štetu. Odnosno, da je minimalizira što je više moguće – naglašava Mamić.

– Da na turniru nije bio premijer i gotovo čitava lista HDZ-ovih kandidata u 9. izbornoj jedinici, situacija bi možda bila drukčija. Vidimo da je ponovno u fokusu Vili Beroš, što ne mora biti najbolja odluka, jer je i njegova karizma mrtva nakon epizode s Domom za starije i nemoćne u Splitu. Neće svako izbijanje koronavirusa za kampanju biti relevantno. Ovo u Zadru definitivno jest – zaključuje Mamić.

Velika Capakova pogreška

Veliku pogrešku napravio je, uvjerena je komunikacijska stručnjakinja, i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kad se nedavno fotografirao zagrljen na jednom znanstvenom skupu.

– On je zapravo najgori primjer. Capak je time nepovratno srušio svoj autoritet. Svi ljudi koji su mu vjerovali sad mu više ne vjeruju. Plenković se u Zadru nije rukovao, pozdravljao se šakom. Jedino pri sjedenju nije držao razmak, ostalo je, koliko smo mogli vidjeti, bilo u redu – ističe Mamić.

Stranačke ‘vojske‘ izlaze pred kutije

Razbuktavanje epidemije u Hrvatskoj moglo bi utjecati i na odaziv na izborima. Lako se može dogoditi da 5. srpnja na biralište izađu samo stranačke vojske, a da ostali građani ostanu doma.
– Stranačke vojske sigurno će izaći. One ne izlaze birati vlast, nego izlaze čuvati svoja radna mjesta, svoje božićnice i regrese. S druge strane, za sada nitko ne motivira neodlučne birače na izlazak na izbore – ocjenjuje naša sugovornica.

27. travanj 2024 07:10