StoryEditorOCM
4 kantunaOPTUŽENIK U BIJEGU A SUĐENJE TRAJE

Policija i dalje traži kontroverznog poduzetnika koji se s operacije nije nikada nije vratio na odsluženje zatvorske kazne

8. prosinca 2016. - 23:22
zatvor

Sudski postupak koji se od veljače na Županijskom sudu u Zadru vodi protiv kontroverznog poduzetnika i bivšeg logističara MORH-a, 59-godišnjeg Zdravka Turčića zbog 18 milijunske zlouporabe položaja u tvrtki Turist na Pagu krajem 90-ih godina, nastavljeno je u četvrtak iz postupkovnih razloga. Iako je za optuženikom već nekoliko mjeseci raspisana tjeralica, a nije donesena odluka ni o suđenju u odsutnosti, sudac je dužan svaka tri mjeseca obnavljati postupak koji je na zadarskom sudu nastavljen nakon čak 17 godina.


Na jednom od zadnjih ročišta Županijski sud u Zadru za Turčićem je i raspisao tjeralica jer je tek tada, naime, utvrđeno da je zagrebački poduzetnik zapravo pobjegao iz zatvora u Gospiću nakon što je zbog zdravstvenih razloga dobio uvjetni otpust. Nakon što se više puta nije pojavio na ročištu utvrđeno je da se nije vratio na izdržavanje jednogodišnje kazne u zatvoru u Gospiću na koju je osuđen nakon što je u njegovoj kući pokraj Kumrovca policija pronašla golemi arsenal oružja, a procesuirane su mu i dvije prijavare.


Na jednom od ročišta zastupnik Županijskog državnog odvjetništva Radovan Marjanović predložio je za Turčića i određivanje istražnog zatvora, no taj je zahtjev u međuvremenu odbijen jer je utvrđeno da se pritvorska kazna ne može odrediti ako je osoba već na izdržavanju zatvorske kazne. U međuvremenu je zbog zdravstvenih razloga razriješen i Turčićev odvjetnik po službenoj dužnosti Filip Brdar nakon čega je slučaj dodijeljen odvjetnici Ivi Lučin.


U Zadru se Turčiću već 17 godina sudi za zlouporabu položaja dok je bio direktor tvrtke Turist iz Novalje na Pagu, nekada uspješnog diva koji je dobro poslovao sve do 1996. godine, kada propada odlukom o dokapitalizaciji. Dosad je na sudu održano svega nekoliko ročišta, a o slučaju Turist postoji nalaz Državne revizije kojim se bavila financijska policija koja Turčića tereti da je tvrtku oštetio za 18,000.000 kuna. Optužen je za više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, kao i za krivotvorenje službenih isprava u razdoblju od 1996. godine do 2000. godine.

 

28. travanj 2024 16:36