StoryEditorOCM
4 kantunaJADNA NAM MAJKA

Plenkovićevim prekrajanjem izbornih jedinica Zadarska županija ostaje bez 2 grada i 9 općina. Evo što kažu HDZ-ovi i oporbeni načelnici...

Piše Iva Ivanac
26. svibnja 2023. - 20:03

"Frankenštajn model", tako su oporba i GONG nazvali prijedlog Zakona o izbornim jedinicama koje je u četvrtak predstavila HDZ-ova Vlada Andreja Plenkovića. Najviše rekacija izazvalo je rješenje za nove granice sedme izborne jedinica koja sada pokriva teritorij od Vira do Kutine te deveta izborna jedinica u kojoj se nalazi dio Zadarske županije.

Deveta izborna jedinica je prije u sebi sadržavala Liku, cijelu Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju te dio Splitsko-dalmatinske županije. Sada je izgubila Liku i sjeverni dio Zadarske županije, odnosno dva grada i devet općina. Zbog takve podjele sedme, devete, ali i drugih izbornih jedinica, birači će glasati za zastupnike koji ih uopće ne predstavljaju. Upravo je taj sjeverni dio Zadarske županije, koji u svakom smislu gravitira prema Zadru, a ne prema Lici, najviše zakinut novom podjelom jer su gradovi dalmatinski gradovi Obrovac i Pag te općine Jasenice, Kolan, Novigrad, Posedarje, Povljana, Ražanac, Starigrad, Vir i Gračac, sada ušli u obuhvat sedme izborne jedinice koja doseže do Novske i Banovine.  

Vijest o novim škarama izbornih jedinica brojne načelnike i gradonačelnike "zadarskih" općina izgleda previše ne uzbuđuje, ili o predloženim izmjenama, čast iznimkama, uopće nisu upoznati. 

Gradonačelnik Obrovca Ante Župan (HDZ) potvrdio je kako se slaže s novim prijedlogom zakona o izbornim jedinicama i kako nema nijedne primjedbe na njega.

Antu Fabijanića Njekulina (NL), gradonačelnika Paga, kojeg podržavaju HDZ, Modes i Reformisti, prijedlog Zakona o izbornim jedincima "ne interesira".

- Ništa me to ne interesira. Što je tu je. Ne bavim se visokom politikom, mene interesira samo Pag, zaključio je Fabijanić.

Načelnik Ražanca Damir Jordan (HDZ) kazao je kako se prvo mora sastati općinski odbor kako bi mogao takvo nešto komentirati.

- Je li to dobro ili ne, zasada nemam mišljenje, trebamo to raspraviti na odboru. Ne bi smjelo biti loše, valjda je Vlada sve utvrdila. Odbor će se sastati pa ćemo vidjeti što to znači za našu županiju, kazao je Jordan.

Načelnik Novigrada Joso Klapan (HDZ) nije imao previše komentara. Kazao je kako to Općini Novigrad ništa pretjerano ne znači te da je to čak i bolje jer će Zadar ovako imati više zastupnika.

- Možda to i nije loše ako će Zadar dobiti više zastupnika nego sada, a u organizacijskom smislu nam ništa ne znači.

Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama čini se nelogičan načelniku Posedarja Ivici Klancu (NL).

- Općina Posedarje realno ne pripada sedmoj izbornoj jedinici, problem je što će nas netko drugi predstavljati u Saboru, istaknuo je Klanac.

Načelnik Vira Marino Radović (NL) nije htio u javnost izlaziti s bilo kakvim komentarima dok detaljno ne prouči prijedlog Zakona.

Iako je svjestan da je njegova općina mala i da neće imati prevelik utjecaj na ovakvu podjelu, Šime Gligora (Most), načelnik općine Kolan na Pagu, ipak je imao komentar.

- Svaki komentar na novi prijedlog je suvišan. Prekrojene izborne jedinice su u najmanju ruku čudne. Evidentno je da su imali svoje razloge zašto su ih tako prekrojili, novi prijedlog odgovara naputcima Ustavnog suda jedino u broju glasača po jednoj izbornoj jedinici, zaključio je Gligora.

Načelnik općine Jasenice Stipe Vulić (NL) također se ne slaže s novim prijedlogom Zakona.

- Stanovnici općine Jasenice ne gravitiraju nikako sedmoj izbornoj jedinici.To nije prirodan tijek stvari da se tako raspodijele izborne jedinice i s obzirom da je ovo još uvijek prijedlog Zakona, vjerujem kako će u nekim stvarima biti korekcija i da će se naći načina da netko i naše područje predstavlja, zaključio je Vulić.

26. travanj 2024 09:19