StoryEditorOCM
4 kantunaDR. DENIS BRUKETA

"Pitanje namjene Doma županije ne može rješavati samo politika: to mora ići na javnu raspravu i referendum. Zašto se građane ni o čemu ništa ne pita?"

Piše Lada Burčul
24. ožujka 2022. - 20:25

O budućoj namjeni zgrade Doma županije „zahuktala“ se rasprava – u našoj rubrici o tome treba li zgrada pripasti Zadarskoj nadbiskupiji za arhiv sve je više sugovornika, a svoje je mišljenje iznio i poznati zadarski liječnik dr. Denis Bruketa. Dr. Bruketa svojim je javnim djelovanjem u više navrata ukazivao na probleme koje u Zadru treba riješiti i unaprijediti kvalitetu života građana.

Iako i politički aktivan kao supredsjednik stranke „Za Zadar“, koja do sada nije dala vijećnike ni u Gradu ni u Županiji, Bruketa je u javnosti godinama prisutan kao konstruktivan sugovornik u raspravama o gradskim temama. Svojevrsna „platforma“ koju je Bruketa za to stvorio otvaranjem Facebook stranice „Za Zadar“ prerasla je u virtualno okupljanje Zadrana kojih se u grupi u godinu i pol dana okupilo više od 9000, te se ne problematiziraju samo teme, već se objavljuju brojne fotografije Zadra, osobito Poluotoka, s naglaskom na iznimno velik broj fotografija „starog“ Zadra, te fotografija koje svakodnevno naprave sami građani i objavljuju ih u grupi.

- Pitanje namjene Doma županije ne može rješavati samo politika, to mora ići na javnu raspravu i na referendum. Svjedoci smo da se građane ni o čemu ništa ne pita, ili samo ako se mora po zakonu provesti javna rasprava. Zašto podcjenjujemo ljude koji čine ovaj grad i njihove potrebe? Zašto ne bismo poslušali njihove prijedloge kada je u pitanju buduća namjena reprezentativne zgrade Doma županije? Tko živi u gradu? Samo uski krug onih koji odlučuju? Kakve su potrebe građana? Ovo pitanje koje je pokrenuto oko namjene Doma županije je prevažno za Zadar i zato je nužna javna rasprava, a potom referendum – ustvrdio je dr. Denis Bruketa, dodajući da referendumsko pitanje ne podrazumijeva „jednostavnost“.

- Tijekom javne rasprave otvorila bi se i definirala brojna pitanja o namjeni zgrade Doma županije. Na taj način bi referendumsko pitanje sadržavalo više prijedloga. Ono što je najvažnije u priči oko ove zgrade, to je da ona mora biti u funkciji građana, o tome nema spora – ustvrdio je dr. Bruketa.

On smatra da bi Grad Zadar morao osnovati tvrtku koja bi se bavila nekretninama i širom djelatnošću vezanom uz ugostiteljstvo i turizam. Konkretno, kaže dr. Bruketa, Grad Zadar mora kupovati, a ne prodavati nekretnine, ili još gore, nezainteresirano gledati kako „državna imovina“, kao kada je u pitanju Dom županije, prelazi u ruke Crkve.

- Nije mi jasno zašto je obavijeno velom tajne pitanje koliko je Zadar još „dužan“ nekretnina dati Crkvi kao obeštećenje. Što će se dati, koliko će se dati, da znamo. Pri tome uopće ne mislim da tako mora biti, već bi Crkva trebala davati građanima. Ne građani Crkvi, i to tako atraktivnu zgradu. Zašto? Zašto baš nju? – zaredao je pitanja dr. Bruketa.

Prema njegovom mišljenju, javnu raspravu o namjeni Doma županije treba pokrenuti Grad ili Mjesni odbor. Kako su izbori za vijeća gradskih mjesnih odbora krajem ove godine, može se, smatra dr. Bruketa, referendumsko pitanje provesti zajedno s izborima i time uštedjeti novac.

- Mi imamo nenormalnu situaciju u Zadru, a to je da gradske strukture uopće ne shvaćaju da zgrada Doma županije mora biti njihova, gradska. Mora biti naša, pripadati Gradu. Oni su ovdje pasivni promatrači, što je nevjerojatna indolencija – kazao je dr. Denis Bruketa.

Na pitanje što on osobno smatra da bi trebalo biti smješteno u Domu županije, kazao je da je zgrada dovoljno velika i ima dovoljno katova da se može urediti manji hotel, a da ostane još prostora za plesnu salu, restoran u prizemlju, te kavane i manje sale za prezentacije.

- Pod prezentacijama mislim na sve ono što se u gradu producira, od izložbi slika i fotografija, do predavanja ili manjih koncerata. Najvažnije je da se tu ljudi okupljaju i da postoji živost, da građani koriste taj prostor – kazao je dr. Bruketa, objašnjavajući detaljno ideju po kojoj bi, za vrijeme organizacija višednevnih manifestacija, sudionici na istom mjestu imali i hotel.

Na pitanje odakle bi se namaknula sredstva za tako značajan zahvat na uređenju objekta i okoliša, dr. Bruketa je kazao da postoje brojna rješenja i da ne treba građanima prikazivati obnovu Doma županije kao nešto financijski nedostižno. Dio može biti proveden kroz privatno-javno partnerstvo, postoji i mogućnost podizanja kredita, kao i nalaženja sredstava iz brojnih drugih izvora, od resornih ministarstava do EU fondova, zaključio je dr. Denis Bruketa.

02. svibanj 2024 18:52