StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: LIBURNIJI 45 MILIJUNA KUNA ZA 25 NOVIH AUTOBUSA

„Ovo je milenijski skok, neki naši autobusi prešli su dva milijuna kilometara!“

Piše L.B.
29. kolovoza 2018. - 19:19
butkovic_liburnija-290818

- Ministarstvo mora prometa i infrastrukture odlično surađuje sa Zadarskom županijom i Gradom Zadrom, a ovo je još jedan u nizu dobrih projekata koji realiziramo. Za nabavu novih 25 autobusa za prigradski i gradski promet osigurana su bespovratna sredstva, a od ukupne vrijednosti koja iznosi 45 milijuna kuna, 36 milijuna kuna povukli smo EU sredstva, dok je preostalo plaćeno iz državnog proračuna, preko Javnog poziva koje je raspisalo naše Ministarstvo – rekao je ministar Oleg Butković u srijedu u zadarskoj Gradskoj vijećnici, gdje je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nabave 25 novih autobusa za „Liburniju.“

Zadarski župan Božidar Longin istaknuo je da će, uz Grad Zadar, još 16 jedinica lokalne samouprave koristiti nove autobuse, s obzirom da će se koristiti u prigradskoj vožnji.

- U našoj županiji je prosjek starosti vozila javnog prijevoza 16 godina, a s nabavkom novih 25 autobusa taj smo prosjek smanjili na osam i pol godina. Važno je što su novi autobusi prilagođeni, neki za osobe smanjene pokretljivosti, neki imaju rampu tako da u autobus normalno može ući osoba u invalidskim kolicima, čak i mogućnost ugradnje lifta za te svrhe. Sve to, uz povećanje broja prigradskih linija, potaknut će stanovnike na češće korištenje javnog prijevoza – rekao je Longin, istaknuvši da nabavka novih autobusa znači i zaštitu okoliša, s obzirom da su autobusi najmoderniji i imaju smanjenu emisiju štetnih plinova.

Direktor „Liburnije“ Edvin Šimunov, koji je ugovor potpisao s ministrom Butkovićem i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislavom Petricem, nabavku novih autobusa nazvao je „pravim milenijskim skokom.“

- Nekada smo kupovali rabljene njemačke autobuse, stare po 12 godina, koji su prošli više od 500 tisuća kilometara. Istina je da su neki naši autobusi prešli dva milijuna kilometara – rekao je Šimunov.

Ravnatelj SAFU Tomislav Petric podvukao je da se u Zadarskoj županiji trenutačno realiziraju ugovori vrijedni milijardu kuna.

- Čestitam na realizaciji ugovora o nabavci autobusa, kao i na činjenici da Zadarska županija spada u prvih pet u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava, zahvaljujući dobro napravljenim projektima – rekao je Petric.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić je naglasio da će realizacijom ovog projekta većina voznog parka „Liburnije“ biti zamijenjena, čime će ovaj vozni park postati jedan od najmodernijih u Hrvatskoj.

27. travanj 2024 19:10