StoryEditorOCM
4 kantunaDEMOKRACIJA NA DJELU

Ovako nešto se ne pamti! U Diklu u nedjelju imaju referendum ili mini izbore na kojima će mještani sami odlučivati o sudbini jednog prostora

Piše AVŠ
28. lipnja 2022. - 15:07

Ove nedjelje, 3. srpnja, u Diklu će se dogoditi mini izbori kakve u Zadru, a ni šire, još nismo imali prilike vidjeti.

Mjesni odbor (MO) Dikla odlučio se na organizaciju mini referenduma kako bi, demokratski i izravno, mještani tog zadarskog kvarta sami donijeli odluku o sudbini prostora u prizemlju zgrade MO koji je već dvije godine izvan funkcije i, što je još važnije u ovom priči, kamen spoticanja među građanima. 

Evo o čemu se radi.

U prostoru gdje se ranije nalazio ugostiteljski objekt kojim je upravljala udruga koja je završila u stečaju, Grad Zadar je krajem travnja pokrenuo postupak jednostavne nabave za uređenje prizemlja kako bi se tamo smjestila ambulante obiteljske medicine. U Diklu, naime, nema ambulante i ovo je bila prilika da se otvori. Procijenjena vrijednost tog projekta bila je 199 tisuća kuna bez PDV-a, a radovi su trebali biti završeni u roku od 60 dana od uvođenja u posao. Ubrzo, međutim, ta je odluka stavljena izvan snage jer je na sjednici vijeća MO Diklo donesena odluka o obustavi postupka prenamjene prostora iz ugostiteljskog objekta u ambulantu. Upravo to kumovalo je raspisivanju mini izbora koji će se dogoditi u nedjelju. Što se dogodilo, pitamo predsjednicu MO Diklo, Martinu Matešić(HDZ).

- Promijenile su se okolnosti, to je najtočniji odgovor. Prvo se zatvorila jedina trgovina koja je bila u ovom, zapadnom, dijelu Dikla, a naznaka je da će tako biti s jedinim preostalim ugostiteljskim objektom. Na cijelom ovom potezu, dakle, više neće biti prostora društevnog sadržaja, a ljudima koji ovdje žive to smeta. A prizemlje zgrade MO je javni prostor i zato smo odlučili prepustiti mještanima da sami odaberu sadržaj koji žele da im tamo bude dostupan. Svim je članovima Vijeća MO Diklo neizmjerno stalo da ovaj prostor bude u onoj funkciji koja to najbolje odgovara svim stanovnicima Dikla i zato pozivamo sve da se uključe u nedjelju i pomognu u donošenju konačne odluke- kaže Martina Matešić.

Glasačke kutije i anketni listići koje će Dikljani u nedjelju zaokruživati na dva punkta, već su spremni. Pitat će ih se žele li da u prizemlju zgrade na Krešimirovoj obali 164 bude ambulanta, trgovina, ugositeljski objekt, društveni dom ili nešto drugo, što mogu sami predložiti. Također, detaljno je navedeno što se dogoditi u slučaju svakog od tih odabira. Ukratko, transparetnije i jasnije od ovoga ne može biti! 

Što nakon toga, pitamo predsjednicu MO Diklo.

- Rezultati ankete predstavit će se javnosti i poslužit će za donošenje konačne odluke o namjeni tog prostora. Ukoliko rezultati ankete budu takvi da podjednako vrednuju dva ili više odgovora MO će organiziranti dodatnih savjetovanja poput zbora građana, konzultacija, fokus grupa ili drugih modela sudjelovanja javnosti u odlučivanju. Svakako, odluku će donijeti mještani jer se njih najviše i tiče- odgovara Matešić.

 

 

 

01. lipanj 2024 17:15