StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE NEGO...

Otac je "vječni" načelnik Pakoštana, sin je obrtnik, a Općina mu je prodala zemljište: Povjerenstvo kaže da tu nema sukoba interesa

Piše B.S.
14. ožujka 2022. - 13:50
Na fotografiji: detalj sa svečane sjednice Općine Pakoštane, Milivoj Kurtov, načelnik Općine.  Jure Mišković/Cropix

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da načelnik Općine Pakoštane iz redova HDZ-a Milivoj Kurtov nije bio u sukobu interesa kada je prije dvije godine na javnom natječaju Općine 4631 metara četvornih zemljišta prodano obrtu njegovog sina Šime Kurtova po cijeni od 147 kuna po četvornom metru. Načelnikov sin koji se u rodno mjesto s obitelji vratio iz Zagreba gdje je radio u Ministarstvu vanjskih poslova, na zemljištu je izgradio Vinariju u kojoj proizvodi 15 tisuća litara vina godišnje.

- Predmet P-252/21 u odnosu na dužnosnika Milivoja Kurtova, općinskog načelnika Općine Pakoštane otvoren je temeljem prijave i navoda objavljenih u medijima, a vezano uz okolnosti prodaje građevinskog zemljišta Općine Pakoštane dužnosnikovom sinu koji je vlasnik obrta Karaba.

Povjerenstvo je na 162. sjednici donijelo odluku da se postupak protiv dužnosnika Milivoja Kurtova, općinskog načelnika Općine Pakoštane neće pokrenuti jer iz prikupljenih podataka i dokumentacije ne proizlazi da je dužnosnik povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI-a). Naime, utvrđeno je da dužnosnik nije sudjelovao u navedenom postupku jer je Općinsko vijeće imenovalo Povjerenstvo za provođenje natječaja, a odluku o prodaji potpisao je zamjenik općinskog načelnika – navela je tajnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu inteeresea dipl. Iur. Majda Uzelac.

Natječaj za prodaju 4631 metara četvornih u poduzetničkoj zoni Općina Pakoštane raspisala je u lipnju 2020. Mjesec dana kasnije donesena je odluka koju je potpisao zamjenik načelnika Josip Klarić. U odluci je stajalo da je načelnik Milivoj Kurtov utvrdio da je na natječaj pravovremeno stigla samo jedna ponuda, ona njegovog sina, odnosno vlasnika obrta za ugostiteljstvo i turizam 'Karaba'. Utvrđeno je da je početna cijena na javnom natječaju za kupnju zemljišta iznosila 147 kuna po četvornom metru, te da je Šime Kurtov za kupnju ponudio tu istu cijenu.

Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja kojeg je imenovalo Općinsko vijeće Općine Pakoštane sastavilo je Zapisnik sa javnog otvaranja ponuda, te odredilo kupoprodajnu cijenu zemljišta u ukupnom iznosu od 680.757,00 kuna. Utvrđeno je da će se 10 posto kupoprodajne cijene odnosno jamčevina u iznosu od 68.075,70 kuna platiti u trenutku zaključenja kupoprodajnog ugovora, a preostali iznos od 612.681,30 kuna u osam jednakih mjesečnih rata koje će dospjevati tromjesečno unutar roka od dvije godine računajući od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora.

Prema upisu iz registra Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Milivoj Kurtov, koji se već desetljećima nalazi na čelu Općine Pakoštane istupio je iz obrta 'Karaba' 2018. godine. Obrt koji nosi obiteljski nadimak 'Karaba' te je godine preuzeo njegov sin Šime s kojim je načelnik ranije imao ugovor o ortakluku. Tvrtka se temeljno bavi uzgojem grožđa, te ima dva izdvojena pogona odnosno trgovine. Adresa na koju je upisan obrt 'Karaba' i ona na koju je prijavljen načelnik Općine i dalje je ista.

03. svibanj 2024 01:45