StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: PROMOCIJA NOVE KNJIGE ODVJETNIKA ŠIME PAVLOVIĆA NA ZADARSKOM SUDU

Okupili se suci Vrhovnog i Županijskog suda, državni odvjetnici, policajci, optuženici...

Piše IN
19. listopada 2017. - 13:20
pavlovic21-181017

- Proces nastanka knjige trajao je dvije godine, knjiga sadrži 1576 gusto tipkanih stranica, 858 fusnota i 695.459 riječi. Ispričavam se za eventualne pravopisne i gramatičke pogreške te lektorske propuste. Vjerujem da će knjiga pomoći u radu onima kojima je namijenjena - kazao je Šime Pavlović na kraju promocije svoje nove knjige "Zakon o kaznenom postupku" koja je u srijedu navečer predstavljena u velikoj dvorani Županijskog suda u Zadru.

Posljednju, 19. knjigu po redu uglednog zadarskog odvjetnika promovirali su sudac Vrhovnog suda Damir Kos i docent s Pravnog fakulteta u Splitu dr.sc. Matko Pajčić, dok je treći recezent i predstavljač knjige, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, izostao spriječen drugim obvezama.

Kao i prilikom promocije prijašnjih izdanja Šime Pavlovića, i ovo je okupilo veliki broj poznatih lica zadarskog i hrvatskog pravosuđa, ali i nekolicine Pavlovićevih klijenata koje zastupa u raznim kaznenim predmetima. Uz aktualnog predsjednika Županijskog suda Borisa Babića, u pubilici je bio i njegov prethodnik Vladimir Mikolčević te kazneni suci Županijskog suda Hrvoje Visković, Dijana Grancarić, Enka Moković i Sandra Radanović, zamjenik županijskog državnog odvjetnika Denis Sokol, brojni suci s Općinskog suda, zadarski odvjetnici, policijski inspektori... Među Pavlovićevim poznatim klijentima bili su Stipe Gabrić Jambo i Giuseppe Giergia, nedostajao je samo bivši ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Promocija knjige i dolazak uglednih gostiju iskorišten je za tri kratka uvodna stručna predavanja o novostima koje u kaznenu praksu donose posljednje izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku. Tako je sudac Vrhovnog suda Damir Kos govorio o na temu "Ispitavanje osumnjičenika" ističući da je hrvatski kazneni postupak sada u potpunosti usklađen sa direktivama EU što je bio i jedan od ciljeva posljednjih izmjena i dopuna ZKP-a. Kos je posebno apostrofirao Pavlovićev doprinos što je ukazao na pogrešnu praksu visokih hrvatskih sukoba u odnosu na direktive EU, pogotovo u slučaju zakonitost dokaza, zaključujući da "ne možemo ići u korak s EU zamljama s figom u džepu".

U odsutnosti suca Turudića sudac Kos je održao kratko izlaganje i o njegovoj temi, "Konsenzualnoj preusudi", presudi koja se donosi u dogovoru između tužiteljstva i optuženika, dok je docent Matko Pajčić, nazvavši Pavlovića "institucijom koja je postala doajenom pravne teorije i prakse", govorio o promjenama u pravnom položaju žrtve i osumnjičenika.

Treće izdanje knjige komentara Zakona o kazenenom postupku, čije su izmjene i dopune stupile na snagu krajem srpnja ove godine, Pavlović je uspio objaviti samo dva mjeseca od njihovog usvajanja u Saboru. Knjiga uz cjeloviti zakonski tekst sadrži oko 1200 primjera sudske prakse visokih sudova, komentar svakog članka zakona, pravnu teoriju te usporedne komentare hrvatske, europske ali i svjetske kaznene prakse. Namijenjena je prije svega praktičarima kaznenog zakona, odvjetnicima, sucima i državnim tužiteljima, ali može služiti i kao odličan udžbenik za sve koji sudjeluju ili se susreću s kaznenim postupkom.

06. svibanj 2024 12:42