StoryEditorOCM
4 kantunaPRESLAGIVANJE POLITIČKE SCENE U ZADRU OVISI O ZAGREBU

Odbjegli pravaši čekaju Brunu Esih, a mostovci ime koordinatora stranke

2. studenog 2017. - 18:15
sabor74-090617

Rasplet mini preslagivanja na zadarskoj političkoj pozornici, uvjetovan kolektivnim odstupanjem gradskog i županijskog vodstva HSPAS-a, mogao bi krenuti sljedećeg tjedna kada u Zadar stižu Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Sada već bivši pravaši očekuju da desničarski dvojac iz Zagreba razgovara s njima, te imenuje povjerenika za osnivanje lokalnog ogranka Neovisnih za Hrvatsku.

-U utorak je cijelo Predsjedništvo gradskog i županijskog HSPAS podržalo našu odluku o istupanju iz HSPAS, a obavljen je i razgovor s nekim nezavisnim pojedincima. Mi smo trenutno nezavisni vijećnici u Gradskom vijeću Zadra i Županijskoj skupštini, a naši naredni potezi ovise o tome što će se događati, kaže Mate Lukić, sada već bivši predsjednik gradskog HSPAS potvrđujući da Esih i Hasanbegović ubrzo dolaze u Zadar.

Konkretna politička sudbina bivših pravaša očito će ovisiti o tome koga će Bruna Esih imenovati koordinatorom za osnivanje svoje stranke u Zadru, iz čega će biti jasno i tko će činiti jezgru novoosnovane stranke. Bude li to netko od njih, a Lukić je već izjavio da je osobni prijatelj s Esih i Hasanbegovićem, vrlo je vjerojatno da će pravaši završiti kod zagrebačkog desničarskog dvojca, pogotovo zato što raspolažu ne samo s osobnim poznanstvima nego i "političkim kapitalom" u vidu određenog broja vijećničkih mjesta, pa bi Neovisni za Hrvatsku mogli dobiti i status "parlamentarne stranke" na lokalnoj razini iako se uopće nisu pojavili na izborima. Dakako, u tom bi slučaju koalicija s HDZ-om bila nastavljena, jer Esih i Hasanbegović ne spadaju u lidere na koje se ovdašnji HDZ mršti.

Među pravašima se tvrdi da zainteresiranih za prilaženje dvojcu Esih-Hasanbegović ima i među ovdašnjim "mostovcima" i HSS-ovcima. Ali, situacija s Mostom je krajnje nejasna i zamršena: nakon što je Stipe Bjeliš podnio ostavku na mjesto Mostovog koordinatora, uslijedila je višemjesečna šutnja stranačkog vrha koji uopće nije reagirao, pa čak ni nakon što je Ksenija Gregov podnijela ostavku na mjesto županijske vijećnice koje je tako ostalo – upražnjeno!

-Tri i pol mjeseca čekam da mi se netko iz Mosta javi, pa smo se konačno odlučili i vrhu stranke prije nekoliko dana poslali pismo u kojem im predlažemo da za koordinatora imenuju Ivana Matića za kojeg je bilo 19 od 20 ljudi. Ni na to još nismo dobili odgovor! I dalje smo vijećnici Mosta, a o bilo kakvom prelasku je sada rano govoriti, kaže Stipe Bjeliš tvrdeći kako je među mostovcima trenutno aktualna samo dilema hoće li nastaviti djelovati kroz Most kao članovi stranke ili će se odlučiti za "nestranačku platformu" Mosta.

Dakako, puno toga, kao i u slučaju bivših članova HSPAS-a, ovisi o tome koga će Most imenovati koordinatorom, ali je vrlo vjerojatno da će se barem nekoliko mostovaca okrenuti Bruni Esih u slučaju da Matić ne bude imenovan koordinatorom čime bi vrh Mosta nastavio s potpunom ignorancijom vlastitih ljudi u Zadru.


 

HSS-ovci kod Hasanbegovića?! Teško...

-Duboko sam uvjeren da nitko iz aktualnog sastava gradske organizacije HSS-a neće napustiti stranku, a najmanje će to netko uraditi da bi se priključio Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću. Možda se radi o bišem vodstvu HSS-a koje je naginjalo desnici, ali oni ionako već odavno nisu članovi HSS-a, izjavio nam je Marijan Maroja, prvi čovjek zadarskog HSS-a demantirajući bilo kakav značajan prelazak iz HSS-a i odlazak k lokalnoj desnici.

27. travanj 2024 20:22