StoryEditorOCM
4 kantunaS NEPOKRETNIM SINOM VIŠE OD 20 GODINA ŽIVE U DERUTNOM PROSTORU NA TREĆEM KATU

Obrovačka obitelj Perica bi za mjesec dana trebala useliti u novi prizemni stan. U susjednom gradskom stanu je gradonačelnik Ante Župan…

13. svibnja 2019. - 23:20
dino_perica7-271014

Godinama je obrovačka opozicija optuživala tamošnjeg gradonačelnika Antu Župana i njegove najbliže suradnike da uopće ne žive u Obrovcu nego u Zadru ili Kruševu, pa shodno tome niti ne mogu shvatiti sve probleme s kojima se susreću stanovnici grada na Zrmanji. Pritom je Župan bezbroj puta prozivan i zbog toga što koristi gradski stan.

Obitelj Perica već 22 godine muku muči s krajnje neuvjetnim stambenim prostorom od 45 kvadratnih metara u kojemu Joso i Rajna Perica žive s 27-godišnjim sinom Dinom, teško bolesnim i nepokretnim mladićem koji gotovo 15 godina ne izlazi iz kuće jer ga roditelji više ne mogu nositi s trećeg kata u invalidskim kolicima. Dino boluje od cerebralne paralize.

Prije skoro pet godina, gradonačelnik Ante Župan je obećao riješiti stambeno pitanje obitelji Perica i pronaći neki stan u prizemlju kako bi se koliko-toliko olakšao život teško bolesnom mladiću. Gradonačelnik Ante Župan iselio je iz stana od 90 kvadratnih metara kojega je imao na korištenju ostavljajući ga, kako je ustvrdio, nekoj višečlanoj obitelji s liste čekanja. Ali, prije pet-šest dana, Župan se uselio u manji gradski stan od  50 kvadrata. To je jedini gradski stan u toj zgradi, svi ostali su u vlasništvu države.

Igrom sudbine, u stan u prizemlju te iste zgrade uskoro bi, nakon više od 20 godina patnje, konačno trebala useliti obitelj Perica.

-Godinama to traje i svaki put kad pomisliš da je sve gotovo, netko ti kaže „nedostaje još jedan papir“. I tako, papir po papir, prođoše godine, priča Rajna Perica ne želeći se prisjećati svih muka kroz koje je prošla.

Primjerice, da bi obitelj Perica s nepokretnim sinom uopće imala pravo na državni stan, trebalo je vratiti sredstva uložena u obnovu obiteljske kuće njenog supruga čiji su roditelji bili „nositelji obnove“, ali su dio obitelji bili i Rajna, Dino i Joso. Unatoč svemu, Rajna ne krije da im je Grad Obrovac izlazio u susret, pa je tih 15.000 kuna njihovog „udjela“ u obnovi isplatio državi, a jednako tako nedavno je iz gradske blagajne obitelji Perica pokriven dug za struju.

-Sada su valjda svi dokumenti konačno predani i mi samo čekamo da iz Zagreba pošalju ključ. Iz Grada su prije nekoliko mjeseci govorili da možemo useliti, ali nije nam bilo zgodno, htjeli samo sačekati da prođe sezona grijanja da sada ne selimo i sebe i drva. Doći će i ključ, nadam se da ćemo oko 1. lipnja biti u novom stanu, kaže Rajna Perica.

Ali, obitelj Perica se nada još nečemu: radi se o državnom, a ne gradskom stanu, pa Perice očekuju da će, kao i neke druge obrovačke braniteljske obitelji, država darovnicom prepisati stan u njihovo vlasništvo i tako trajno riješiti njihovo „stambeno zbrinjavanje“. Valjda ne fali još neki papir i valjda će „ključ stići iz Zagreba“.

-Nadam se da je tako, optimistično zaključuje Rajna Perica, a na primjedbu kako će uskoro živjeti u istoj zgradi s gradonačelnikom Antom Županom, samo je veselo dobacila: Razvijat ćemo dobrosusjedske odnose!

 

DOGRADONAČELNIK SLOBODAN JURJEVIĆ: Nema više prepreka – uselit će se!

-Svi u Obrovcu znaju za probleme s kojima se susreće i živi obitelj Perica, zna se to i u gradskoj upravi koja im je u nekoliko navrata izlazila u susret pri rješavanju nekih problema na koje su nailazili. Problem Grada je bio nedostatak odgovarajućeg stambenog prostora, jer njima je trebao stan u prizemlju, a mi smo išli u obnovu nekih starih derutnih zgrada u centru grada, pa se tek sada otvorio prostor da Perice konačno usele. Znam koliko dugo čekaju i znam da im to nije bilo lako, ali to sada ne postoje nikakve prepreke, am je Slobodan Jurjević, dogradonačelnik Obrovca.

29. travanj 2024 10:50