StoryEditorOCM
4 kantunaZBOG 4,4 MILIJUNA POTRAŽIVANJA RADNICI CROATIA ZADAR LINEA IDU U ZAGREB NA PROSVJED I NAJAVLJUJU TUŽBU SUDU U STRASBOURGU

Obraćali smo se i Kolindi, ali joj nismo bili zanimljivi kao Bandić i njegovi kolači – sada tražimo prijem kod Zorana Milanovića

Piše P.O.
15. siječnja 2020. - 17:20

Visoki trgovački sud je odbacio žalbu bivših radnika Croatia Zadar Linea, a time i njihov zahtjev da im se isplate potraživanja od 4,4 milijuna kuna. Odluka VTS-a će izazvati nastavak sudskih postupaka u stečaju nad zadarskim prijevozničkim poduzećem i to čak 20 godina nakon što je stečaj pokrenut.

-Bivši predstavnici radnika Croatia Zadar Linea su propustili na vrijeme prijaviti radnička potraživanja. To je trebalo biti urađeno do 23. travnja 2003. godine, ali su zakasnili 26 mjeseci. Trgovački sud u Zadru od 2003. nije donio rješenje o odbačaju radničkog zahtjeva sve do lipnja 2019. godine kada su prodani kolodvori u Benkovcu i Obrovcu. Međutim, u siječnju prošle godine stečajni upravitelj Frane Zvonimir Negro je priznao potraživanja 74 radnika, što Trgovački sud u Zadru nije prihvatio, naveo je pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija na prosvjednom skupu održanom u srijedu pred Trgovačkim sudom u Zadru.

Uvjeren da su radnički zahtjevi opravdani i pravični, Uranija i predstavnici radnika najavljuju nastavak sudskih postupaka:

- U slučaju Croatia Zadar Linea su svi kardinalno griješili. Stečajni upravitelj je mogao priznati radnička potraživanja još 2003. godine kao što ih je priznao 2019. godine, a Trgovački sud je s donošenjem rješenja o odbačaju radničkih potraživanja čekao od 2003. pa sve do 2019. godine, što pokazuje kakvo je stanje u hrvatskom pravosuđu. Zbog svega toga ćemo u narednih 30 dana Vrhovnom sudu podnijeti zahtjev za reviziju postupka, a pripremit ćemo i tužbu Sudu za ljudska prava u Strasbourgu jer zbog ovakvog stanja u hrvatskom pravosuđu ispaštaju samo radnici, kaže Uranija.

Osim revizije i tužbe, na skupu u srijedu je najavljeno da će u veljači 50-ak radnika Croatia Zadar Linea održati i prosvjedni skup na Markovom trgu u Zagrebu.

- Zatražit ćemo i prijem kod novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića, predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. Obraćali smo se i Kolindi Grabar Kitarović, ali joj nismo bili zanimljivi kao Milan Bandić i njegovi kolači, kazao je Vedran Uranija.

27. travanj 2024 08:09