StoryEditorOCM
4 kantunaVELIKI INTERES

Novoizgrađeni zadarski studentski dom nije do kraja riješio problem smještaja, većina studenata i dalje je osuđena na visoke cijene iznajmljivača

Piše Iva Ivanac
10. rujna 2023. - 15:38

Studente koji visoko obrazovanje stiču u nekom od gradova na Jadranu svake godine oblije hladan znoj kada se približe ljetni mjeseci. Ne zbog vrućina koje će ih uskoro stići ili ispita koji ih očekuju u lipnju i srpnju, već zato što su rijetki sigurni da će uspjeti zadržati svoj privremeni smještaj (iznajmljeni stan) zbog dolaska turističke sezone. 

Studentski smještaj za studente Sveučilišta u Zadru organiziran je na Novom kampusu u dva studentska doma od kojih je jedan otvoren prošle godine. Cijena smještaja "starog" studentskog doma, kako ga kolokvijalno nazivaju, iznosi 59,73 eura dok je cijena u novootvorenom studentskom jedna od najviših u Hrvatskoj. Konkretno cijena doma za osobe sa smanjenom pokretljivošću iznosi 79,63 eura, za dvokrevetnu sobu 109,50 eura, a za trokrevetnu 89,59 eura po osobi. Studenti koji su ostvarili pravo na smještaj u idućoj akademskoj godini, u svoje sobe mogu useliti od 1. do 10. listopada, a ove je godine ostalo neupisano 37 posto prijavljenih kandidata.

- Imali smo velik interes za smještaj u naša dva studenska doma. Taj interes nije vezan samo uz potrebu smještaja već i uz kriterije koje je odredilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja pa je dio studenata zasigurno odustao od prijave vidjevši koje kriterije mogu, a koje ne mogu ispuniti, govori nam novoizabrani rektor Sveučilišta u Zadru, prof.dr.sc. Josip Faričić dodajući kako su za dva studentska doma zaprimili 672 prijave.

Sveučilište u Zadru će u dva studentska doma prema Natječaju za subvencionirani smještaj u studentske domove primiti 440 redovitih studenata. Rektor Faričić ističe kako su popunjena sva mjesta u domovima predviđena za redovite studente, ali i kako je mali dio smještajnih kapaciteta rezerviran za europske programe studentske mobilnosti.

Kako i unatoč novootvorenom studentskom domu u Zadru i dalje nedostaje studentskog smještaja, Sveučilište planira širenje odnosno izgradnju novih kapaciteta.

- Uprava Sveučilišta u Zadru uzima u obzir činjenicu da je velik dio studenata koji upisuju studije na našoj ustanovi podrijetlom izvan Zadarske županije. Zbog toga poduzimamo konkretne aktivnosti kako bismo povećali studentske smještajne kapacitete. Značajno povećanje predviđeno je u dvojnoj zgradi studentskog dormitorija i sveučilišnih STEM odjela za koju smo pripremili svu tehničku dokumentaciju i ishodovali građevinsku dozvolu. S tim našim strateškim projektom upoznali smo nadležna državna tijela. Očekujemo poziv za (su)financiranje izgradnje tog objekta iz fondova Europske Unije, istaknuo je Faričić dodajući kako će novi studentski dormitorij biti smješten na Novom kampusu, između staroga i novoga studentskog doma.

image

Rektor zadarskog Sveučilišta dr. sc. Josip Faričić: Sveučilište sa svojim studentima i djelatnicima čini gotovo 10 posto gradskog stanovništva i problem smještaja je izvan okvira same akademske zajednice

Luka Gerlanc/Cropix

Rektora Faričića smo upitali i ima li Sveučilište ideju kako riješiti problem koji se javlja u ljetnim mjesecima kada se studenti izbacuju iz stanova zbog dolaska turista?

- U razdoblju od 15. srpnja do 1. rujna u pravilu nema nastavnih i drugih aktivnosti (ispiti, konzultacije i sl.), a po odgovarajućem pravilniku MZO-a samo se za posebne kategorije studenata tada treba osigurati smještaj i to činimo u studentskim domovima. No, problem smještaja studenata kod privatnih najmodavaca postoji tijekom ljetnog ispitnog roka te izvan ljetnih mjeseci jer se u Zadru (kao i mnogim drugim hrvatskim turističkim odredištima) turistička sezona produljila, kaže rektor Farićić dodajući kako je najmodavcima isplativije turistima naplaćivati smještaj po višim cijenama (u kraćim vremenskim intervalima) nego naplaćivati prosječnu mjesečnu stanarinu studentima.

- Zbog toga je privatni smještaj studentima sve najizvjesniji, posebno ako nije ugovorno reguliran, a lokacije takvog smještaja najbliže glavnim sveučilišnim zgradama su najveći dio godine nedostupne. Privatnih turističkih smještajnih kapaciteta svake godine ima sve više, a uzimajući u obzir opremljenost komunalnom i drugom infrastrukturom Zadar je zapravo ponudom takve vrste smještaja već premašio potražnju. 

Masovnost izražavana brojem turističkih dolazaka i noćenja nije proporcionalna pozitivnim učincima turizma koji bi se trebali višestruko održavati na razvoj grada i cijele regije. Štoviše, stalan rast broja turista dugoročno narušava kvalitetu života i u nepovrat troši dragocjene prostorne resurse, posebno uz obalu, na štetu urbanog okoliša. (Ne)dostupnost studentskog smještaja kod privatnih najmodavaca je stoga složeno pitanje koje nadilazi okvire akademske zajednice i podrazumijeva veći broj sugovornika te inkluzivno – dakle razborito i održivo – strateško planiranje, bilo da je riječ o kvalitetnom razvoju turizma, bilo da je riječ o uvažavanju izravnih i neizravnih učinaka koje za Zadar ima Sveučilište sa svojim studentima i djelatnicima koji čine gotovo 10 posto gradskog stanovništva, govori novoizabrani rektor. 

Planira li Sveučilište u Zadru, po uzoru na Sveučilištu u Splitu, možda izraditi platformu za iznajmljivanje privatnog smještaja koji bi svojim studentima olakšao dolazak do privatnog smještaja? Naime, splitski Studenski centar napravio je internetski oglasnik koji bi studentima trebao olakšati pronalazak stana za najam, ali i cimera. Na njihovoj platformi najmodavci preko interneta mogu besplatno oglasiti stan bez plaćanja agencijske provizije.

- Razmatrali smo ideju osmišljavanja platforme za iznajmljivanje privatnog smještaja studentima i prije nego li je to realizirano u Splitu. Međutim, nismo u mogućnosti utjecati na odnos najmoprimca i najmodavca, niti na cijenu i uslugu koju će studenti dobiti. Imajmo na umu da najveći dio poslovnog odnosa najmodavca i studenata (kao i drugih najmoprimaca) nije ugovorno reguliran pa je pitanje kakva bi bila učinkovitost takve platforme, ako se putem nje ne bi osiguralo zakonito reguliranje tog odnosa. No, ostajemo otvoreni za sve inicijative i rado ćemo učiniti dodatne napore kako bismo studentima pomogli u pronalasku primjerenog smještaja, zaključio je rekotor Faričić. 

Planira li Sveučilište studentima koji plaćaju najam, po uzoru na neka druga sveučilišta, osigurati subvenciju za studente koji moraju plaćati najam u privatnom smještaju?

- Prethodnih godina i u Zadru je subvencioniran smještaj studentima koji najmodavcima plaćaju najam i koji su za to ispunjavali kriterije koje je definiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Po odluci MZO-a o iznosu subvencija i kvoti za subvencionirano stanovanje nakon izgradnje novoga doma takva mogućnost u Zadru sada ne postoji, ali subvencije mogu ostvariti studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću jer u tom gradu nema studentskog doma, kazao je rektor Faričić.  

image
Luka Gerlanc/
01. svibanj 2024 07:40