StoryEditorOCM
4 kantunaEPILOG SKANDALA

Novi Statut Škole sv. Benedikta: ravnatelja više ne imenuje Školski odbor nego zadarske benediktinke. Država financira plaće, a Grad nema ovlasti...

Piše Predrag Opačić
27. siječnja 2021. - 22:24

U funkciji predsjednice Školskog odbora Osnovne glazbene škole sv. Benedikta opatica Anastazija Čizmin 21. siječnja je potpisala novi školski Statut. Taj je akt stupio na snagu dva dana kasnije, čime je postao poznat predvidljivi epilog serije skandala u kojega su ovu zadarsku školu uveli benediktinski samostan sv. Marije kao osnivač i vlasnik, te Igor Cecić kao njen ravnatelj.

O stanju u ovoj maloj školi ništa se ne bi znalo da skupini roditelja nije bio sporan nezakonit izbor ravnatelja koji je Statut škole primjenjivao po potrebi i prilagođavao ga svojoj ravnateljskoj ambiciji. Roditelji su ukazivali na činjenicu da je i Školski odbor izabran nezakonito, da je jedna članica ravnateljeva supruga, a drugi član je s njim u kumskoj vezi, dok osnivač ima slab interes za upravljanje školom koju je u potpunosti prepustio ravnatelju. Zbog tog nezadovoljstva, roditelji su pozvali prosvjetnu inspekciju, a ona je potvrdila njihove sumnje i u dva nadzora utvrdila „niz propusta i nepravilnosti”.

image
Osnovna glazbena škola sv. Benedikta

Iz inspekcijskog nadzora je vidljivo ne samo da je ravnatelj Cecić izabran nezakonito, jer su u postupku njegovog imenovanja učinjeni brojni propusti, nego je nezakonitosti bilo i u izboru Školskog odbora, ali i u zapošljavanju jednog učitelja gitare. Inspektori su naložili razrješenje ravnatelja Cecića, primljenom učitelju gitare izrekli zabranu rada, a u „odnosu na druge propuste, Školi su izrečene brojne naredbe radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti koje se odnose na rad svih školskih tijela”, stoji među ostalim u izvještaju o obavljenom inspekcijskom nadzoru.

Po Zakonu o prosvjetnoj inspekciji, u slučaju kada posumnjaju u počinjenje kaznenog djela, inspektori su dužni podnijeti kaznenu prijavu, ali u ovom slučaju očigledno nisu posumnjali u počinjenje kaznenog djela.

Postupajući po rješenju inspektora, Školski odbor stvarno 8. prosinca prošle godine razrješuje Cecića s mjesta ravnatelja, ali onda u nastavku sjednice za vršitelja dužnosti imenuje tog istog čovjeka kojemu su inspekcije prethodno otkrile niz nezakonitosti i nepravilnosti u vođenju škole. Već je iz toga bilo očigledno da vlasnik škole i Školski odbor jasno pokazuju svoju poziciju moći prema inspektorima Ministarstva znanosti i obrazovanja želeći i pod cijenu skandala Cecića zadržati na čelu škole.

Ubrzo je došlo i do promjena u školskom Statutu čime je bitno olakšan izbor ravnatelja. „Stari” i „novi” Statut su nekoliko dana bili vidljivi na službenoj internet stranici Škole, ali ubrzo nekadašnji statut više nije bilo moguće naći.

Po tom starom Statutu, ravnatelja je, nakon precizno provedene procedure, javnim glasovanjem imenovao Školski odbor odlukom koja stupa na snagu nakon dobivene suglasnosti ministra. Iz novog su Statuta jednostavno nestale sve brojne odredbe o izboru ravnatelja, a u njega je umjesto toga ubačen članak 59. po kojemu će ubuduće ravnatelja imenovati i razrješavati osnivač i vlasnik škole „na način i postupkom propisanim svojim aktom”.

Kao podloga za tu jedinu bitnu promjenu Statuta, navedeni su takozvani „Vatikanski ugovori” između Svete Stolice i Republike Hrvatske, pa svaki dan treba očekivati da će, nakon što su mu širom otvorena vrata, iz benediktinskog samostana stići konačna odluka o imenovanju Igora Cecića za ravnatelja Osnovne glazbene škole sv. Benedikta koja je taj naziv, bez dodavanja pridjeva „katolička”, zadržala i u novom Statutu.

Naravno, u novom Statutu je i odredba po kojoj je ravnatelj odgovoran i za zakonitost rada u školi.

Što se zakona tiče, za sve izmjene školskih statuta, bez obzira je li vlasnik škole država, privatnik ili Benediktinski samostan i Nadbiskupija, dovoljna je odluka osnivača. Država se pojavljuje samo na početku priče, kada daje suglasnost za otvaranje škola i kada preuzima obvezu financiranja plaća profesora u školama drugih osnivača, što je slučaj i s Osnovnom glazbenom školom sv. Benedikta.

U sudskom registru još uvijek nema novog Statuta u "zbirci isprava ustanove”, a posljednja izmjena unesena je 9. prosinca kada je evidentirano da je za vršitelja dužnosti ravnatelja Osnovne glazbene škole sv. Benedikta imenovan Igor Cecić čija je supruga i sada članica Školskog odbora.

image
Cropix
PROČELNIK JOSO NEKIĆ: Ni ministar ne može ništa bez odluke inspekcija

Neki od roditelja Osnovne glazbene škole sv. Benedikta obratili su se i županijskom pročelniku za školstvo Ivanu Šimuniću, ali ih je on preusmjerio na Upravni odjel Grada Zadra pod čijom su nadležnosti osnovne škole. Gradskom Upravnom odjelu se, međutim, nitko od njih uopće nije obratio.

Zanimalo nas je što bi se u nekoj „gradskoj školi” dogodilo da ravnatelj nezakonito zapošljava, krši brojne statutarne odredbe, a Školski odbor mu je pod punom kontrolom jer mu u njemu sjedi bliski rođak ili bračni drug. Dakle, što ako se ravnatelj i Školski odbor u potpunosti „odmetnu” od svog vlasnika i kada bi zanemarili i nalaz inspekcije i eventualnu odluku ministra o razrješenju ravnatelja?

-U takvom slučaju, Upravni odjel ne bi mogao poduzeti ništa jer za to nema ovlasti. Jedini koji imaju mogućnost intervencije su prosvjetni inspektori bez čijeg prethodnog rješenja ni ministar ni pročelnik ne mogu ništa. U konkretnom slučaju, Grad Zadar nema nikakvih ovlasti nad Osnovnom glazbenom školom sv. Benedikta, Grad nije osnivač pa nije ni mogao imenovati svoje predstavnike u Školski odbor, kao ni u bilo koju školu kojoj nije osnivač, kaže gradski pročelnik Joso Nekić smatrajući načelno da je pozicija svih ravnatelja betonirana time što „nemaju neposrednog nadređenog”.

26. travanj 2024 08:25