StoryEditorOCM
4 kantunaDOBRA VIJEST ZA SVE KORISNIKE DJEČJIH VRTIĆA U ZADRU

Novi način rada: po djecu se može doći u bilo koje vrijeme, a uvodi se i smjena u kojoj će mališani u vrtiću biti do 22 sata!

Piše L.B.
16. siječnja 2019. - 23:00
IMG_0857.JPG

U Zadru će sustav rada dječjih vrtića od travnja biti potpuno promijenjen – nakon potpisivanja ugovora u utorak, kojim Grad Zadar dobiva 14 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, roditelji predškolaca će imati dvije nove mogućnosti: koristiti poslijepodnevnu vrtićku smjenu, ili koristiti tzv. produženi boravak koji je izazvao poseban interes. Po toj novini, roditelji neće nužno po djecu dolaziti najkasnije do 16,30 sati, već u bilo koje doba u poslijepodnevnim satima koje njima odgovara.

- To je novost koja je svakako izazvala veliki interes, roditelji će biti u mogućnosti da po svoju djecu dođu kasnije nego do sada, ali pri tome valja naglasiti da dijete u vrtiću može provesti maksimalno deset sati. Naš primarni program, koji pohađa najveći postotak djece upisan u zadarske vrtiće, je 10-satni. On traje od 6,30 do 16,30 sati. Roditelji dovedu djecu ujutro nešto kasnije, ali moraju ih odvesti iz vrtića do 16,30 sati, ako je riječ o primarnom programu. Po novoj mogućnosti, po dijete će se moći doći kasnije – kaže Joso Nekić, pročelnik gradskog Odjela za odgoj i školstvo.

Sedam zadarskih vrtića, od kojih je pet privatnih, od travnja će imati tu mogućnost, a istodobno se u njima formira „smjena“ koja će biti samo poslijepodnevna, do 22 sata.

- Idemo na ruku roditeljima koji rade poslijepodne. Novce koje smo dobili za ovaj projekt dostatni su za dvije i pol godine. Nakon isteka tog roka vjerujemo da ćemo iz istog fonda dobiti novac za njegov nastavak, jer ni sada ne bismo dobili novac bez garancije održivosti – kaže Nekić.

Osim stvaranja boljih uvjeta, „skriveni“ cilj projekta je obuhvat od 90 do 95 posto djece predškolske dobi koja su integrirana u neki od programa u vrtićima.

- Točnije, govorimo o djeci starijoj od četiri godine. Prema svim pokazateljima, koja je i UNICEF potvrdio, bilo bi neophodno da se dijete u dobi od četiri godine uključi u neki od programa i da to u kontinuitetu traje do upisa u školu – naveo je Nekić.

Ana Dunatov, ravnateljica „Sunca“, jednog od dvaju gradskih dječjih vrtića od kojih svaki ima po devet objekata, kazala je da nakon potpisnog ugovora žurno rade prve korake kako bi koncem ožujka ili u travnju spremno dočekali novo radno vrijeme, odnosno uvođenje poslijepodnevne smjene i produženog boravka.

- Anketa koju smo proveli među roditeljima o potrebi za poslijepodnevnom vrtićkom smjenom je napravljena lani, tako da je hitno trebamo ponoviti i vidjeti točan broj djece koji bi vrtić pohađali poslijepodne. Već lani bi, po anketi, od 600 djece u primarnom programu stotinjak pohađalo vrtić poslijepodne. Tek nakon ankete znat ćemo koji objekt „Sunca“ ćemo odrediti za rad poslijepodne – kazala je Dunatov.

Dva gradska vrtića, kao i pet privatnih (Maslačak, Ribica, Golubica, Klokan i Šuškalica) koje Grad Zadar sufinancira, će zbog novog načina rada zaposliti 30-ak novih odgajateljica i stručnih suradnika, kao i pomoćno osoblje s obzirom da će se u zadarskim vrtićima prvi put posluživati i večera.      

28. travanj 2024 20:08