StoryEditorOCM
4 kantunaODLAZAK FRANE SKOBLARA S DIREKTORSKE FUNKCIJE

Novi čelni čovjek Turisthotela od ožujka 2020. Miroslav Dinčić, Skoblar ostaje savjetnik Uprave

Piše M. Kalajžić
1. prosinca 2019. - 11:14
skoblar

Frane Skoblar, dugogodišnji direktor Turisthotela, odlazi s čelnog mjesta zadarske turističke tvrtke. Nakon uspješnog vođenja perjanice zadarskog turizma, odlukom Nadzornog odbora jednoglasno je donesena odluka o sporazumnom prestanku mandata člana uprave – direktora Frane Skoblara s danom 2. ožujka 2020. godine. Skoblar ostaje u Turishotelu gdje će obavljati poslove savjetnika Uprave.

Za novoga direktora – člana Uprave izabran je Miroslav Dinčić, turistički menadžer također s dugogodišnjim iskustvom u vođenju turističkih tvrtki.

Ove je godine na Danima hrvatskog turizma Skoblar dobio nagradu za životno djelo "Anton Štifanić". Na čelu "Turisthotela" bio je skoro 30 godina, a u toj je, po mnogo čemu, najuspješnijoj zadarskoj turističkoj tvrtki, prethodno prošao gotovo sve poslove, od operative, recepcije, šefa recepcije, prodaje, direktora Turističkog naselja Zaton do vodećeg mjesta u upravi. Kao domaća tvrtka ostali su na nogama unatoč stalnim iskušenjima. Motivi su bili opstati, ali i uspjeti na prevrtljivom turističkom tržištu.

Kad je prije dvije godine za Slobodnu Dalmaciju i Zadarski.hr prvi put javno najavio povlačenje s mjesta direktora, za "Turisthotel" je rekao da su pomalo konzervativna tvrtka koja ne voli previše riskirati, ulaziti u prevelike investicije, "zapasati više nego što se može zinuti".

Ipak, kad je bio trenutak, povlačili su ključne poteze, kao što je obnova uredskih prostora na Forumu u hostel, izabran za najbolji u Hrvatskoj, kupnja obližnjeg posrnulog "Callegra" na Forumu (i kina "Pobjeda"), proširenje biznisa s praonicama na Dubrovnik ili ulaganje u poboljšanje Turističkog naselja Zaton koji je perjanica "Turisthotela" već dugi niz godina i jedno od vjerojatno najboljih obiteljskih resorta u Hrvatskoj, za što svake godine dobiva i ugledne nagrade i priznanja. Tvrtka je postavljena na zdravim temeljima, njezine dionice odlično kotiraju, ima velik ugled u zemlji i svijetu, a ono što je Skoblar radio zadnjih godina do kraja svog mandata jest kadrovska priprema mlađih snaga, za koje je došlo vrijeme da preuzmu ključne zadaće u tvrtki.

– Već sam dugi niz godina u 24-satnom radnom ritmu i nije to lako izdržati – kazao je tada Frane Skoblar, koji je u "Turisthotelu" bio u dvojakoj ulozi, menadžera i suvlasnika tvrtke koji kontrolira najveći pojedinačni paket dionica od oko 11 posto.

– To nije najzahvalnija pozicija jer jedno je biti menadžer koji mora ostvariti određene rezultate, a drugo suvlasnik tvrtke koji očekuje za svoje dionice da tvrtka ostvaruje dobre rezultate na tržištu. Međutim, mi imamo više od 700 dioničara koji su vezani uz tvrtku i koji su u tvrtki riješili većinu svih svojih životnih problema i potreba. Motivirani su za rad, a motivirani su i dionicama jer im donose prinos od kapitala. Pokazalo se da je naš model dobar model u Hrvatskoj, a on znači preuzeti odgovornost za svoje poduzeće. I onda ulagati u njega i voditi ga na najbolji mogući način. Zašto mi ne bismo bili sposobni nešto voditi a da to bude i profitabilno, a ne čekati da netko drugi dođe, kupi i onda pokazuje kako treba raditi. Zašto se ne bismo mi izborili kao suvlasnici, ali i preuzeli odgovornost za to – kazao je tada, dodajući kako u svemu tome nije bio bitan on, već "Turisthotel" u cjelini.

 

Ne treba trčati za noćenjima...
- Vidim Poluotok, odnosno staru jezgru, kao kulturno-povijesni spomenik, sa sadržajima koji odgovaraju potrebama turista. Nisam za ovu ponudu koju grad sad nudi, da je svaki stan ujedno i apartman. Čini mi se da je to pogrešan pristup i da to devastira vrijednost našega grada. Jasno, ljudi se snalaze, ali trebaju nam smještajni oblici koji nude više i ovo sad nije pravi put. Danas je to interes svakog pojedinca, ali mi bismo trebali urbanistički odrediti koje su to zone koje ćemo razvijati u tom smislu i postaviti više standarde nego što su sada. Ne samo urbanisti i arhitekti, nego i gradski poglavari, da se skupi sva mudrost grada i dogovore se koje su to vrijednosti i u kojem ćemo smjeru dugoročno razvijati Zadar... Ne treba trčati za noćenjima, nego treba imati mjeru u svemu – rekao je Skoblar 2017. godine.
26. travanj 2024 20:55