StoryEditorOCM
4 kantunaVIDEO&FOTO: DARKO KOVAČEVIĆ DARUVARAC STIGAO U ZATVOR NA IZDRŽAVANJE KAZNE

Njegov dolazak u Remetinec konačni je epilog slučaja premlaćivanja koje je šokiralo RH. Dobio je četiri godine, ali bi na slobodu mogao za manje od godinu i pol

Piše JL
13. kolovoza 2019. - 00:03
collage

Darko Kovačević Daruvarac javio se u ponedjeljak navečer u Remetinec na izdržavanje zatvorske kazne. Točno u 22 sata u taksi vozilu ZG oznaka pojavio se pred kaznionicom. Taksi vozilo je ušlo nakon što je pravosudni policajac podigao rampu odvezavši ga do samog ulaza u zatvor.

Kovačević je izašao iz automobila, taksist mu je otvorio gepek, u kojem je imao osobne stvari. Bio je odjeven u bijelu majicu i kratke hlače. Izašao je, uzeo torbu, pozvonio na vrata zatvora, a zatim je u 22:03 ušao kroz kapiju. Okupljenim novinarima nije davao nikakve izjave.

Kovačević bi narednih mjesec dana trebao provesti u Remetincu na odjelu dijagnostike, nakon čega će se odlučiti u koju kaznionicu u Hrvatskoj će biti upućen na odsluženje zatvorske kazne. Budući da je u pritvoru već proveo 7 mjeseci, trebao bi odslužiti još tri godine i pet mjeseci zatvora, s time da nakon odslužene polovice kazne može tražiti prijevremeni otpust.

Dakle u najboljoj varijanti po Kovačevića, u zatvoru će morati provesti još 17 mjeseci, dok će u najgoroj iza rešetaka ostati do siječnja 2024. godine.

Prijavljivanje Kovačevića na odsluženje četverogodišnje kazne konačni je epilog slučaja koji je, kao malo koji do tada uzburkao hrvatsku javnost, najprije zbog vrlo brutalnoga načina počinjenja kaznenoga djela prema mladoj djevojci, a zatim i zbog percepcije javnosti da je kazneni postupak koji je uslijedio pokazao niz rupa u hrvatskim zakonima i njihovoj primjeni. Ime Darka Kovačevića prije nego je 13. lipnja prošle godine u lokalu u Zadru brutalno pretukao 18-godišnju djevojku, hrvatskoj javnosti bilo je gotovo nepoznato.

Danas, godinu dana kasnije, njegov nadimak Daruvarac postao je sinonim za nasilje nad ženama. Čitav slučaj našao se pod povećalom medija, nakon što je majka divljački pretučene djevojke, sama u javnost dala slike teških ozljeda svoje kćeri. Najprije policija, a zatim i Državno odvjetništvo, Kovačevića je optužilo za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, djela za koje je u zakonu zaprijećena kazna od maksimalno pet godina.

Upravo ovakva kvalifikacija kasnije će u postupku biti izvor niza ograničenja koji će odavati utisak da je hrvatsko pravosuđe nesposobno zadržati ljude poput Kovačevića iza rešetaka. Naime, nakon nekoliko odgoda na suđenju, a prije donošenja presude, Kovačević je pušten iz pritvora u kojemu je proveo 6 mjeseci, a što je maksimalni rok za trajanje pritvora kod djela za koja je predviđena kazna do 5 godina. Nakon toga Kovačević je na suđenja dolazio sa slobode, no ubrzo je osuđen na maksimalnih pet godina zatvora.

Također mu je određen i obavezni pritvor koji se određuje za kazne od 5 godina i više te je vraćen u zatvor.

Međutim, u takvim slučajevima taj pritvor može biti produljen za još maksimalnih mjesec dana do pravomoćnosti presude. Budući da nije bilo moguće u roku od mjesec dana napisati presudu, poslati je odvjetniku koji ima 15 dana rok za žalbu, poslati žalbu tužiteljstvu na odgovor, a zatim to sve dodijeliti Županijskom sudu koji će donijeti i napisati drugostupanjsku presudu, Kovačević je u veljači ove godine po drugi puta morao biti pušten iz istražnoga zatvora.

Štoviše, budući da je u istražnome zatvoru ostao maksimalnih 7 mjeseci više mu nije bilo moguće izreći niti mjere opreza poput zabrane napuštanja zemlje te prilaska svojoj žrtvi. Međutim 6. lipnja ove godine Županijski sud u Splitu donosi pravomoćnu presudu te Kovačeviću izriče kaznu od 4 godine zatvora. Od tada je Kovačević tražio od suca izvršenja Županijskog suda u Zadru odgodu izvršenja zbog obiteljskih prilika, no molba mu je odbijena. Prije dva dana Kovačević je u razgovoru za medije rekao kako će se sam javiti na izdržavanje kazne u Remetinec te da neće tražiti odgodu izdržavanja kazne.

26. travanj 2024 15:41