StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTO SILBA I PREMUDA NEĆE BIRATI SVOJE MJESNE ODBORE?

Nitko se nije kandidirao, evo zašto: "Grad Zadar nas ne konzultira za ključne odluke", "nemamo sredstava, ne možemo ni na koga utjecati, a mještani su nezadovoljni nama..."

9. studenog 2018. - 21:22
Prošli je put pobjednička lista sa Silbe bila sastavljena od žena - sada se nisu kandidiraleSilba_5_cura(1).JPG

Rok za predaju lista za izbor članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Zadra istekao je u četvrtak, točno u ponoć. Kako doznajemo iz izbornog povjerenstva, od ukupno 37 mjesnih odbora, koliko ih Zadar službeno ima, izbori će se u nedjelju 9. prosinca održati za njih 35. Razlog tome je što dva otoka koji administrativno spadaju pod Grad Zadar, Silba i Premuda, nisu predale niti jednu kandidacijsku listu.

Provjerili smo stoga zašto nitko nema ambicije ni političke volje sudjelovati u mjesnim odborima ova dva otoka te biti svojevrsna spona između Grada Zadra i građana. Čak ni dosadašnji pobjednici, koji su proteklih godina vodili računa o svojim mjesnim odborima nisu pronašli niti jedan motiv da s tim poslom i nastave.

- Za početak, Grad Zadar teško izdvaja novac za otok koji je 27 milja udaljen od administrativnog središta. S druge strane, ljudi na Silbi ne razumiju obveze i odgovornosti kojima se mjesni odbor bavi, ne shvaćaju da mjesni odbor nema proračun kojim može upravljati. Silbi trebaju ključne infrastrukturne promjene poput vodovoda, odvodnje i upravljanja otpadom, a to zahtjeva višemilijunske iznose. Promjenu je na ovom otoku lakše napraviti kroz neprofitne organizacije nego kroz mjesni odbor, kazala nam je Paula Bolfan, bivša članica MO Silba te dopredsjednica "Pokreta otoka". Nakon isteka mandata, članice mjesnog odbora koje su prije dvije godine osnovale nezavisnu listu i na izvanrednim izborima čudesno pobijedile HDZ, ovoga su puta bile suglasne da u ponovnu kandidaturu neće ići, zbog gore navedenih razloga, no nisu mogle komentirati zašto se netko drugi nije prijavio.

- Kada se donose ključne odluke za otok, Grad Zadar se ne konzultira s mjesnim odborom. U konačnici, odluke donosi netko tko ne poznaje osnovu problematiku otoka niti se za nju istinski zanima, zaključuje Paula uz napomenu kako samoodrživa i solidarna mreža otočana naziva "Pokret otoka“ uskoro na Silbi otvara centralni ured za potporu svim zadarskim otocima, mjesto gdje će, nadaju se, moći efikasnije rješavati probleme i realizirati projekte.

Sa sličnim se problemima na otoku susreo i Veljko Žuvanić, donedavni predsjednik vijeća mjesnog odbora otoka Premude koji je ove godine kandidaturu odlučno odbio ponoviti.

- Mjesni bi odbor u teoriji trebao biti spona između stanovnika otoka i Grada Zadra, ali u praksi, mi nemamo nikakav utjecaj. Meni, kao i članovima vijeća, uvijek je bila težnja činiti najbolje, ali mi nemamo sredstva, ne možemo ni na koga utjecati, a na kraju su mještani nezadovoljni nama! Dozlogrdilo nam je. Ma općenito, odnos grada prema otocima nije dobar. Zato smo odlučili da se ovoga puta kandidirati nećemo, neka netko drugi pokuša. Međutim, očito nije, rekao nam je Žuvanić.

Prema zakonu, vijeće mjesnog odbora na mandat od četiri godine biraju građani s područja mjesnog odbora koji imaju biračko pravo i prebivalište na području mjesnog odbora čije se vijeće bira. Ukoliko zainteresiranih za odbor nema, kao što je to sada slučaj na Silbi i Premudi, izbori će morati u vrlo kratkom roku biti ponovno organizirani. Pitanje je samo, za koga će građani moći glasati, kandidata nema nigdje na vidiku...

28. travanj 2024 09:08