StoryEditorOCM
4 kantunaNAŠA FOTOPATROLA

Ne hodajte za živu glavu drvenim mostićem iznad TIZ-a, svakog trenutka možete propasti ispod u jarak na željeznu armaturu!

Piše M. Kalajžić
29. lipnja 2018. - 15:25
20180628_124529

Opasan drveni most prijeti prolaznicima na nogostupu u Ulici Franje Tuđmana, poviše stambenog kompleksa na lokaciji nekadašnjeg TIZ-a. Naša patrola otkrila je da je stanje više nego zabrinjavajuće – drvena platforma preko koje se odvija pješački prolaz tim dijelom nogostupa, izgrađena je iznad dubokog jarka. Zub vremena učinio je svoje, pa je drvena konstrukcija potpuno istrunula i lomi se doslovno pod laganim pritiskom stopala. Propadne li prolaznik kroz pukotinu, mogao bi pasti u nekoliko metara dubok prostor na vrhove željeznih armatura nedovršene građevine i brojne cijevi s vodovima struje vode i telekomunikacija, privremeno sprovedenih kroz otvoreni jarak.

Pitanje je trenutka kad će se to dogoditi, jer je drvena konstrukcija u toliko lošem stanju, da samo što se nije srušila. O tome nema nikakve obavijesti upozorenja pješacima, a zapravo bi valjalo trenutno ograditi taj prolaz i hitno ga zamijeniti novom, sigurnijom konstrukcijom. Neshvatljivo je zašto gradske vlasti čekaju, s obzirom da se na isti problem upozorilo još prije mjesec dana na Gradskom vijeću. Još tada je istaknuto kako na nogostupu iznad zgrada, u Ulici Franje Tuđmana, još uvijek stoji drveni most kojim građani svakodnevno prolaze "moleći se Gortanu da ne poginu". Gradska uprava Gortanu je oprostila 8 milijuna kuna za komunalnu naknadu, a zauzvrat su građani dobili atrakciju u obliku zmije na šalteru i devastiranog prostora - poručila je SDP-ova vijećnica Danijela Vukoša Vukoša koja je gradske vlasti upitala kad će se sanirati javni prostor oko zgrada koji je nakon gradnje devastiran i opustošen, a predstavlja reprezentativni dio grada?

Mjesec dana kasnije, stanje se nije popravilo već je još lošije. Ispod nogostupa, u nedovršenoj ovalnoj konstrukciji stvoreno je "umjetno jezero" s lopočima i stiroporom, ostacima drvene građe i smećem koje pluta na površini. Bara je idealna za napajanje zmija, štakora i raznih bagudina koje se liježu usred urbanog centra grada. Zahrđala željezna armatura nemoćno strši u nebo čekajući dovršenje koje izgleda sve dalje, posvuda ima obilja smeća, površine su obrasle u korov i draču i prevladava dojam posvemašnje zapuštenosti i nemara. Hoće li se i kad zgrade TIZ-a konačno dovršiti, odnosno kad će se okoliš urediti i sanirati u prihvatljivo stanje, te što će se poduzeti da prolaznici budu sigurni kad prolaze tim dijelom grada? - pitali smo pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra Robertina Dujelu.

- U mojoj je nadležnosti samo taj drveni mostić jer je to javna površina preko kojeg se prometuje. Mi smo obavili njegov izvid i zamijenit ćemo dotrajalu građu. Za nešto kvalitetnije napraviti, s nekom trajnijom konstrukcijom, spadalo bi u sferu građenja. Nije to mal i jednostavan zahvat, ali napravit ćemo sve da zamijenimo dotrajalu građu što smo obvezni i to ćemo učiniti što je hitnije moguće. Temeljem upita s prošle sjednice naši su djelatnici snimili stanje. Treba to ograditi i zaštititi, ne dozvoliti prolaz dok ne obnovimo drvenom građom. Za nešto trajnije trebalo bi, ponavljam, napraviti građevinski zahvat, što ja iz održavanja ne mogu učiniti. Taj nedovršeni dio ispod prolaza, na prostoru nekadašnjeg TIZ-a, nije u našoj nadležnosti. Radi se o privatnom vlasništvu, koje je još i opterećeno i nekim imovinsko-pravnim pitanjima. U svakom slučaju to nije javna provršina i dovršenje tog kompleksa ne ovisi o nama. Vremenom je to postalo i zagađivačem javnog prostora, što se tiče štakora i zmija mi ćemo odraditi deratizaciju, a situacija je dodatno komplicirana i činjenicom da čitavo brdo raznih instalacija prolazi tuda. Stanje je ozbiljno, nećemo čekati i dužnost nam je odmah to ograditi. U pravu su oni koji su to prijavili, to je naša obveza bez dajljnjega – zaključio je Dujela.

 

Prostor TIZ-a nedovršen i promašen
Stamebno-poslovni kompleks prostora bivšeg TIZ-a zaživio je samo u dijelu stambene funkcije i parkirališta koje se (uz naplatu) odvija na površini i u podzemnim garažama. Najveći dio poslovnih prostora već godinama zjapi prazan, a dojam zapuštenosti i propadanja ne tako davne novogradnje, umjesto luksuzne zone stanovanja i poslovog centra Zadra, sve je očigledniji. Iako se zelene površine donekle održavaju (šiša se raslinje) daleko je to od onoga što se predviđalo za najatraktivniju stamebno-poslovnu zonu uz samu gradsku jezgru. Prostor TIZ-a, nedovršen je i promašen i kao da čeka neka bolja vremena koja (ne)će doći...
26. travanj 2024 22:40