StoryEditorOCM
4 kantunaDON DOMAGOJ KELAVA

Nasilni svećenik koji je lani u Sukošanu napao časnu i susjedu dobio novu župu na otoku! Nadbiskupija: "Gajimo nadu u njegov popravak"

Piše AVŠ
2. svibnja 2023. - 12:51

Nasilni svećenik Domagoj Kelava, koji je prije godinu dana završio u zatvoru zbog fizičkog napada na dvije žene u svojoj tadašnjoj župi u Sukošanu, od kojih je prva žrtva bila 70-godišnja časna sestra, dobio je premještaj na novo radno mjesto. Kako su nam potvrdili u Zadarskoj nadbiskupiji, od Božića prošle godine Kelava je upravitelj župe Uznesenja BDM na otoku Ravi.

Imenovan je svega šest mjeseci nakon nasilnog incidenta i udaljenja iz službe, kada mu je Zadarska nadbiskupija naredila da u što kraćem roku izvrši administrativnu primopredaju župe te pođe na liječnje. Kakvo točno, tada nije precizirano. Naime, iako su građani koji su se zatekli u oba Kelavina napada tvrdili da je svećenik bio "u vidno alkoholiziranom" stanju, u nijednom od dva slučaja kod Kelave nije utvrđena razina alkohola jer su događaji naknadno prijavljeni policiji. Pola godine kasnije, raspoređen je u novu župu.

- Upravni kazneni postupak započet je odmah nakon počinjenja kažnjivih djela. Kaznene i disciplinske mjere na kanonskom području izrečene su 2. lipnja 2022., a otpuštene o Božiću 2022. od kada je don Domagoj Kelava upravitelj župe na Ravi. Nakon kaznenog postupka te ispunjena kaznenih i disciplinskih mjera zbog lošeg i neprihvatljivog ponašanja koje Crkva osuđuje i zbog kojih žali, gajimo nadu i povjerenje u popravak- odgovorili su iz Zadarske nadbiskupije dodajući kako “koriste ovu prigodu i izriču još jednom svoje isprike žrtvama i svima koji su zbog neprimjerenog ponašanja u spomenutom slučaju bili povrijeđeni.“

O ovom slučaju, poručili su iz Nadbiskupije, više se neće očitovati.

Krajem travnja prošle godine Kelava je prvi put završio na policiji nakon što je napao časnu sestru iz Samostana Klanjateljica krvi Kristove u Sukošanu, udarivši je šakom u lice zbog čega je bila prekrivena modricama. Iako je policija podigla optužni prijedlog zbog verbalnog i fizičkoga napada, časna sestra je napad poricala tvrdeći da će nas sve "istina osloboditi". Zbog tog je napada u zatvoru proveo deset dana. Kad je izašao, ponovno je fizički napao, ovoga puta 43-godišnju susjedu, također Sukošanku.

Dok se vraćala s posla, zatrčao se prema njoj glasno vičući: "Zbog tebe sam završio u zatvoru pi***ti materina“, misleći na događaj s časnom sestrom. Uhvatio s obje ruke za vrat i počeo snažno stiskati, a potom odgurnuo uslijed čega je pala na tlo i zadobila laku tjelesnu povredu. Tada je ponovno završio u zatvoru kada mu je određena maksimalna mjera zadržavanja zbog opasnosti od ponavljanja djela u vremenu od 15 dana. Na slobodu je pušten bez ikakvih mjera opreza.

Časna sestra koju je fizički napao u međuvremenu je premještena iz Sukošana. Gdje, nije poznato jer u Vrhovnoj upravi družbe Klanjateljica krvi kristove u Zagrebu nitko nije odgovarao na naše pozive. Navodno je dobila premještaj u novi samostan izvan Hrvatske.

27. travanj 2024 23:04