StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO SE DOGAĐA?

Nasadi u Radićevoj ulici morali odsjeći stablo crnike, to je peto u istom drvoredu! Krnčević: "Nažalost, morat ćemo vaditi i korijenje"

Piše Zadarski.hr
6. svibnja 2024. - 21:32

Nasadi od ponedjeljka ujutro uređuju drvorede u Ulici Stjepana Radića na potezu od Branimirove obale do križanja s Ulicom J.J. Strossmayera kod Male pošte.

Oblikuju se krošnje, uklanjaju suhe grane, ali i neka bolesna stabla za koja su stručne službe Nasada procijenile da ih potrebno odsjeći.

- Nažalost, jedno smo stablo morali odsjeći. Napao ga je krasnik, nametnik koji napada i druge vrste, no on je ovdje sekundarni uzrok, a primarni još uvijek ne možemo otkriti. Vjerojatno se radi o nekim gljivama, bakterijama ili virusu, no uzročnika ne možemo otkriti. Tražili smo savjete i od profesora sa Zagrebačkog sveučilišta, ali izvor zaraze nismo uspjeli otkriti – kaže nam Josip Krnčević, direktor Nasada, koji od jutra prati radove u Radićevoj ulici.

image
/Slobodna Dalmacija

Od Branimirove obale do Tuđmanove ulice Radićeva ima možda najduži i najbogatiji drvored u Zadru kojeg s obje strane ceste pravi preko stotinu crnika. No u zadnje vrijeme čak ih je pet s lijeve strane drvoreda moralo biti odrezano, a slična sudbina čeka i jednu crniku s desne strane ceste, gledano od mosta.

- Dana smo odsjekli jedno stablo na počeku ulice koje se već bilo osušilo, a prije toga smo u istom redu morali ukloniti četiri stabla. Problem imamo i s jednom crnikom u desnom redu, nasuprot Gradske knjižnice. Vidjet ćemo hoćemo li ga sad rezati, ali bojim se da ga nećemo moći sačuvati – kaže Krnčević.

image
/Slobodna Dalmacija

Na radovima u Radićevoj Nasadi će ostati do kraja tjedna. Nakon što završe obrezivanje i oblikovanje krošnji, stabla će zaštiti protiv nametnika, a posjećena planiraju zamijeniti novima.

- Nemamo što čekati. Na mjestima gdje smo morali sjeći crnike posadit ćemo nove. Bit će nekoliko godina stare, tako da se brzo uklope u drvored. Problem je jedino što ćemo ih morati vaditi iz korijena, a nismo sigurno kako će to ići. Znate, stabla na ovakvim mjestima, gdje su zatvorena pločnikom, ne primaju dovoljno hranjiva i njima se treba pristupiti s posebnom pažnjom, poručuje direktor Nasada.

image

Nasadi uređuju drvorede u ul. Stjepana Radića

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
03. lipanj 2024 06:38