StoryEditorOCM
4 kantunaODLAZAK VINKA BAKIJE

Nakon vijesti o smrti omiljenog profesora, njegovi se studenti spontano okupili i pred ulazom u kampus zapalili lampione formirane u inicijale "VB"

Piše Mišel Kalajžić
1. veljače 2021. - 20:05

Zadar je još uvijek potresen vijesti o preranoj smrti Vinka Bakije (54), višeg predavača na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti u ponedjeljak su zbog preranog odlaska profesora Bakije bili šokirani njegovi kolegice i kolege, kao i studentice i studenti. Tijekom noći, ispred ulaza u sveučilišni kampus studenti su se spontano okupili i upaljenim lampionima formirali slova V B, inicijale imena svog omiljenog profesora.

- Sa žaljenjem vas obavještavamo da je u 55. godini iznenada preminuo naš cijenjeni kolega dr. sc. Vinko Bakija, viši predavač na Sveučilištu u Zadru i predsjednik Udruge turističkih vodiča Zadra “Donat”. Dr. sc. Vinko Bakija ostat će u sjećanju kao dragi kolega, vrsni stručnjak i znanstvenik, omiljeni profesor koji je svoje znanje nesebično i uspješno prenosio generacijama studenata, dobri duh Odjela koji je ostavio neizbrisiv trag u našoj zajednici. U ime Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, kao i svih kolega sa Sveučilišta u Zadru izražavamo najdublju sućut obitelji i prijateljima preminulog kolege. Vinko Bakija rođen je 10. svibnja 1966. godine u Zadru. Diplomirao je sociologiju i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u rodnom gradu.

Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao je sociologiju održivog lokalnog i regionalnog razvoja 2017.g. Od 2003. do 2005. godine radio je kao izvanredni predavač na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a od 2005. godine radi na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru na kolegijima Urbani turizam, Kulturni turizam, Slobodno vrijeme i sociologija turizma, te Uvod u turističku kulturu. Autor je brojnih znanstvenih i stručnih radova te je sudjelovao na nekoliko međunarodnih znanstvenih skupova, kao i na nizu europskih projekata.

Cijeli svoj profesionalni život posvetio je promicanju kulturne baštine i turističke ponude Dalmacije. Bio je aktivni edukator turističkih vodiča na Sveučilištu u Zadru, a radio je kao gradski turistički vodič te je bio predsjednik Udruge turističkih vodiča Zadra “Donat”.

Za svoj izniman rad na tom području nagrađen je i nagradom grada Zadra “Nasmiješeno sunce” kao najbolji turistički vodič 2019. godine. U našem sjećanju ostat će kao cijenjeni profesor, dragi kolega i nadasve izniman čovjek - stoji u objavi njegovog matičnog Odjela.

Studija razvoja turizma Pakoštana

Doktorski rad pod nazivom "Socioekonomska analiza modela održivosti razvoja turizma u lokalnim zajednicama: studija slučaja Pakoštane" Vinko Bakija obranio je 2017. godine. Autor je dviju kulturnih ruta Zadarske županije: „Zadar, grad, utvrda" i „Na ruti liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa".

23. svibanj 2024 12:52