StoryEditorOCM
4 kantunaUZBUNA NA STANOVIMA:

Nakon što se na rasvjetnim stupovima NK Zadra pojavila i treća bazna stanica teleoperatera, građani potpisuju peticiju strahujući za zdravlje!

Piše M. Kalajžić
9. rujna 2018. - 23:37
antene1-070918

Građani kvarta Stanovi potpisuju peticiju zbog baznih stanica za teleoperatere postavljene na rasvjetnim stupovima NK Zadra. Bazne stanice nalaze se na tri od ukupno četiri rasvjetna stupa što je vjerojatno najveća koncentracija takvih zračenja na jednom mjestu u Zadru. Oko stadiona brojne su obiteljske kuće, a na obližnjim terenima svakodnevni su treninzi djece izložene zračenju baznih stanica. Osim toga, u blizini se nalaze vrtići i škole, pa su građani zabrinuti za zdravlje iznijeli svoje nezadovoljstvo i predsjedniku mjesnog odbora Mariju Paleki, koji je uz to još i predsjednik Nadzornog odbora NK Zadra.

- Drago mi je da ste me zbog toga nazvali jer sam, ne samo uključen u problematiku o kojoj govorimo, nego sam na neki način i pokretač rješavanja toga problema. Točno je, građani su uznemireni jer se na južnim rasvjetnim stupovima nalaze dvije bazne stanice teleoperatera T-com i VIP koji su postavljeni još prije nekoliko godina, a od ovoga ljeta postavljene su i treće bazne stanice mreže Tele 2 na sjevernom rasvjetnom stupu. Građani su uplašeni zbog zdravlja s obzirom da bazne stanice zrače, a postavljene su čak tri na istom prostoru. Njihova je zabrinutost opravdanja, ne samo njihova već i moja jer sam i osobno žitelj Stanova, pa sam zabrinut i za svoju obitelj. S obzirom da sam i predsjednik NO NK Zadra, moja je odgovornost samim tim uvećana. Kontaktirao sam i predsjednike okolnih Mjesnih odbora Jazine II Nikolu Zorića i Smiljevac Ivicu Zdrilića koji su se suglasili i dijele isto mišljenje kao i ja, pa smo pokrenuli zajedničku inicijativu da se te bazne stanice uklone. Poznato je da su dvije bazne stanice postavljene puno ranije, u vrijeme mandata bivše uprave kluba. Izgleda da su unaprijed primljena novčana sredstva za te bazne stanice za koja ne znamo kad su i za što utrošena. Nije jasno kakav je ugovor sklopljen, jer se priča da će se te bazne stanice vrlo teško ukloniti, ali to trebamo ispitati. Ugovor koji je potpisan za bazne stanice Tele2, također je sklopljen prije moga dolaska u Nadzorni odbor, međutim koliko mi je poznato odnosi se na mjesečni najam što je već lakša situacija za rješavanje. Najvažnije je zdravlje djece, a koliko sam informiran, oko prostora gdje borave djeca, invalidi, gdje su javna igrališta, škole i vrtići, ne bi se smjele postavljati bazne stanice. Je li do sada Grad davao suglasnosti za to ili nije, također treba utvrditi. Nadzorni odbor NK Zadra će reagirati. Mi smo već raspravljali o toj temi, upoznat je i direktor kluba Svetko Ćustić i to je sve evidentirano u zapisnicima, a nastavit ćemo o tome rapravljati i dalje. Već smo tražili da nam se predoče ugovori jednog, drugog i trećeg operatera, kako bi vidjeli kako pravno stoje stvari. Nećemo odustati jer ponavljam, zdravlje ljudi je najvažnije – kaže Mario Paleka dodajući kako građani mogu računati na njegovu podršku u rješavanju problema koji je nastao postavljanjem baznih stanica usred stambene zone.
 

Podizanje reflektora na stadionu NK Zadra 2008. godine financirao je Grad Zadar s ugovorenih osam milijun kuna, da bi konačan iznos zahvata kojega je izvodio zagrebački Dalekovod, bio puno veći. Koliko je javnosti bilo poznato, godinu dana kasnije tadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić potpisao je s NK Zadar i dva mobilna operatera ugovore o pravu služnosti, a novac je išao na račun kluba koji je ishodio sve suglasnosti. Nikad nije objavljeno koliko novca klub dobiva od postavljaja baznih stanica, niti je itko ikad išta pitao građane iznad čijih su glava podignute bazne stanica, očigledno dobro "kamuflirane" reflektorima.

 

Građani mogu prijaviti lokacije baznih stanica koje nisu u skladu s GUP-om Hrvatskoj udrugi za zaštitu od elektromagnetnog zračenja sa sjedištem u Zagrebu koja ima i svoje internetske stanice na kojima se nalazi i Online karta problematičnih izvora elektromagnetnog zračenja koje su prijavili građani.
U Zagrebu su GUP-om definirani kriteriji postavljanja baznih stanica, a s obzirom da su tele operateri nastavili postavljati bazne stanice ne poštujući te kriterije, Udruga je pozvala građane da prijave lokacije baznih stanica na krovovima obiteljskih kuća, na stupovima koji nisu najmanje 12 metara iznad svih građevina u krugu od 100 metara, kao i lokacije u neposrednoj blizini škola, vrtića kao i objekata socijalne namjene.

 

Istraživanja provedena Hrvatskoj u periodu 2010-2014, na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) pokazala su utjecaj izloženosti elektromagnetskim poljima mobilne telefonije na bio organizme, primjerice disbalans na staničnoj razini, smanjenje oksidacije u rastućim stanicama, opstrukciju rasta stanica, oštećenja stanica s potencijalom razvoja bolesti, kidanje DNA u jetrenim stanicama kod štakora te porast broja stanica s oštećenjima proteinskih vlakana. Istraživanje iz 1999 g. pokazalo je smanjenje broja leukocita, porast broja granulocita i niži postotak leukocita kod laboratorijskih štakora. Niz nepoželjnih biomedicinskih učinaka na staničnim razinama pokazan je i u više istraživanja provedenih u periodu 2002-2009 - stoji na internetskim stranicama Udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja.
26. travanj 2024 19:53