StoryEditorOCM
4 kantunaPROBLEMI NA PODVOŽNJAKU ISPOD PISTE U ZEMUNIKU

Načelnik Šarić: Betonska kada zaustavit će vodu u tunelu! Arhitekt Predovan: To je bacanje novaca, nikada se neće dovršiti!

11. rujna 2018. - 13:50
zemunik16-280617

Jedan od kapitalnih objekata sa znatnim štetama od prošlogodišnje poplave 11. rujna je i podvožnjak investitora Hrvatske ceste koji se gradi ispod rulnice zadarske Zračne luke, a kojim bi se trebao povezati Zadar i Zemunik. Zbog ogromne količine vode koja je izbila, radovi su zaustavljeni, čak je došlo i do izmjene projekta jer su izvođači naišli na velike količine vode.

– Koliko ja znam izvođači rade stalno, potrebne izmjene su obavljene i s projektom se nastavlja dalje. Još je važno da su odvodni kanal na tom području Hrvatske vode počele čistiti. Voda nije imala gdje otjecati jer su odvodni kanali bili začepljeni. Bilo je čak mjesta gdje kanala nije bilo, pa je voda sebi probijala put ispod zemlje. Nastavak radova trebao bi se riješiti izmjenom projekta koji bi betonskom "kadom" spriječio prodiranje podzemne vode u tunel i sanacijom odvodnih kanala za okolne oborinske vode. Projekt će kasniti, to je sigurno, ali važno je da se u konačnici on izvede do kraja i da se Zemunik direktno poveže sa Zadrom – kaže općinski načelnik Zemunika Ivica Šarić.

Svoje mišljenje o zemuničkom projektu ima i dipl. arh. Željko Predovan temeljem vlastitih iskustava s bujičnim vodama na gradilištu stambene zgrade na mjestu bivše Tvornice kruha:

– Podvožnjak koji se gradi u Zemuniku ispod piste zračne luke po mom mišljenju neće se nikada dovršiti, i to je bacanje novca. Znalo se da tamo ispod metar i pol dubine leži voda i to su ogromne količine za koje ne znam kako je misle i gdje pumpati. Mi na našem gradilištu pumpamo vodu u kanalizaciju dok radimo, a kasnije će, kad dovršimo zgradu, to ostati podzemna voda. Taj tunel kod Zemunika problematičan je ne samo zbog vode koja prodire iz zemlje, već će imati i kišnicu koja se slijeva. Mislim da je to ludost od investicije koja nikome ne treba, već se samo radi o političkim razlozima. Ako se radi izmjena projekta zbog vode, onda je to smiješno. Geomehanika se morala i prije toga napraviti. I mi smo znali da nam je voda na dubini od 6 do 7 metara i gradili smo u vodi. Ali nismo znali da se može dogoditi tako obilna padavina da to naše podzemlje ne može popiti. Međutim u Zemuniku se zna da je to područje puno vode...
.

27. travanj 2024 12:46