StoryEditorOCM
4 kantuna"NIJE BILO PLJAČKE"

Načelnik Galovca Marin Gulan: Vratili smo 7 milijuna duga bivšeg načelnika, jedan posao platili smo dva puta i od jučer više nemamo ovrhu za vratom!

Piše Predrag Opačić
2. studenog 2020. - 14:57

Još 2011. godine sam podnio kaznenu prijavu, sedam godina slao sam dopise sudu i DORH-u, obavijestio Ured tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića i bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, svojedobno sam razgovarao i s Mladenom Bajićem i Dinkom Cvitanom, bio u Ministarstvu pravosuđa, ali se ništa nije događalo. Svi su se beskrajno čudili kako je to moguće i na tome je ostalo, kaže Marin Gulan, načelnik jedne od najmanjih i najnerazvijenih općina u Zadarskoj županiji.

Gulan ima „senzacionalnu” novost:

-Od danas, Općina Galovac više nema nad glavom nijednu ovrhu! Isplatili smo i zadnju ratu po ovrsi za posao kojeg je prije 12 godina za Općinu izvela tvrtka „Consulting Project" Mladena Kešera. Problem je u tome što su ti radovi već bili plaćeni i što smo mi za to imali dokaze, ali smo na kraju za posao od 240 platili preko 700.000 kuna, počinje svoju priču Marin Gulan.

Za radove na elaboratu sanacije deponija nekadašnji načelnik Slavko Šare angažirao je „Consulting Project", ali su, zbog ograničenja plaćanja na 70.000 kuna, za posao od 240.000 kuna istog dana potpisana četiri ugovora, navodi Gulan koji je naknadno, nakon što je sudska presuda protiv Općine već bila donesena, pronašao virmane i dokumentaciju iz koje je proizašlo da su ti radovi plaćeni.

-Unatoč dokazima i unatoč nalazu sudskog vještaka s Trgovačkog suda u Zadru koji je utvrdio da su radovi ne plaćeni, nego preplaćeni, mi smo ih još jednom morali plaćati jer država navodno nema mehanizme da zaustavi ovakvu pljačku. Sutkinja mi je rekla da vjeruje dokazima koje sam naknadno otkrio, ali novi sudski postupak bez zahtjeva DORH-a i pokretanja postupka zbog sumnje u zloporabu položaja nije bilo moguće pokrenuti jer je nastupila zastara. Međutim, njih to nije zanimalo, rekli su mi da je to „građanska parnica”. Tako je Općina još jednom morala platiti već plaćeni posao, a sugerirano nam je da tražimo povrat novca, ali su te firme u međuvremenu ugašene, kaže Gulan čudeći se i tome što je „ovrhu provela tvrtka koja je u blokadi bila 4.000 dana”.

Galovački načelnik je početkom ovog mjeseca dočekao dan da mu nad glavom ne stoji neka ovrha.

-Načelnik sam više od 10 godina i cijelo to vrijeme smo pod nekakvim ovrhama. Općina je isplatila sedam milijuna kuna dugova iz prethodnog razdoblja i to još nije gotovo, stalno nam ispadaju kosturi iz ormara. U jednom takvom slučaju, jedan lokalni poduzetnik traži 800.000 kuna, s kamatama je to 2 milijuna, za radove iz 2008. godine koji su – usmeno dogovoreni s tadašnjim načelnikom!? Usmeno?! Bez dokumenata, ugovora, proračuna, bez ičega, osim usmenog dogovora da će nešto biti plaćeno za pet godina. Sve je to apsurdno, ali je sve to moguće, nastavlja načelnik Gulan posebno ističući posljedice po općinski proračun:

-Proračun nam je 2,5 milijuna kuna, ali je do prije tri godine bio i 1,5 milijun. S ovakvim ovrhama i plaćanjem starih dugova i sudskih troškova za stare fingirane slučajeve izvlačenja proračunskog novca u privatne džepove, mi smo jednostavno stalno bili na rubu opstanka, a projekti su nam usporeni. Među ostalim, odustali smo od gradnje odvodnih kanala, nismo mogli dovršiti gradnju dopola izgrađenog vrtića niti ljudima sufinancirati troškove dječjih vrtića iz susjednih općina, zaključuje načelnik Gulan.

I s malim proračunom se mogu realizirati projekti

-Svjestan sam da smo mala i nerazvijena općina koja bi u nekom budućem preustroju mogla i nestati, ali smo i dokaz da i ovako male općine s malim proračunima mogu realizirati neke potrebne projekte. Dopola smo dovršili dječji vrtić, izgradili smo Dom kulture, općinsku zgradu, dva mjesna trga, poboljšali smo javnu rasvjetu, sanirana su tri igrališta i sada radimo na četvrtom, dakle neke smo stvari uspjeli ostvariti. Pritom, Općina ima samo četvero zaposlenih: osim mene, tu su pročelnik, komunalni redar i jedan komunalni radnik, kaže načelnik Marin Gulan.

„Gulan mora vjerovati sudskim presudama”

U dopisu od prije dvije godine iz USKOK-a su Gulanu odgovorili kako je njegova kaznena prijava meritorno odbačena, te da iz njegovih naknadnih podnesaka "ne proizlaze novi relevantni podaci ni nove okolnosti koje bi eventualno utjecale na prethodno rješenje o odbačaju" kaznene prijave. Bivši načelnik Slavko Šare je na pitanje je li točno da je na sudskoj raspravi izjavio da je Kešer isplaćen, ali da za to nije imao dokaze, odgovorio da se toga ne može sjetiti.

-Kešera smo davno angažirali, ali ne mogu tvrditi jesmo li ga isplatili. Ako je načelnik Gulan našao "nove dokaze", zašto mu ih sud nije prihvatio?! A taj je isti sud presudio da nitko nije ukrao novac! Kao načelnik, Gulan mora vjerovati svojoj državi i sudskoj presudi, izjavio je još prije dvije godine bivši načelnik Slavko Šare.

24. travanj 2024 17:15