StoryEditorOCM
4 kantunaNA ULAZU U GRAD

Na mjestu nekadašnje Bille gradi se novi trgovački centar. Evo koji strani lanac dolazi u Zadar i kada se otvara...

Piše AVŠ
14. svibnja 2020. - 21:32

Na mjestu gdje je krajem 90-ih godina otvoren prvi strani trgovački centar u Zadru, austrijska Billa, ovih se dana užurbano gradi. Tamo bi, do početka ljetne sezone, trebao biti otvoren novi diskontni trgovački lanac, talijanski Eurospin, koji sa desetak ovakvih trgovina ulazi na hrvatsko tržište.

Brend Eurospin dobro je poznat svima koji su imali prilike kupovati u matičnoj mu Italiji ili susjednoj Sloveniji, gdje danas imaju više od pedeset trgovina. Najčešće ih se uspoređuje s Lidlom, međutim, koncept trgovine je različit jer je ovdje riječ o diskontu koji, za razliku od supermarketa, može u svojim centrima imati maksimalno 800 artikala. Od toga, 90 posto asortimana čine proizvodi njihovih privatnih marki, hrvatskom tržištu gotovo nepoznatih, u velikim pakiranjima i ograničenim količinama, što smanjuje troškove poslovanja u svim segmentima, pa je cjenovna konkurentnost njihov glavni adut u odnosu na konkurenciju.

Zato na svojim stranicama na hrvatskom jeziku, gdje najavljuju dolazak na naše tržište, navode podatke talijanske udruge potrošača Altroconsumo “kako prosječna obitelj u Italiji može uštedjeti 32.412 kuna na godinu ako kupuje u njihovu dućanu, a ne u klasičnom supermarketu”.

O njihovom dolasku u Hrvatsku govori se već dvije godine, spominjalo se i preuzimanje nekuh drugih trgovačkih centara, međutim, na kraju su se ipak odlučili na samostalnu gradnju svojih diskonta. Odabir lokacije na samom ulasku u grad, u neposrednoj blizini ostala tri velika trgovačka centra, nije slučajan jer Eurospin i inače ima politiku poslovanja izvan centra, na periferijama.

Rok za izvođenje radova je tri mjeseca, a novi centar u Zadru trebao bi se otvoriti početkom srpnja.

24. travanj 2024 05:08