StoryEditorOCM
4 kantunaZONJA JON BEZ KRUNE

Na meti pljačkaša bilo više od 100 kilograma teško zavjetno zlato koje se zajedno s gospinim plaštom čuva u sefu!

Piše B.S.
28. srpnja 2020. - 21:41

Zavjetna Gospa Loretska ili Zonja Jon kako je nazivaju u zadarskim Arbanasima, gdje se desetljećima štuje u svibanjskom obredu poznatom kao “Arbanaško čudo”, kada se kiti zavjetnim zlatom, ostala je u noći sa nedjelje na ponedjeljak bez svoje pozlaćene krune. Uz njezinu, iz crkve Gospe Loretske u zadarskim Arbanasima, “skinuta” je i pozlaćena kruna djeteta Isusa kojeg drži u naručju, što je posebno pogodilo mještane Arabanasa.

- Arbanasi neće mirovati dok ne vrate krunu Zonja jon i Njezinu Sinu. Arbanasi, to vam mora biti zavjet – samo je jedna od brojnih poruka mještana nakon skrnavljenja njihove nebeske zaštitnice zbog koje svake godine u ovaj zadarski kvart na proslavu dolazi na tisuće vjernika iz Zadra, ali i brojni hodočasnici, kako bi sudjelovali u procesiji, te prošli ispod njena kipa.Naime, prema predaji, prolazak ispod kipa donijet će sreću i zdravlje svakom tko to učini.

- Naši preci davali su zavjete pod kipom blažene Djevice Marije, Gospe Loretske i kipom djeteta Isusa. Sentimentalna vrijednost ove krune je velika, a novčana ni blizu tom. Nadamo da će razbojnici biti privedeni pravdi - poručili su iz Udruge mladih Arbanasa.

Provalnici su tijekom noći razvalili vrata, ušli kroz sakristiju i skinuli krune koje desetljećima krase kip blažene Djevice Marije. Na kip bez kruna prvi je naišao sakristar, koji svako jutro otvara crkvu i priprema je za misu.

Imao je što i vidjeti kada je digao pogled. I Gospa i mali Isus bili su “golih” glava. Kruna su bile pričvrćene malim vidama za njihove glave. Sa gospe su krunu uspjeli odvidati, ali s glavice Isusove su je strgnuli – ispričao je svećenik na službi u župi Gospe Loretske.

Pretpostavlja da je na meti pljačkaša bilo više od 100 kilograma teško zavjetno zlato koje se zajedno s gospinim plaštom čuva u sefu župe Gospe Loretske. Iz sefa se vadi za vrijeme Arbanaškog čuda kada se gospa nosi ulicama.

Pokušali su provaliti i sef, ali nisu uspjeli. Ono što je važno je to da nije obečašćeno presveto - tabernakul u oltaru gdje se drži presvijetli oltarski sakrament. Nisu uzeli ni pokaznicu iako je jako lijepa i vrijedna, teške četiri kilograma. Krune su zapravo više emotivna nego materijalna vrijednost – kazao je svećenik.

Navodi kako proslava blagdana Gospe Loretske svake godine 10. svibnja u Arbanase dovede na tisuće vjernika koji dolaze kako bi sudjelovali u tradicionalnoj procesiji i svetoj misi.

- Ona se tada kiti zavjetnim darovima i za to su zadužene posebne djevojke. Kad je nakite na plaštu bude više od 100 kilograma zlata. Legenda kaže da su Gospu Loretsku ovdje donijeli anđeli – kaže svećenik.

Od nestanka kruna s glave gospe Loretske u noći na ponedjeljak policija traga za počiniteljima. Uz krune, provalnici su odnijeli i novac s nedjeljne mise.

- Istraga je još u tijeku. Materijalna šteta će biti naknadno utvrđena, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog teške krađe - rekli su u zadarskoj policiji.

26. travanj 2024 22:48