StoryEditorOCM
4 kantunaSVE TEŽE NA OTOCIMA

Na Dugom otoku presušilo malo jezero, velikom jutros razina značajno pala; "Samo da pumpa ne povuče zrak, tri mjesta bi ostala bez vode!"

Piše L.Burčul
1. kolovoza 2022. - 08:54

- Puknuća vodovodnih cijevi na četiri mjesta u Kalima su sanirana. Iako smo očekivali da će to značajno poboljšati vodoopskrbu na otoku Ugljanu, jer se u Kalima gubila velika količina vode, to se nije dogodilo. Stoga redukcija vode ostaje na snazi – kaže nam u petak načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Redukcije vode na cijelom otoku Ugljanu uvedene su od srijede, točnije u noći sa srijede na četvrtak, s obzirom da se dotok vode prekida od 23 sata do pet sati ujutro.

- Vodosprema se, nakon popravaka u Kalima, malo bolje puni, ali redukcije moraju ostati. Naglašavam da niži pojasevi imaju slabi dotok i u vrijeme redukcije, dok na povišenim područjima vode nema u navedenom vremenu, na cijelom otoku – kaže Brižić i tvrdi da se turisti, kojih je više nego rekordne 2019. godine, ne bune ni zbog noćnih redukcija, niti zbog potpunog zatvaranja tuševa na svim plažama na otoku Ugljanu.

U zadarskom arhipelagu većina ostalih otoka, koji nisu, kao Ugljan, spojeni s kopnom odakle dobivaju vodu, „osuđeni“ su na vodonosce. Situacija je najdramatičnija na najvećem, Dugom otoku, gdje direktor saljske komunalne tvrtke Stipe Lugatić kaže da se najviše boje situacije u kojoj bi pumpa iz velikog jezera potegla zrak, pa bi crpljenje vode moralo biti obustavljeno, a to znači da bi bez vode ostala tri mjesta, Žman, Luka i Zaglav.

image

Luka Sali

ŽLU

- Vodu crpimo iz malog i velikog jezera, no malo nam je presušilo – kaže načelnik Općine Sali Zoran Morović.

- Sada desaliniziramo vodu iz velikog jezera za spomenuta tri mjesta, a sva ostala mjesta na Dugom otoku ovise o vodonoscu iz Zadra. Bez vode s kopna mi se ne možemo razvijati kao destinacija. Svaka godina je sušnija od prethodne, a turista je sve više. Imamo 20 posto više noćenja nego 2019. godine, a špica je sezone i brojke će rasti. Ne mogu zamisliti da uvedemo redukcije, za sada nam to nije opcija. No doslovno ovisimo o vodonoscu – kazao je načelnik Morović.

Vodonosac „Zrmanja“ samo na Dugi otok dolazi dva ili tri puta tjedno.

image

Zoran Morović, načelnik općine Sali
 

Jure Miskovic/Cropix

- Sad će i češće, špica je sezone. „Zrmanja“ je najveći vodonosac, kapaciteta je 960 kubika i snabdijeva i sve otoke oko nas. Nama treba oko 400 kubika vode tjedno – kaže direktor „komunalca“ Stipe Lugatić.

Glavna briga na Dugom otoku je ipak da ne dođe do prestanka opskrbe vodom iz velikog jezera.

- S jezerom se nikad ne zna. Jutros sam dobio informaciju da je od jučer razina vode u velikom jezeru značajno opala. I sad strahujemo da pumpa ne potegne zrak, onda sve gasimo – kaže Lugatić.

26. travanj 2024 03:11