StoryEditorOCM
4 kantunaKAMEN TEMELJAC

Na Crvenim kućama počinje gradnja stanova iz projekta POS-a za stotinu mladih zadarskih obitelji. Pogledajte simulacije kako će izgledati nova zgrada

Piše AVŠ/PROMO
8. ožujka 2021. - 20:12

Na lokaciji Crvene kuće, u ulici Krste Odaka, uskoro počinje gradnja nove POS-ove zgrade sa stanovima za mlade zadarske obitelji. Riječ je o ukupno 100 stambenih jedinica sa 146 parkirnih mjesta, a ukupna neto korisna površina zgrade iznosi 6.932,89 metara četvornih. Zgrada će imati sedam etaža, uz podrum i prizemlje imat će pet katova. Na temelju javnog nadmetanja koje je raspisala Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, kao ekonomski najpovoljnija izabrana je ponuda društva Lavčević Zadar koji su za završetak izgradnje dobili rok od 600 dana od uvođenja u posao. Predviđena prodajna cijena stana iznosi 1.215 eura po metru kvadratnom, a vrijednost ukupne investicije je oko 64 milijuna kuna, od čega su 19 milijuna poticajna sredstva Republike Hrvatske, a oko devet milijuna poticajna sredstva Grada Zadra.

- Projekt izgradnje nove višestambene zgrade po programu POS dio je gradske politike stambenog zbrinjavanja mladih i jedan od društveno najvrjednijih projekata u našem gradu. Na sreću i nažalost, živimo u gradu u kojemu su nekretnine izuzetno skupe, obiteljima na početku svojih poslovnih karijera često i nedostižne. Program POS-a nudi nove poslovne perspektive, dugoročno planiranje privatnog života i sigurnost jer mladim obiteljima otvara mogućnost da dođu do svoje nekretnine. Do sada smo u Zadru izgradili 436 stanova POS-a čime smo omogućili mladima da ostanu živjeti i raditi u našem gradu. Sto novih stanova na Crvenim kućama nisu samo građevine, one su temelj Zadra novih generacija - kaže zadarski gradonačenik Branko Dukić.

- Već planiramo nove lokacije za stanove POS-a, ali i POS-program za poticanu izgradnju obiteljskih kuća, te također program POS-a za najam koji se može kasnije pretvoriti u otkup da mladima još više olakšamo stjecanje nekretnine- dodaje Dukić. Inače, na konačnoj listi iz 2016. bilo je 203 kandidata. Krajem 2019. na zadnjem ažuriranju liste 36 kandidata izjavilo kako nije zainteresirano – ostalo 167. S početkom gradnje nove zgrade ide još jedno anketiranje s pozivom za dostavu potrebne dokumentacije kojom će se utvrditi ispunjavaju li i dalje uvjete. U travnju prezentacija stanova putem kataloga i prezentacija banaka koje surađuju s APN-om, a onda će se utvrditi i njihova kreditna sposobnost. Tek tada znat će se tko od 167 kandidata ispunjava opće i kreditne uvjete, a onda i točan broj onih koji udovoljavaju svemu za kupnju stanova na Crvenim kućama. Nakon toga tijekom ljeta počinje potpisivanje predugovora s prvih 100 zainteresiranih kandidata.

Izgradnjom ove nove zgrade Crvene kuće u Zadru postat će velika cjelina, no to, sada veliko i novo gradsko naselje, još čeka na izgradnja vrtića i škole. Njihovu gradnju u petak je, polažući kamen temeljac za zgradu, najavio gradonačelnik Dukić.

26. travanj 2024 18:20