StoryEditorOCM
4 kantunaKAD TE SE UHVATI SOA

Mladen Ćustić šokiran optužbama: Žele me prikazati kao ustašu i terorista. Je li ovo Sjeverna Koreja? Želim da mi se vrati umirovljenički mir!

Piše Ivica Nevešćanin
4. veljače 2022. - 11:24

Predsjednik saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić nije mogao govoriti o detaljima rasprave sa sjednice iza zatvorenih vrata od srijede, ali nam je potvrdio da je slučaj privođenja Mladena Ćustića i Hrvoja Vrkića puno kompleksniji nego što je prikazan u medijima, zbog "pokvarenih jaja" i "pavijana".

- Predstavnici institucija kao što su SOA, DORH i MUP kompleksnije su predstavili situaciju nego što je to predstavljeno u medijima. To je sve što vam mogu reći, bez iznošenja detalja - kazao nam je.

Nakon istupa Hajdaš Dončića u medijima, Mladen Ćustić je na svom FB profilu napisao:

„Gledam TV novu ne mogu vjerovati vlastitim očima i ušima što mi pokušavaju napakirati. Hajdaš Dončić me povezuje s nekim grupama vjerojatno s prosvjedima o kojima ja nemam veze niti ikoga znam iz te grupe, i NE idem na nikakve prosvjede nisam cijepljen pa sam osamljen, svi koji ste mi prijatelji pogledajte moje objave koje su najviše satirične a odnose se najviše na govore Pupovca i Plenkovića dakle radi se o ironičnoj satiri a nikakvoj mržnji, moje kretanje je ujutro na kavi, gdje sam uglavnom sam postoje i svjedoci poslije sam uglavnom u dvorištu radim na pripremi fasade za pituranje i ne vidim nikog cili dan uveče za TV-om. Ovako je bilo samo u Jugoslaviji, gdje mi živimo?, što nam se događa?”

Nakon što ga je policija privela za prijetnju i potom shvatila da u njegovoj objavi nemaju elemenata kaznenog djela, nego prekršaja narušavanja javnog reda i mira, Ćustić je, kaže, postao predmet istraživanja tajnih službi, ne bi li ga se na bilo koji načinom povezalo s državnim terorizmom.

- Hajdaš Dončić, Franko Vidović i Ante Sanader me pokušavaju predstaviti kao „terorista spavača”. Ja?! Obiteljski čovjek od 72 godine koji je u životu možda jednom platio kaznu za krivo parkiranje, postao je opasnost za ovu državu! Pored svih afera HDZ-a, zviždača, neobnovljene Banovine i Zagreba, kriminala i korupcije od vrha do dna države, ja, umirovljenik iz Briševa sam državni terorista! U kakvoj mi to državi živimo? -  pita se Mladen Ćustić nakon što smo ga nazvali.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Uhvatili su se sad mojih objava na fejsu, sad me žele prikazati kao nekoga koji potiče ustašovanje. Zašto? Zato što sam objavio neke citate iz knjige Mladena Lorkovića (ministar vanjskih i unutarnjih poslova za vrijeme NDH, op.a.). Citirao sam neke dijelove iz njegove knjige u kojoj opisuje što se događalo u 2. svjetskom ratu u kontekstu srpske politike. Tvrdim da je Lorković tada prije 70 godina opisao stvari koje se nama i danas događaju, od Domovinskog rata do danas. Objavio sam dvije-tri stranice u vrijeme kada se u javnosti vodila rasprava o grbu i sloganu HOS-a i pozdrava 'za dom spremni'. Rekao sam već, ja imam kući neke povijesne knjige i čitam. Ne zagovaram nikakve ideologije, nego sam iznio ono što su neki drugi pisali o tom vremenu. Meni je bilo zanimljivo da je te iste rečenice gotovo u dlaku citirao Vojislav Šešelj na suđenju u Haagu. Frapiralo me kojom lakoćom me Hajdaš Dončić optužuje i lopta se sa mnom i mojim životom. Jesmo li u Sjevernoj Koreji? - ogorčen je Ćustić.

Kaže da ga nakon privođenja u policiji nisu ništa pitali o njegovim drugim objavama na fejsu, nego su kad su shvatili da nemaju elemenata za kazneno djelo prijetnje, promijenili ploču.

- Žele me dovesti u vezu i s nekim Franciškovićem i prosjedima protiv cijepljenja. Tog čovjeka ne poznajem niti sam ga ikad vidio, a cijepio se nisam. Oni žele od mene stvoriti terorista zato što sam izrazio svoje mišljenje, svoj stav. Užasnut sam zbog toga – navodi Ćustić dodajući kako je odbio Plenkovićev poziv na kavu.

- Kad sam ga odbio onda me na sjednici Vlade napao, da ja sve to radim zbog mržnje prema Pupovcu. Mogu se on i Pupovac družiti koliko hoće, meni to ne smeta, ali mi smeta kada se brane stvari zbog kojih bi se i Plenković trebao sramiti, a za njih je odgovoran Pupovac odlaskom na proslavu neustavnog dana Republike Srpske – ističe Ćustić uz molbu da ga se napokon pusti na miru.

- Nisam ja želio postati novinska vijest, ali ako se ja uhvatim njih, jednog po jednog, kao što se oni hvataju mene, pisat ću o njima dok sam živ. Želim da mi se vrati moj umirovljenički mir. Od muhe su napravili slona i ja ovom situacijom više ne upravljam, poručuje Ćustić.

Pokušali smo za komentar dobiti i Hrvoje Vrkića, ali na naše pozive nije se javljao. Vrkić je, prema infomacijama policije, sudjelovao na antivakserskim prosjedima u Zadru na kojima je govorio i Marko Francišković uhićen i pritvoren nedavno zbog navodnog poticanja na terorizam. 

image
Objava na FB stranici Mladena Ćustića
Fb
Ćustić na fejsu: Hajdaš Dončić i Vidović rastežu me po TV-u i prikazuju kao terorista a sebi pridaju važnost za to ‘otkriće‘!

U petak, 4. veljače, Ćustić je na svom Facebook profilu objavio post na kojem se „obračunava” s Hajdaš Dončićem i drugim članovima odbora koji ga, kako kaže, razvlače po medijima. Uz tekst je objavljen i preslik knjiga iz kojih je koristio citate. Ćustić na svom fejsu podržava desne političke stavove i neke pojedince kao što su bivša novinarka i saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, te publicist Igor Vukić koji osporava masovne zločine ustaša u Jasenovcu. Njegov post prenosimo u cijelosti:

„Da i to riješimo za ovo me Hajdaš Dončić a čujem i Franko Vidović rastežu po TV-u i radiju mene prikazuju kao terorista a sebi pridaju važnost jer su otkrili terorista. Više puta sam iz ovih knjiga objavio neke stranice, dakle da ljudi vide kako se provodila velikosrbska politika a s politikom i mnogi zločini protiv hrvatskog naroda u kraljevini Jugoslaviji, (sjetimo se pokolja u beogradskoj skupštini Radića i drugi) kako vidimo komunistički pomladak se umislio da je opet došlo vrijeme da se optužuje ljude samo zato jer čitaju ali ne njihove knjige. Zadržat ću se na knjizi koju je napisao dr. Mladen Lorković 1944 god. moram reći kad čitam bilo kakve knjige da me ideologija ne zanima nego samo ISTINA i činjenice, naime Lorković u knjizi govori nešto i o srbskim "Narčetanijama" od Ilije Garašanina u kojima piše da Hrvate treba NAJPRIJE kulturno i politički pripojiti Srbima koje ne uspiju da ih treba slistiti sa lica zemlje, navodi zbivanja u drugom svjetskom ratu onako kako ga on vidi sa strane NDH. Lorković opisuje srbsku politiku o stvaranju velike Srbije sa granicom Virovitica Karlovac Karlobag, sjeća li se neko 90-tih? Do kud je tribala biti Velika Srbija, da skratim gledajući suđenje Vojislava Šešelja u Hagu najuočljiviji način na koji se branio je da je sudcima pojašnjavao do kud se protežu srbske zemlje (danas je to srbski svet), sjećate se? Ali Šešelja nie gledao samo narod Hrvatske i Srbije budući da je njegov govor bio prevođen ciloj Evropi je Šešelj objasnio do kud je Srbija i ne samo to nego smo svi mi štokavci Hrvati pokatoličeni Srbi, kajkavci su Slovenci jedino su čakavci pravi Hrvati znate li što to znači? Kad takvo nešto permanentno ide u svijet od Srba?, sve što je Šešelj govorio u Hagu od riječi do riječi napisao je dr. Mladen Lorković daleke 1944 god. isto tako opisuje način ratovanja četnika klanje, paljenje, pljačkanje, silovanje, kidanje ušiju genitalija itd. Pitam sve vas što se događalo 90-tih u Hrvatskoj isto to što je Lorković opisivao 1944. god. dakle radi se o knjizi koja iznosi činjenice iz drugog sv. rata koje su u dlaku iste kao za vrime drugog sv. rata, napominjem kod čitanja nastojim kroz čitanje doći do pravih činjinica pa i istine ideologije me ne zanimaju. Predsjednik odbora za nacionalnu sigurnost je upravo u tom vidio moju opasnost za Hrvatsku (a ja mislim da je njemu žao Yuge) misleći valjda da sam ja uspavani ustaša ili terorist. Pozivam policiju i sve organe dođite u moju kuću sve što je tamo objavljeno uzmite pregledajte sve je u kući. I za one koji ne znaju dr. Mladena Lorkovića ubili su upravo ustaše, razlog htio da se NDH priključi saveznicima pokušavajući se spojiti sa partizanima, otkriven on i Vokić i stvar propala.”

28. travanj 2024 16:42