StoryEditorOCM
4 kantunaNA BILOM BRIGU

Ministrica Tramišak u Zadru potpisala ugovor vrijedan 24,5 milijuna kuna za izgradnju novog poduzetničkog inkubatora

Piše Iva Ivanac
4. rujna 2020. - 14:58

Potpisivanje ugovora o 'Izgradnji novog InZad inkubatora' bio je razlog dolaska ministrice regionalnog razvoja I fondova EU Nataše Tramišak u petak u Zadar. Ministrica je ugovor potpisala s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i  projekata EU, Tomislavom Petricem i direktorom Inovativnog Zadra Alanom Kociperom. Tramišak se u Inovativnom Zadru na Novom Bokanjcu susrela s budućim državnim tajnikom Šimom Erlićem, a dočekao ju je i gradonačelnik Branko Dukić. 

Novi poduzetnički inkubator izgradit će se u neposrednoj blizini trgovačkog centra na Bilom brigu, a prostirati će se na dvije tisuće kvadrata. Njegova ukupna vrijednost je 24.5 milijuna kuna, a gradnja bi, ako javne nabave proteknu bez žalbi, trebala krenuti početkom 2021. godine.

image
Inovativni Zadar
Inovativni Zadar

- Grad Zadar je s ovim ugovorom u cijelosti iskoristio sredstva Integriranog teritorijalnog ustroja, odnosno mehanizma europske unije koji se dodjeljuje za urbana središta. Želim im da brzo realiziraju projekt i da u sljedeće dvije godine u njoj svoje poslovanje započnu novi poduzetnici, kazala je ministrica Tramišak dodajući kako je projekt sufinanciran s 18.3 milijuna kuna.

- Izgradnjom novog inkubatora želimo unaprijediti poduzetničku klimu na ovom području stvoriti mogućnost za razvoj novih poduzeća, dolazak inovativnih tvrtki, startup-ova, ali i svih drugih usluga koje nude poduzetničke potporne institucije, kazala je ministrica Tramišak.

U novom poduzetničkom inkubatoru poduzetnici će na raspolaganju imati 100 radnih mjesta u uredskim, open space prostorima i coworking prostoru te hardware laboratorij. Poduzetnici će moći koristiti i konferencijsku dvoranu, It dvoranu i sobu za sastanke, a unutar inkubatora je planiran i kafić.

Direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper kazao je kako je sadašnji poduzetnički inkubator pun te kako zadarskim poduzetnicima fali prostora za razvijanje.

- Postojeći inkubator izgrađen je 2007. godine i od početka bilježimo veliki broj upita za 20-ak prostora koji se prema potrebama poduzetnika mogu i pregrađivati. Kroz inkubator je do danas prošlo 80-ak poduzetnika s dvjestotinjak zaposlenih, a puno puta smo svjedočili i brojnim uspješnim pričama koje su iz njega izašle. Svaki put prostor dajemo u najam, zaprimimo veliki broj upita, a tako se i rodila ideja o izgradnji još jednog inkubatora. Sada imamo jedan oglašen prostor, a već je desetak poduzetnika na čekanju, kazao je direktor Kociper objašnjavajući kako se poduzetnici u prostorima inkubatora mogu zadržati pet godina, gdje im je prva godina najma besplatna, dok se u kasnijim godinama najam povećava.

- Mladi ljudi s idejama trebaju prostora i želimo da barem dio njih uz sve resurse koje poduzetnički inkubator nudi postanu respektabilni poduzetnici i pomognu zadarskom gospodarstvu. Najavljujem i da ćemo u idućem razdoblju razviti i zonu Crno što će biti dodatni iskorak za razvoj novih industrija i onih industrija koje su samoodržive na zadarskom području, kazao je gradonačelnik Branko Dukić.

image
Inovativni Zadar
Inovativni Zadar
27. travanj 2024 15:10