StoryEditorOCM
4 kantunaPOČETAK KRAJA?

Ministarstvo zdravstva konačno pokreće nabavu linearnih akceleratora, a jedan sigurno dolazi u Zadar! Evo do kada mora biti u funkciji...

Piše Iva Ivanac
7. ožujka 2023. - 22:01

Ministarstvo zdravstva će do kraja ožujka raspisati javni natječaj za nabavu 23 linearna akceleratora. Ukupna vrijednost nabave je 640 milijuna kuna, projekt će se financirati iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), a jedan od uređaja koji će doći u Hrvatsku namijenjen je za Opću bolnicu Zadar. 

Ovu informaciju potvrdilo nam je Ministarstvo zdravstva, a raspisivanje javne nabave početka je kraja sada već tri godine duge priče o dolasku linearnog akceleratora u Zadar. 

- NPOO nije utrka na sto metara i nije bitno tko će prvi doći nego tko će trku završiti. Krajnji rok NPOO-a za linearne akceleratore je kraj 2025. godine. Naravno da mi želimo da se projekt realizira puno prije, ali do tog roka svi linearni akceleratori moraju biti nabavljeni, dostavljeni i pušteni u rad, kazao je državni tajnik Silvio Bašić, naglašavajući kako je zadarska bolnica jedina opća bolnica u Hrvatskoj koja je među KBC-ovima dobila pravo na linearni akcelerator.

Osim toga, prema riječima ravnatelja OB Zadar, dr. Željka Čuline, do početka ljeta bi trebao konačno biti dovršen projekt zgrade Dnevnih bolnica tako da će Zadrani od srpnja imati spreman "bunker" u koji će s vremenom useliti linearni akcelerator. Kada točno, teško je precizno reći.

Naime, ako natječaj bude raspisan do kraja ožujka, to ne znači da će akceleratora u zadarsku bolnicu biti isporučen za mjesec ili dva. Naime, provođenje natječaja je proces od nekoliko mjeseci a, prema riječima ravnatelja Čuline, za isporuku linearnih akceleratora potrebno je čekati još minimalno deset mjeseci. U nekim slučajevima i više, tako da linearni akcelerator u Zadar sigurno neće doći do kraja 2023. godine, kako su iz Ministarstva zdravstva početkom veljače uvjeravali gradonačelnika Branka Dukića

Nabavu linearnog akceleratora za zadarsku bolnicu obećao je premijer Andrej Plenković uoči lokalnih izbora 2021. godine govoreći kako će Zadar do kraja godine dobiti prijeko potrebni aparat za zračenje onkoloških bolesnika. Sad nam je jasno kako premijer tada nije naglasio do kraja koje godine je točno mislio. 

Iz Ministarstva zdravstva navode kako nabava radioterapijske opreme, koja obuhvaća i nabavu linearnih akceleratora, predstavlja plan unapređenja sustava hrvatskog zdravstva na području prevencije, liječenja i dijagnostike raka te se financira iz NPOO-a kojeg pak ”puni” Europska unija i to kroz dva projekta. Prvi projekt je usmjeren na nabavu opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka, dok se drugi projekt odnosi na nabavu i implementacija opreme za uspostavu nacionalne onkološke mreže i nacionalne baze onkoloških podataka.

- S obzirom na ukupnu vrijednost investicije projekta od 96,3 milijuna eura, projekt se provodi u fazama. Tako je u prvoj fazi još 7. prosinca 2021. godine osnovano povjerenstvo koje je imalo za cilj utvrditi stanje i potrebe sustava u vezi nabave radioterapijske opreme, a u čijem su radu kroz svoje članove bile uključene sve zdravstvene ustanove koje su predviđene NPOO-om, navode iz Ministarstva zdravstva dodajući kako je prvo povjerenstvo ispunilo svoj cilj te je prva faza projekta završena u siječnju ove godine.

- U drugoj fazi projekta provodi se postupak nabave navedene opreme prema definiranim potrebama te je sukladno zakonskom okviru iz područja javne nabave 1. veljače 2023. godine osnovano stručno povjerenstvo za pripremu i provedbu postupka nabave na temelju definiranih potreba. Prema planu nabave Ministarstva zdravstva navedeni postupak namjerava se pokrenuti u prvom kvartalu 2023. godine, naglasili su iz Ministarstva zdravstva dodajući kako svaki projekt definiran unutar NPOO-a, ima predviđeno vrijeme do kada je projekt potrebno ispuniti.

- Obzirom na kompleksnost procesa, Europska komisija je kao indikator ovog projekta odobrila ključni datum 31. prosinca 2025. godine, što je sukladno trenutnoj dinamici provedbe projekta realno i ostvarivo, naglasili su iz Ministarstva zdravstva.

Dakle, ako ne do kraja ove, linearni akcelerator u zadaraskoj bolnici mora biti u funkciji najkasnije za dvije godine i osam mjeseci, odnosno do kraja 2025.

22. travanj 2024 10:40