StoryEditorOCM
4 kantunaPOLA GODINE OD NATJEČAJA JOŠ NIJE SKLOPLJEN UGOVOR ZA TRŽNICU S HRVOJEM NJIRIĆEM

Matko Segarić: Ne želimo eksperimente. Rješenje mora biti provjereno s garancijom kvalitete!

Piše IN
21. lipnja 2017. - 00:00
trznica_natjecaj14-151216

Ni pola godine od završetka arhitektonskog natječaja za uređenje gradske tržnice Grad Zadar još nije potpisao ugovor s autorom pobjedničkog rada Hrvojem Njirićem za izradu izvedbenog projekta. Kako nam je potvrdio zamjenik pročelnika za graditeljstvo Matko Segarić, ujedno jedan od članova prosudbenog povjerenstva koje je izabralo rad zagrebačkog arhitekta, sastanak s Njirićem i predsjednikom žirija Nikolom Popićem održan je prošlog tjedna u Zadru, ali nikakav ugovor o međusobnim obvezama nije potpisan. Razlog tome je što arhitekt Njirić još uvijek nije uvjerio predstavnike Grada Zadra da će njegovo rješenje za tržnicu sa rasterom stupova i tendama zadovoljiti sve primjedbe stručnog žirija, ali i uvjete konzervatora koji su Njirićevom radu na natječaju dali negativnu ocjenu.

- Arhitekt Njirić nam je na sastanku pokazao neka svoja rješenja kojima bi poboljšao predloženo rješenje u smjeru primjedbi koje je dobio od stručnog žirija. Prije svega mi inzistiramo na kvalitetnom rješenju za natkrivanje tržnice koja treba biti dobro zaštićena od atmosferelija, kiše i sunca. Autor nam je pokazao nekoliko svojih radnih varijanti rješenja i osobno mislim da idemo u dobrom smjeru – kazao je Segarić koji je na sastanku bio zajedno s pročelnikom za graditeljstvo Darkom Kasapom.

- Grad ne želi ići u nikakva eksperimentalna rješenja. Od autora smo jasno zatražili da nam ponudi rješenje u skladu s postojećom i potvrđenom tehnologijom i materijalima na tržištu. Dakle, za tende i natkrivanje tržnice želimo sigurno rješenje s garancijom kvalitete. Što se tiče stupova i oni će poživjeti neke izmjene. Bit će sigurno stilizirani, moguće montažni, ali svakako u skladu s konzervatorskim smjernicama. S konačnim rješenjem svi trebaju biti zadovoljni: Grad Zadar, konzervatori, autor, građani i, naravno, budući korisnici – ističe Segarić.

Ugovor za izradu izvedbene dokumentacije težak 400.000 kuna Grad Zadar bi s Njirićem mogao potpisati u najboljem slučaju kroz idućih mjesec dana. Svakako ne prije nego što predstavnici Grada potvrde konačna tehnička i tehnološka rješenja za izvedbu projekta.

- Što se tiče vremena same realizacije projekta, odnosno uređenja tržnice, za sada mi je teško o tome precizno govoriti. U proračunu za ovu godinu nismo osigurali novac za tu namjenu, pa je realno očekivati da to bude riješeno u proračunskom razdoblju 2018./2019. Za kraj bih želio reći da sam i sam u početku bio razmjerno sumnjičav prema Njirićevom rješenju, no nakon protoka vremena i ovog sastanka mislim da imamo dobro rješenje i da će uz potrebne dorade i poboljšanja Zadar dobiti ono što treba – zaključuje Segarić.

 

Arheološki radovi na Tržnici za 2,5 mil. kuna

Odmah nakon ljeta iza palače Cedulin nastavit će se istražni arheološki radovi, najavljuje Segarić. Riječ je o prostoru koju je natječajem za tržnicu bio anketno zahvaćen, a na njemu bi se trebala naći zgrada komplementarna tržnici poluotovrenog tipa kombincija seljačke tržnice i prostora za pripremu (degustaciju) hrane.

- Troškovnik je napravljen u dogovoru s konzervatorima. Iskapanje će se raditi ručno zbog čega je i vrijednost radova je procijenjena na 2,5 milijuna kuna. Hoće li se nakon toga raditi zgrada šputem arhitektonskom natječaja ili prema nekom od anketnih rješenja, prerano je govoriti. Hajmo korak po korak, prvo istražiti ono pod zemljom – kaže Segarić.

27. travanj 2024 19:00