StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO IZ PREKA

Markulin: ‘Općina izvodi bespravne radove na pomorskom dobru!‘, Brižić: ‘ Sve je po zakonu, imamo dozvole za novo kupalište i sunčalište!‘

Piše IN
4. listopada 2021. - 21:03

„Općina u Preku bespravno nasipava more. To je priprema za proširenje prometnice”, tvrdi Ivo Markulin, umirovljeni kapetan, pozivajući se na snimljene fotografije na kojima kamioni nasipaju obalni pojas na lokaciji Bilišće, obalnom potezu od trajektnog pristaništa prema centru mjesta, što je dovelo do zamućenja mora. 

Radovi su počeli polovicom rujna, izvodi ih tvrtka Class projekt iz Zadra prema projektu tvrtke Geomodeling iz Zagreba. Iako je na gradilištu izvješena ploča s građevinskom dozvolom, izdanom 7. siječnja ove godine, Markulin je ovu, kako kaže, bespravnu gradnju na pomorskom dobru, prijavio nadležnoj građevinskoj inspekciji i Lučkoj kapetaniji Zadar.

Načelnik Općine Preko Jure Brižić, međutim, demantira Markulinove optužbe.

- Ne radi se o nikakvoj bespravnoj gradnji. Sve što radimo, radimo u skladu sa zakonom i izdanim građevinskim dozvolama – kaže načelnik.

- Riječ je o radovima prve faze na uređenju plaže Jugo, odnosno o sanaciji pomorskog dobra. Novac za taj zahvat, u iznosu od 400 tisuća kuna, dobili smo od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a ukupna vrijednost investicije je 480 tisuća kuna. Optužbe da je ovo priprema za proširenje postojeće ceste ne želim uopće komentirati - veli načelnik.

A da se sve radi u skladu sa zakonom, ističe Brižić, potvrdila je i inspektorica Lučke kapetanije Zadar Ivana Vanjak koja je obišla lokaciju.

U prvoj fazi radova nasut će se dio pomorskog dobra u dužni od 52 metra i širini od tri metra za kupalište i sunčalište, a napravit će se i školjera koja će štiti obalu od erozije. Završetak radova očekuje se kroz dvadesetak dana, poručuje načelnik, dodajući kako će druga faza radova uslijediti nakon što se osiguraju financijska sredstva.

27. travanj 2024 21:16