StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKE ŽENE IZ DOMOVINSKOG RATA:

"Luku Modrića progone kao Gotovinu, idu na njega đonom, to su hrvatomrsci koji su napali i Blanku Vlašić kada je kazala da je Bog s njom dok skače!"

Piše Ana Vučetić Škrbić
15. ožujka 2018. - 10:39
haberle2-270117

Članice udruge "Žene iz Domovinskog rata – Zadar" prije nekoliko su dana poslale otvoreno pismo podrške hrvatskom reprezentativcu, nogometašu Luki Modriću, protiv kojeg je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku nedavno podignulo optužnica zbog davanja lažnog iskaza tijekom suđenja braći Mamić i Damiru Vrbanoviću.

Oni su, pak, na optuženičkoj klupi završili zbog sumnje da su, izvlačeći novac iz kluba, oštetili Dinamo za više od 100 milijuna kuna.

Podugačko pismo podrške ove zadarske udruge, koje je poslano na adrese odabranih medija, teško je ukratko prepričati. Što zbog skandaloznih izjava i uvredljivih kvalifikacija u kojima se "oni koji idu đonom prema Luki, koji je oličenje, muke rada, truda i skromnosti" nazivaju "komunjarama, jugo oficirčinama, jugoslavenčinama i piz*opatnicima", ili one da je "nogometni savez ostao još jedina institucija u koju nije ušao sin oficira JNA ili kakav tupoglavi ljevičar", do činjenice da se ovo pismo može protumačiti kao pokušaj pritiska na pravosudne institucije jer Modriću za davanje lažnog iskaza prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

No, krenimo redom, s početkom pisma koje veliča ulogu nogometa u nacionalnom jedinstvu.

"Naši su nogometaši uspjeli ujediniti Hrvate iz cijele Hrvatske, BIH, sve iseljenike iz Hrvatske (...) Tako su nažalost ostali jedini bastion zajedništva. Sve prije nabrojano, lako se predalo u ruke komunjarske i jugo oficirske djece, ali ovo je bio tvrdi orah, jer valja kazati usprkos svemu (priznajemo ima puno toga što nije u redu), Nogometni savez ostao još jedina institucija u koju nije ušao sin oficira JNA ili kakav tupoglavi ljevičar - pišu zadarske "Žene iz Domovinskog rata", za koje se jedino na utakmicama reprezentacije moglo zajedno pjevati, navijati i grliti bez obzira jesi li iz Zagreba, Pazina ili iz Zadra.

- Stoga su naši dragi hrvatomrsci prešli u ofenzivu sa svim raspoloživim sredstvima. Jovanović je pokušao isušiti „nogometnu močvaru“, Ostoja (bivši šef MUP-a Ranko Ostojić, op.a.) nije pronašao crtača svastike na Poljudu, a sada su u paketu Modrić i Lovren proglašeni kriminalcima. I sada imamo baražnu vatru prema kapetanu Luki Modriću, koju osuđuje cijeli nogometni svijet. Luka je optužen za lažno svjedočenje u procesu koji još nije dokazao da li je glavni okrivljenik kriv ili nije. Dakle, ako gospodin Mamić dobije kojim slučajem oslobađajuću presudu, Luka Modrić će lažno svjedočiti, sumrak logike - stoji dalje u pismu podrške, nakon čega slijedi obračun sa svima koji nisu povjerovali u Modrićevo "ne sjećam se" i sudjeluju u ovom "procesu za uništenje zadnje oaze hrvatskog sna". Prije svega sportskim novinarima čija je "mržnja prema Luki zadivljujuća".

- Luka Modrić zadivio je i osvojio sve osim sportskih novinara lijeve naše. Zato, dragi Luka, nemoj se predavati, nije se predao ni tvoj djed Luka kojeg su rođaci i svojta ovih koji ti to rade ubili, nije molio za milost i nije se predao. Nije važno tko te napada, Luka, puno je važnije tko te brani. Zato nemoj biti nesretan, u Hrvatskoj ima najmanje Hrvata, ali oni koji to jesu, nikada se neće odreći svog čovjeka, pa čak i onda kada bi se dokazalo da je kriv, to je načelo koje je postavljeno još od hrvatskog kneza Branimira - poručuju Modriću "Žene iz Domovinskog rata" i pismo zaključuju riječima:

"Kapetane, ti si naše dite podgorsko, ti si naš sin, ti si naš ponos, ti si napravio puno za Hrvatsku, a Hrvatska nije za tebe napravila ništa. Luka, mi te volimo i tako će biti usprkos i unatoč žoharima, bubama i smrdljivcima, komunjarama, jugo oficirčinama, jugoslavenčinama i ostalim pi… patnicima."

Otkako se ovo pismo pojavilo na internetu, reakcije na ono što u njemu pišu ne prestaju. Jučer smo zato razgovarali s Ivanom Haberle, predsjednicom "Žena u Domovinskom ratu", udruge koja se svojim radikalnim istupima afirmirala na braniteljskoj sceni, na brojnim prosvjedima od Zadra, Zagreba i Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta (HNES), do Haaga.

Gospođo Haberle, zašto ste napisali ovakvo pismo?

- Zbog sustavnog urušavanja svih domoljubnih vrijednosti na kojima je satkana hrvatska država. Mi još od 2000. godine gledamo kako se to sustavno i stručno radi. Počelo je s našim generalima, nastavilo se s invalidima, djecom i udovicama. Na kraju je ostala samo još nogometna reprezentacija kao jedini primjer hrvatskog zajedništva.

Vršite li ovakvim pismom pritisak na pravosuđe?

- Imamo pravo braniti ono u što vjerujemo i ne želimo se pri tome nikome svidjeti. Da je ovo pritisak, onda bi se svaka reakcija neke civilne udruge mogla tako tumačiti. Mi nemamo moć, ali imamo pravo glasa.

Luku Modrića optužilo je Državno odvjetništvo, pravosudna institucija Republike Hrvatske. Može li se to shvatiti kao vaše nepovjerenje prema hrvatskim institucijama i pravnoj državi?

- Mi vjerujemo u hrvatsku državu, ali ne u njezino pravosuđe. Ono je trula jabuka! Sjetite se bezbroj primjera u kojima su se donosile apsurdne presude, u kojima su se svakojaki likovi oslobađali. A sada se Luku Modrića proziva optuženikom i pribija na križ, uz pomoć medija koji udaraju gore nego dalekometne rakete. Sjetite se samo što su radili Blanki Vlašić kada je rekla da je Bog s njom dok skače, ili Ivici Kosteliću zbog one jedne rečenice. To nije slučajnost nego sustav koji uništava vrijednosti u koje mi vjerujemo.

Kakve veze s time ima optužnica za lažno svjedočenje na suđenju Mamićima?

- Itekako ima. Presudan trenutak za Luku Modrića bio je prije nekoliko godina kada je javno rekao da su mu djeda ubili četnici i JNA. Luka je tada odabran za odstrel, a sve ovo drugo što se sada događa je predstava za narod.

Čija predstava?

- Onih kojima se Hrvatska dogodila slučajno. Onima koji još žive u Jugoslaviji.

Ali Modrić je i u Španjolskoj optužen za utaju poreza i samo ga je nagodba spasila od suđenja?

- Sjećate li se priče da je naš general Gotovina bio optužen za nekakve sulude pljačke draguljarnica u Francuskoj? Vidite li tu poveznicu sa slučajem Modrić?

Koju poveznicu?

- Sve te navodne, izmišljene priče koje dolaze iz inozemstva imaju isti cilj i svrhu. To su samo obične patke kojima se truje atmosfera i zaokružuje cijela priča oko ovoga što Luki sada rade u Hrvatskoj.

 

TERET OPTUŽBE

Osječko Županijsko državno odvjetništvo Luku Modrića tereti da je 13. lipnja prošle godine na Županijskom sudu u Osijeku na suđenju Mamiću i još trojici svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa, kojima se regulira podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 između njega i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produžavao ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen.

28. travanj 2024 00:19